"SMRT U DISKOTECI GRUPE B" Hrvati, aktuelni šampion Evrope i favorit za trofej - kome će Albanci pokvariti žurku?

10:42 | 12-06-2024

EP2024 0

Predstavljamo vam grupu B, odnosno grupu smrti na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj.

Italija
Tanjug/Ap

 

Sigurno da ste nekada čuli za koktel "Smrt u diskoteci". To je ono piće koje Nikola Kojo pije u prvom delu kultnog filma "Mi nismo anđeli". Baš tako bi najbolje mogla da se opiše grupa u kojoj se nalaze tri pretendentna na trofej. Oni zajedno čine pravu diskoteku uživanja za neutralne fudbalske zaljubljenike, a tu je i jedan "partibrejker" koji bi mnogima mogao da pokvari žurku - Albanija.

Jasno je ko su glavni favoriti u grupi, ali po nekim kalkulacijama moglo bi se desiti da recimo jedan od tri favorita uopte i ne prođe u narednu fazu. Ukoliko recimo Španija i Italije pobede Hrvatsku, a Albanci im otkinu bod, onda bi Hrvati morali da se oproste od daljeg takmičenja već posle grupne faze. Isto važi i za preostale dve selekcije.

Albanija praktično nema šta da izgubi, pa je jasno da će bez pritiska biti prava "mina" za preostale učesnike grupe B i samo je pitanje ko će se okliznuti pred njihovim preprekama.

Raspored utakmica:

1. kolo

15. jun: Španija - Hrvatska 18 (Berlin)

15. jun Italija - Albanija 21 (Dortmund)

2. kolo

19. jun: Hrvatska - Albanija 15 (Hamburg)

20. jun. Španija - Italija 21 (Gelzenkirhen)

3. kolo

24. jun: Hrvatska - Italija 21 (Lajpcig)

24. jun: Albanija - Španija 21 (Dizeldorf)

ŠPANIJA

Španija EPA-EFE/CHARA SAVVIDES
 

Reprezentacija koja je bila tri puta prvak Evrope stiže u Nemačku kao jedan od favorita za titulu. Uspela je "crvena furija" da 2008. pokori Stari kontinent, a onda epitet šampiona odbrani i na narednom 2012. Nakon toga nije mnogo polazilo za nogom Špancima, mada jesu bili treći na prethodnom EP,  ali je jasno o kakvoj se fudbalskoj sili radi.

Trenutno osma selekcija na FIFA rang listi predvođena selektorom Luisom de la Fuenteom prošetala se do šampionata uz sedam pobeda i jedan poraz. Novi selektor podmladio je sastav i napravio smenu generacija, a kada se pogleda spisak odmah vam se kosa diže na glavi.

Mladi momci, pre svih Lamin Jamal, željni su dokazivanja u Nemačkoj i sigurno da će čitava Evropa, pa i svet uživati u njihovim egzibicijama.

SPISAK:

Golmani: David Raja (Arsenal), Aleks Remiro (Sosijedad), Unai Simon (Atletik Bilbao)

Odbrana: Dani Karvahal (Real Madrid), Robin Le Norman (Sosijedad), Naćo Fernandes (Real Madrid), Dani Vivijan (Atletik Bilbao), Ajmerik Laport (Al Nasr)
, Mark Kukurelja (Čelsi)

Sredina: Mikel Merino (Sosijedad), Fabijan Ruiz (Pari Sen Žermen), Aleks Baena (Viljareal), Rodri (Mančester Siti), Niko Vilijams (Atletik Bilbao), Martin Zubimendi (Sosijedad), Pedri (Barselona), Mikel Ojarsabal (Sosijedad), Fermin Lopes (Barselona)

Napadači:  Alvaro Morata (Atletiko Madrid), Hoselu (Real Madrid), Dani Olmo (Lajpcig), Feran Tores (Barselona), Lamin Jamal (Barselona), Hesus Navas (Sevilja), Fermin Lopez (Barselona) , Ajose Peres (Betis)

HRVATSKA

Ivan Perišić EPA
 

Aktuelni vlasnik bronze sa Svetskog prvenstva u Kataru poslednji put igraće na EP sa Lukom Modrićem kao kapitenom. Vezista Real Madrida pokušaće da u svom poslednjem velikom takmičenju donese neku od dve najsjajnije medalje.

Hrvati već godinama beleže odlične rezultate, imaju i dva četvrtfinala na evropskim šampionatima, a ove godine žele da naprave korak više sa selektorom Zlatkom Dalićem.

Trenutno 10. na FIFA rang listi nisu se proslavili žrebom koji ih je poslao među još dve selekcije koje imaju iste ciljeve kao oni. Međutim, jasno je da ih to neće obeshrabriti da pokažu da su trenutno druga najjača evropska selekcija na svetu.

SPISAK:

Golmani: Dominik Livaković (Fenerbahče), Ivica Ivušić (Pafos), Nediljko Labrović (Rijeka)

Odbrana: Josip Stanišić (Bajer Leverkuzen), Marin Pongračić (Leće), Joško Gvardiol (Mančester siti), Martin Erlić (Sasuolo), Josip Šutalo (Ajaks), Borna Sosa (Ajaks), Domagoj Vida (AEK), Josip Juranović (Union Berlin)

Sredina: Mateo Kovačić (Mančester Siti), Lovro Majer (Volfsburg), Luka Modrić (Real Madrid), Marcelo Brozović (Al Nasr), Nikola Vlašić (Torino), Mario Pašalić (Atalanta), Luka Ivanušec (Fejenord), Luka Sučić (Salcburg), Martin Baturina (Dinamo)

Napadači: Andrej Kramarić (Hofenhajm), Ivan Perišić (Hajduk), Ante Budimir (Osasuna), Bruno Petković (Dinamo), Marko Pjaca (Rijeka), Marko Pašalić (Rijeka)

ITALIJA

Italija Tanjug/Ap
 

Svi se dobro sećaju onog finala koje je zbog korona virusa odigrano godinu dana kasnije na Vembliju. U Engleskoj, na njihovom stadionu, pred njihovim navijačima i čuvenu "It's coming home". Na kraju, Italijani su pokvarili čitavu feštu i uspeli da posle penal ruleta osvoje svoju drugu Evro titulu.

Nakon toga desio im se ogroman pad, pa su propustili Svetsko prvenstvo, po prvi put u istoriji, ali su se sa novim selektorom Lućijanom Spaletijem brzo vratili tamo gde im je mesto.

Ovog puta velikih zvezda u selekciji nema, ali svi dobro znaju kakvi su Italijani. Kada najmanje očekujete oni naprave najbolji rezultat. Videćemo kako će to izgledati u Nemačkoj.

SPISAK:

Golmani: Đanluiđi Donaruma (PSŽ), Giljermo Vikario (Totenhem), Aleks Meret (Napoli)

Odbrana: Đovani Di Lorenco (Napoli), Federiko Dimarko (Inter), Alesandro Bonđorno (Torino), Rikardo Kalafiori (Bolonja), Federiko Gati (Juventus), Mateo Darmijan (Inter), Raul Belanova (Torino), Đanluka Manćini (Roma), Alesandro Bastoni (Inter), Andrea Kambijaso (Juventus)
 
Sredina: Davide Fratesi (Inter), Žoržinjo (Arsenal), Lorenco Pelegrini (Roma), Brajan Kristante (Roma), Nikolo Barela (Inter), Nikolo Fađoli (Juventus), Mišel Folorunšo (Verona)

Napadači: Đanluka Skamaka (Atalanta), Đakomo Raspadori (Napoli), Federiko Kjeza (Juventus), Mateo Retegi (Đenova), Matija Zakanji (Lacio), Stefan El Šaravi (Roma)

ALBANIJA

Albanija EPA-EFE/DUMITRU DORU
 

Ne može se reći za Albance da su zalutali na Evropsko prvenstvo, jer je ovo njima drugi šampionat od poslednja tri. Jedna od, bar po rejtingu, najslabijih selekcija našla se u ubedljivo najjačoj grupi.

Međutim, sigrno da selektor Silvinjo i njegovi izabranici znaju da nemaju šta da izgube, te da će pokušati da budu tvrd orah za sve rivale u grupi i pokažu da su s razlogom u Nemačkoj.

Dodajmo i to da su Albanci ostavili u kvalifikacijama iza sebe Češku i Poljsku.

SPISAK:

Golmani: Etrit Beriša (Empoli), Elhan Kastrati (Citadela), Tomas Strakoša (Brentford)

Odbrana: Ivan Baliju (Rajo Valjekano), Mario Mitaj (Lokomotiva Moskva), Elseid Hisaj (Lacio), Arlind Ajeti (Kluž), Berat Đimšiti (Atalanta), Enea Mihaj (Famalisao), Ardijan Ismajli (Empoli), Maraš Kumbula (Sasuolo), Naser Aliji (Voluntari)
 
Sredina: Klaus Gjasula (Darmštat), Nedim Bajrami (Sasuolo), Ćazim Lači (Sparta Prag), Taulant Seferi (Banijas), Medon Beriša (Leće), Ernest Muči (Bešik), Ilber Ramadani (Leće), Kristjan Aslani (Inter), Amir Abraši (Grasshopers)

Napadači: Rej Manaj (Sivaspor), Jasir Asani (Gvandžu), Armando Broja (Fulam), Mirlind Daku (Rubin), Arber Hodža (Dinamo Zagreb)

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading