CELA NEMAČKA NA NOGAMA Tajne službe u Berlinu u pripravnosti: Terorizam preti Evropskom prvenstvu u fudbalu

20:13 | 10-06-2024

EP2024 0

Nemačka ništa ne želi da prepušta slučaju

EURO pehar

 

Evropsko prvenstvo u Nemačkoj počinje u petak 14. juna i trajaće sve do 14. jula. 

Službe bezbednosti Nemačke poslednjih dana upozoravaju Berlin da militantni islamisti spremaju terorističke akcije tokom evropske smotre fudbala, kao i da su najopasniji militanti koji se okupljaju oko avganistanskog krila Islamske države, a posebno etnička grupa Tadžika. 

Podsećanja radi, samo nekoliko dana ranije u Nemačkoj su se desila dva napada noževima, a u oba slučaja žrtve su bili političari krajnje desnice. 

U aprilu su u Diseldorfu uhapšena četiri muškarca koja su planirala terorističke napade tokom Evropskog prvenstva u fudbalu. 

Političar Alternative za Nemačku (AfD) Hajnrih Koh pre nekoliko dana izboden je nožem u Manhajmu, pa je napadač uhapšen. 

EURO 2024 Tanjug/AP/Markus Schreiber
 

PREDSTAVLJAMO GRUPU A Domaćin Nemačka jedan od favorita za trofej, ljuta bitka Mađara, Švajcaraca i Škota za drugi krug

Ipak, motiv nije poznat, kao ni to da li napad ima neku političku pozadinu. Prema pisanju agencije DPA, vrlo je moguće da se radi o ataku levičarskih ekstremista, međutim, takva informacija nije potvrđena. 

Pre njega teže je povređen i antiislamski aktivista Mihael Šturcenberger. On je napadnut na pijaci, takođe, u Manhajmu tokom mitinga koji je organizovao antiislamski pokret Pak Evropa (BPE).  

Njega je nožem izbo islamista koji je zatim likvidiran. Povređeno je ukupno šest osoba, kao i policajac, koji je kasnije preminuo u obližnjoj bolnici. 

Sve ovo je veliki znak upozorenja za državu Nemačku pred početak prvenstva Evrope u fudbalu i da ovi događaji nikako ne mogu biti slučajni. 

Fudbalska reprezentacija Nemačke Tanjug/Ap
 

Nemačke bezbednosne službe digle su nivo pripravnosti na najviši nivo. 

Osim klasičnih napada, službe bezbednosti posebno plaše napadi dronovima. 

Već neko vreme Nemačka obaveštajna agencija upozorava da bi napade mogli da izazovu radikalizovani islamisti  i kao čin odmazde zbog masakra Palestinaca u Pojasu Gaze i podrške Berlina Izraelu u ratu protiv Hamasa.

- Mesecima pratimo islamističke grupe za koje verujemo da bi mogle da izvedu teroristički napad. Problem su, međutim, indoktrinirani pojedinci, odnosno ljudi koji ne pripadaju tim grupama, a spremni su da, i po cenu sopstvenog života, izvrše napad - navode iz Nemačke obaveštajne agencije. 

Podsetimo, polovinom aprila nemačka policija uhapsila je u Diseldorfu četiri muškarca koja su planirala terorističke napade tokom Evropskog prvenstva u fudbalu. Bilo je planirano da Molotovljevim koktelima i noževima naprave haos u Nemačkoj tokom kontinentalnog prvenstva.

Treba podsetiti i da je ISIS najavio terorističke napade na mečevima Lige šampiona u Madridu i Londonu, ali, srećom, napada nije bilo. 

Ipak, Nemačka će kontrolisati sve svoje granice tokom Evropskog fudbalskog prvenstva, navela je ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer. 

Ona je  za dnevni list "Rajniše post" rekla da će granice biti kontrolisane kako bi se "sprečio ulazak u zemlju mogućih nasilnih kriminalaca" i dodala da je to neophodno kako bi se veliki međunarodni događaj na najbolji način zaštitio.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading