MOMENTI ZA PAMĆENJE Ovo je najboljih 5 trenutaka u istoriji Evropskog prvenstva

06:00 | 11-06-2024

EP2024 0

Vežite se, uskoro polećemo!

EURO pehar
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

U petak utakmicom između Nemačke i Škotske počinje 17. po redu Evropsko prvenstvo. Prethondih 16 turnira iznedrilo je fudbalske legende, ispisalo neverovatne sportske priče...

Mi smo izabrali pet trenutaka za pamćenje, ali izbor uopšte nije bio lak.

1. Grčka bajka

Najveću senzaciju u istoriji Evropskih prvenstava priredila je reprezentacija Grčke koja je postala šampion 2004. godine.

"Heleni" su se našli u grupi smrti zajedno sa domaćinima Portugalom, Španijom i Rusijom.

Tim Ota Rehagela pobedio je Portugal sa 2:1, zatim su remizirali sa Španijom, da bi doživeli poraz od Rusije. Ipak, bolja gol razlika donela im je plasman u eliminacionu fazu.

Francuska ih je čekala u četvrtfinalu, a svet je doživeo još jedan šok. Aktuelni šampioni predvođeni napadačkim snagama kao što su Zinedin Zidan, Tjer Anri, David Trezege, nisu mogli da prođu kroz odbranu Grčke. Haristeas je pogodio u 65. minutu, a autsajder je izbacio još jedan veliki tim.

A onda – repriza uvodnog meča. Domaćin Portugal je čekao finale, ali nije mogao da zaustavi ovu grčku bajku. Još jedna pobeda Grčke od 1:0 i jedan od najiznenađujućih šampiona ikada!

2. Van Bastenova čarolija

Za mnoge najbolji gol svih vremena postigao je Marko van Basten u finalu 1988. godine protiv Sovjetskog Saveza. Bila je to prva i za sada jedina evropska titula za "lale".

Van Basten je bio najbolji strelac turnira sa pet postignutih golova i dve asistencije.

Pogledajte Van Bastenovu čaroliju:

3. Zlatni gol Trezegea

Talentovana generacija Francuske stigla je na EURO 2000. godine i domogla se trofeja.

Igrači poput Zidana, Anrija, Dešana, Đorkaefa, Tirama predstavljali su strah i trepet. U velikom finalui čekala ih je Italija.

Stvari nisu išle po planu. Prošlo je 90 minuta a Italija je bila u vođstvu. Ali onda, u poslednjim sekundama, Silven Viltor je postigao izjednačenje što je Francuskoj obezbedilo produžetke, a David Trezege je postigao jedan od najupečatljivijih voleja u istoriji finala EP-a. Bio je to zlatni gol za drugi trofej za Francusku.

4. Furiozna "furija"

Verovatno i najdominantnija generacija u istoriji fudbala je tim Španije koji se na krov Evrope popeo 2012. godine. 

Postali su i prvi (i do sada jedini) tim koji je uspešno odbranio trofej Anrija Delonea.

Istorijski podaci pokazuju da je Španija imala najveći posed lopte (u proseku 65,8%), najpreciznije dodavanja (u proseku 638,8 po utakmici), najviše udaraca u gol (u proseku 7,0 po utakmici), najviše postignutih i najmanje primljenih golova. 

 

5. Dansko čudo

Fudbaleri Danske priredili su čudo 1992. godine zato što nisu bili uopšte u planu za učestvovanje. Jugoslavija je sankcionisana i umesto nje zaigrala je Danska.

Grupna faza je bila izuzetno teška, sa Francuskom, Engleskom i domaćinom Švedskom. Međutim, Danska je tu fazu prošla  prošla sa pobedom, remijem i porazom, odnosno sa četiri boda. Tada je učestvovalo samo 8 ekipa, tako da je Danska već bila u polufinalu, protiv aktuelnog šampiona Holandije.

Posle 2:2 u regularnom vremenu, Danska je pobedila posle izvođenja penala. 

U finalu su šokirali Nemačku sa 2:0.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading