GRUPA D Francuska i Holandija favoriti, Levandovski na oproštajnoj turneji, Rangnikova četa spremna da iznenadi

12:00 | 12-06-2024

EP2024 0

Predstavljamo vam grupu D Evropskog prvenstva.

app

Bez ikakve sumnje, D grupa Evropskog prvenstva je druga po jačini, a u njoj se nalaze Francuska, Holandija, Poljska i Austrija. Kada se gleda poimence, jasno je da su "petlovi" i "lale" glavni favoriti za prolaz u narednu fazu, što u fudbalu ponekad ne znači mnogo, jer se dešavalo i da najmanje kvalitetni timovi iznenade one najveće.

Zanimljivo, kada je ova grupa u pitanju, utakmice će da se igraju u pet različitih gradova, od kojih se samo Berlin ponavlja. Pored prestonice, igraće se još u Hamburgu, Dizeldorfu, Lajpcigu i Dortmundu u periodu od 16. do 25. juna.

Raspored utakmica

16. jun, Hamburg: Poljska - Holandija (15.00)
17. jun, Dizeldorf: Austrija - Francuska (21.00)
21. jun, Berlin: Poljska - Austrija (18.00)
21. jun, Lajpcig: Holandija - Francuska (21.00)
25. jun, Berlin: Holandija - Austrija (18.00)
25. jun, Dortmund: Francuska - Poljska (18.00)

Prema podacima sajta "Opta analist", očekuje se da Francuska lako dođe do plasmana u osminu finala, za šta ima čak 92.9 odsto šanse, dok ima 57.9 odsto šansa da takmičenje u grupi završi na prvom mestu.

Što se tiče Holanđana, oni imaju 76.2 odsto šanse za prolaz dalje, dok su Austrija i Poljska na 51.1, odnosno 45 odsto.

FRANCUSKA
fff FFF
 

Na sam pomen Francuske, mnogima se utera strah u kosti. Radi se o toliko moćnoj reprezentaciji, da bi njena dva različita tima mogla da budu konkurentna za osvajanje pehara. Prosto je frapantno koliko kvalitetnih igrača imaju i to mladih, koji će "petlove" nositi još mnogo godina.

Naravno, glavna uzdanica je Kilijan Mbape, novopečeni igrač Real Madrida i verovatno najbolji fudbaler današnjice, dok će ga pratiti Antoan Grizman, Usman Dembele... Tu su još Eduardo Kamavinga, Orelijen Čuameni, Teo Ernandez, Dajo Upamekano... Svako od njih igra u redovima klupskih prvaka Evrope, što dovoljno govori o njihovom kvalitetu.

Francuska se Evropskog prvenstva domogla tako što je bila prva u grupi B kvalifikacija. Posebno je zanimljivo što su spomenuti deo takmičenja igrali protiv Holandije, sa kojom će se sastati i u Nemačkoj.

Najveći uspeh ove selekcije je osvajanje titule na Evropskom prvenstvu, a to joj je pošlo dva puta u istoriji - 1984. i 2000. godine. Prethodni nastup na EP "petlovima" nije bio slavan, pošto su ga okončali već u osmini finala.

SPISAK

GOLMANI: Majk Menjan (Milan), Alfons Areola (Vest Hem), Bris Samba (Lans);

ODBRANA: Žonatan Klaus (Marsej), Teo Ernandez (Milan), Ibrahima Konate (Liverpul), Žil Kunde (Barselona), Ferlan Mendi (Real Madrid), Benžamen Pavar (Bajern), Vilijam Saliba (Arsenal), Dajo Upamekano (Bajern);

SREDINA: Eduardo Kamavinga (Real Madrid), Jusuf Fofana (Monako), Antoan Grizman (Atletiko Madrid), Ngolo Kante (Al Itihad), Adrijen Rabio (Juventus), Orelijen Čuameni (Real Madrid), Voren Zair Emeri (Pari Sen Žermen);

NAPAD: Kilijan Mbape (Pari Sen Žermen), Kingsli Koman (Bajern), Olivije Žiru (Los Anđeles), Usman Dembele (Pari Sen Žermen), Randal Kolo Muani (Pari Sen Žermen), Markus Tiram (Inter), Bredli Barkola (Pari Sen Žermen).

HOLANDIJA
ons OnsOranje
 

S obzirom na renome i objektivni kvalitet, Holandija bi mogla daleko da dogura. Naravno, uz Francusku je favorit da prođe u narednu fazu Evropskog prvenstva. Tradicionalno, "lale" igraju lep, brz i napadački fudbal, pa će sigurno biti zanimljivo gledati njihove utakmice.

Uprkos spomenutoj činjenici, najkvalitetniji deo tima je odbrana, koju čine sjajni igrači poput Virdžila Van Dajka, Denzela Damfriza, Nejtana Akea, Matijasa De Lihta... Selektor Ronald Kuman će biti na slatkim mukama kada je ova pozicija u pitanju.

Organizacija igre će biti poverena sjajnom Frenkiju De Jongu, dok se golovi očekuju od Memfisa Depaja i Kodija Gakpa, a tu je i "džoker" u vidu Vouta Veghorsta, koji u igru sa klupe ulazi kada "prigusti".

Holandija se Evropskog prvenstva domogla kroz kvalifikacionu grupu koju je delila sa Francuzima, inače rivalima u Nemačkoj. U svojoj istoriji je jednom postala prvak "starog kontinenta" i to 1988. godine. Prethodno EP je okončala u osmini finala.

SPISAK

GOLMANI: Džastin Bijlov (Fejnord), Mark Fleken (Brentford), Bart Ferbrugen (Brajton) i Nik Olij (Sparta Roterdam);

ODBRANA: Nejtan Ake (Mančester siti), Dejli Blind (Đirona), Virdžil Van Dajk (Liverpul), Denzel Damfris (Inter) Džeremi Frimpong (Bajer Leverkuzen), Lustarel Gertruida (Fejnord), Matijas De Liht (Bajern), Ijan Matsen (Borusija Dortmund), Miki Van De Ven (Totenhem) i Stefan De Vrij (Inter);

SREDINA: Rajan Gravenberh (Liverpul), Frenki De Jong (Barselona), Teun Kopmajners (Atalanta), Tijani Rejnders (Milan), Marten De Ron (Atalanta), Džerdi Šouten (PSV), Ćavi Simons (Lajpcig), Kvinten Timber (Fejnord), Džoi Verman (PSV) i Žoržinjo Vajnaldum (Al Etifag);

NAPAD: Stiven Bergvajn (Ajaks), Memfis Depaj (Atletiko Madrid), Kodi Gakpo (Liverpul), Doneli Malen (Borusija Dortmund) i Vout Veghorst (Hofenhajm).

POLJSKA
pzpn PZPN
 

Poljska je vrlo moguće najslabija selekcija u D grupi. Iako ima nekoliko izuzetno kvalitetnih fudbalera, u prošlosti se nije pokazala kao tim koji bi mogao da iznenadi i učini nešto više na nekom od velikih takmičenja.

Na Evropsko prvenstvo se nije plasirala preko kvalifikacija, već jedva preko baraža i izvođenja jedanaesteraca protiv Velsa. Prosto, "orlovi" ne izgledaju dobro na terenu.

Ipak, dodatnu motivaciju bi mogli da dobiju pošto je predstojeći šampionat verovatno i poslednji za Roberta Levandovskog u nacionalnom dresu. Legendarni napadač, iako ubojit, nije uspeo ništa značajnije da učini za svoju reprezentaciju, a dešavalo se čak da nekoliko puta "kiksne" ili promaši ono što retko kada promašuje.

Pored njega, Poljska u svojim redovima ima nekoliko solidnih igrača kao što su Jakub Kivior iz Arsenala, Jakuba Modera iz Brajtona, Nikolu Zalevskog iz Rome, Pjotra Zjelinskog iz Napolija, Arkadijuša Milika iz Juventusa...

Najveći uspeh na prvenstvima Evrope su zabeležili relativno skoro, 2016. godine, kada su stigli do četvrtfinala. 

SPISAK

GOLMANI: Džastin Bijlov (Fejnord), Mark Fleken (Brentford), Bart Ferbrugen (Brajton);

ODBRANA: Jan Bednarek (Sautempton), Bartoš Berežinski (Empoli), Pavel Bohnjevič (Herenven), Jakub Kivior (Arsenal), Bartoš Salamon (Leh Poznanj), Timoteuš Puhač (Kajzerslautern), Pavel Davidovič (Verona), Sebastijan Valukijevič (Empoli);

SREDINA: Pržemislav Frankovski (Lans), Kamil Grosicki (Pogon Šćećin), Jakub Moder (Brajton), Taras Romančuk (Jagjelonija), Damjan Šimanski (AEK), Mihal Skoraš (Klub Briž), Nikola Zalevski (Roma), Jakub Pjotrovski (Ludogorec), Bartoš Sliš (Atalanta), Sebastijan Šimanski (Fenerbahče), Kasper Urbanski (Bolonja), Pjotr Zjelinski (Napoli);

NAPAD: Robert Levandovski (Barselona), Arkadijuš Milik (Juventus), Kšištof Pjontek (Bašakšehir), Kamil Sviderski (Verona), Adam Buksa (Antalija).

AUSTRIJA
OFB OFB
 

Austrija bi mogla prijatno da iznenadi na Evropskom prvenstvu, u šta se uverila i Srbija koja je nedavno doživela poraz od nje sa 2:1. Selektor Ralf Rangnik je sjajan taktičar, ume da uspostavi sistem u timovima koje vodi i nema sumnje da je u Austriji postavio solidan temelj za nadolazeće generacije.

Ekipa nema istaknutu zvezdu, što je u određenoj meri velika prednost u odnosu na protivnike. Fokusirana je na timsku igru, vrlo često i grubu. U prevodu, niko se neće naigrati fudbala protiv nje. Važno je napomenuti da David Alaba neće igrati za Austriju zbog povrede.

Najpoznatije ime u redovima crveno-belo-crvenih je Marko Arnautović, igrač sa srpskim korenima, dok će njihova igra umnogome zavisiti i od Florijana Griliča, Marcela Sabicera, Patrika Vimera i Kristofa Baumgartnera.

Zanimljivo, najveći uspeh na Evropskim prvenstvima su ostvarili na prethodnom šampionatu 2020. godine, kada je Austrija ušla u osminu finala. Do predstojećeg EP je došla tako što je bila drugoplasirana u kvalifikacionoj grupi, iza reprezentacije Belgije.

SPISAK

GOLMANI: Niklas Hedl (Rapid Beč), Tobijas Laval (LASK), Hajnc Lindner (Union SG), Patrik Penc (Brondbi);

ODBRANA: Flavijus Daniliuc (RB Salcburg), Kevin Danso (Lans), Štefan Lajner (Borusija M), Filip Linhart (Frajburg), Filip Mvene (Majnc), Štefan Poš (Bolonja), Leopold Kerfeld (Rapid Beč), Gernot Trauner (Fejenord), Maksimilijan Veber (Borusija M);

SREDINA: Tierno Balo (Volfsburger), Kristof Baumgartner (RB Lajpcig), Florijan Grilič (Hofenhajm), Marko Grul (Rapid Beč), Florijan Kajnc (Keln), Konrad Lajmer (Bajern Minhen), Aleksander Pras (Šturm), Marsel Sabicer (Borusija D), Matijas Sejdl (Rapid Beč), Romano Šmid (Verder), Nikolas Sejvald (RB Lajpcig), Patrik Vimer (Volfsburg);

NAPAD: Marko Arnautović (Inter), Maksimilijan Entrup (TSV Hartberg), Mihael Gregorič (Frajburg), Andreas Vajman (Vest Bromvič Albion).

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading