PIKSIJA IZLUĐUJE JEDNA STVAR Selektor Stojković je namršten zbog ovoga, ozbiljno se požalio

15:59 | 19-06-2024

EP2024 0

Da li će "orlovi" biti spremni i složni da ostvare pobedu?

fss
Fudbalski savez Srbije

Za manje od 24 časa, reprezentacija Srbije će odigrati verovatno najvažniju utakmicu na Evropskom prvenstvu. Na megdan će joj izaći Slovenija, koja je imala povoljan rezultat u prvom kolu, pošto je odigrala nerešeno sa Danskom.

Povodom sledećeg meča "orlova", u Minhenu je održana konferencija za medije, na kojoj su izjave davali selektor Dragan Stojković i fudbaler Aleksandar Mitrović.

ŠTA SE DEŠAVA SA TADIĆEM I PIKSIJEM? Ovo je istina o odnosu kapitena i selektora posle velike bure (VIDEO)

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Jedno od prvih pitanja za šefa stručnog štaba je bilo da li možemo da očekujemo Tadića u startnoj postavi:

- Možete - kratko je odgovorio Piksi.

Potom je govorio i o izvinjenju kapitena:

- Vama je interesantno za medije, ali ništa nije specijalno, rekao, izvinio se, idemo dalje. Sad je najvažnija Slovenija i to je najvažnija utakmica koja je pred nama. Ne znam šta bih dodao.

O promenama u sastavu u odnosu na meč sa Engleskom:

- Mislim dve promene u odnosu sa Engleskom.

Ko će šutirati penal ukoliko dođe do toga - Tadić ili Mitrović?

- Neka šutne bilo, samo neka ga da. Nebitno je ko će da šutne. Mislim da i jedan i drugi, u pravu ste. Najvažnije je da staviš loptu u mrežu, tako da...

Da li idete na pobedu?

- Mi sutra izlazimo na teren da se borimo, svidelo se to vama ili ne. Sloveniju treba da dobijemo, to je cilj. Nećemo sigurno ići sa razmišljanjem o drugom rezultatu, e sad... Biće dobra utakmica, to je sigurno, atmosfera takođe, prava fudbalska, biće dosta Sloveaca, biće Srba i to je lepo. Verujem da će posle zajedno otići na pivo, pa ko pobedi pa neka plati. Biće dobro, radujemo se, ali cilj je da pobedimo.

Zašto nema osmeha na licu selektora?

- Stalno traže da skeniram ovo - rekao je Piksi, pokazujući na akreditaciju:

- Uđem na rampu, kažu "sken", kako više, dokle više? Kao da ulazim u NASU, ne na rampu. Ali hajde.

Gde ima prostora za napredak u igri?

- Mislim da smo protiv Engleza ušli sa dosta respekta. Kao da su došli sa druge planete. Ispostavilo se da to nije baš tako. Onako kako smo odigrali 70 minuta protiv njih, treba da odigra protiv Slovenije.

fss Fudbalski savez Srbije
 

Mitrović je bio upitan koji je kvalitet Slovenaca:

- Timska igra, mislim da su protiv Danaca pokazali dva različitita poluvremena gde su bili defanzivniji u prvom, onda ofanzivniji u drugom. Imaju pojedinačni kvalitet, mislim da nema iznenađenja, igrali smo Ligu nacija dva puta, znamo sve o njima i oni o nama. Mislim da neće biti tu nekih iznenađenja, ta timska igra je najveća vrlina, najveći kvalitet.

Da li će dati gol Slovencima?

- Ja se nadam, dva puta smo igrali, bili smo bolja ekipa, pobedili smo 4:1, pa 2:2. Bili smo bolji u toj drugoj utakmici, dominirali, ali sad su drugačije okolnosti i sigurno da ćemo ući drugačije u utakmicu, a ja se nadam da ću nastaviti taj niz. Bilo bi lepo da dam gol i dobijemo utakmicu, ali i da ne dam gol, a da dobijemo, bilo bi prelepo.

Imaće Srbija veliku podršku u Minhenu:

- Podrška znači, videli ste šta smo imali u Gelzenkirhenu, a sutra će biti veliki, veliki broj, to je dodatni motiv za nas i predstavlja jednu odgovrnost na kraju krajeva, ne igrate sami za sebe, imate odgovornost prema nekome. Osećamo to, dobro je da se reprezentacija voli i podržava, stalno se borimo iz utakmice u utakmicu u ponašanju koje imamo kako van terena, tako i na njemu, da budemo primere kako se bori i kako se igra za svoje navijače, za svoj narod.

Potom je selektor podelio neverovatnu priču u vezi sa braćom Milinković-Savić:

- Vidite, oni su braća, oni se svađaju svaki dan. Ne vole se uopšte, to je neveorvatno. Ali oni su zajedno, naravno, sve je dobro, veoma je neobično imati braću u nacionalnom timu, u klubu, a tek ovako. Veoma sam srećan da ih imam obojicu, oni su profesionalni, ličnost im je veoma dobra. I da, Sergej će uskoro postati otac, nadam se da će i on postići to. Sve je u redu sa njima.

Popularni Mitrogol je dobio onda malo "nezgodno" pitanje, a tiče se slabih tačaka narednog protivnika "orlova":

- Pa dobro, ne bih rekao šta su slabge tačke, možemo pričati posle. Ali, svaka ekipa ima mane, vrline i mane, vrline ćemo pokušati da oduzmemo, a mane da iskoristimo. Tako da, generalno kao što sam rekao, ne mora tu mnogo tša da se krije u današnjem fudbalu se sve zna ko igra, šta igra, uz analize se sve zna. Znamo sve. Imaju mane i pokušaćemo da ih iskoristimo.

fss Fudbalski savez Srbije
 

Piksi se seća duela sa Slovenijom iz 2000. godine:

- Problem je što Srbija nema mene danas, šalim se, sećam se naravno, dobra utakmica, mislim da je jedna od najboljih utakmcia na tom prvenstvu, Slovenija je imala odličan tim, Katanec na klupi, da ne govorim imena. Uhvatili su nas na brzinu, Siniša Mihajlović je dobio crveni karton, a onda se desilo čudo. Verovali smo da možemo i eto. Slovenija nije iskoristila prednost, atraktivna utkamica i ostaje za pamćenje.

Onda je i Mitrović prokomentarisao tu utakmicu:

- To su moja prva sećanja, budi jako lepe uspoemene, tad sam krenuo da pratim, da se interesujem od tog perioda. Sećam se fenomenalne utakmice od očaja do sjaja, utakmcia u kojoj je bilo svega, golova, kartona, a na kraju jedna od najlepših utakmica, golova Savinih i druga utakmica, lepo sećanje i nadam se da ćemo sutra i mi da odigramo lepu utakmicu, samo se nadam da ćemo mi slaviti i tim nekim klincima da probudimo interes za fudbal, da se i svi sećaju te sutrašnje utakmice kao ja tog starog.

Mitrović je onda rekao da mu više odgovara da bude u kaznenom prostoru protivnika ili van 16 metara:

- Što se mene tiče, ja bih voleo da ne izađem iz 16 metara, da ostanem 90 minuta, osećam se komforno, zavisi od utakmice, zavisi od taktike i zahteva, mislim da je na prvom mestu uvek ekipa i trudim se i radim ono što se traži od mene. Mogu da igram, da budem defanzivan, da se krećem i kad imaju loptu i kad ne. Učestvovalo sam više u igri, bio van 16, mislim da ću biti više u 16, mislim da zavisi od utakmice, utakmicu možeš da planiraš, ali ona je živa stvar, a iz minuta u minut se stvari menjaju, dešavaju, tako da treba da se adaptira.

Ponovo je tema razgovora izvođenje penala:

- Ko bude na terenu, neka šutne - rekao je Mitrović, da bi se na to osvrnuo i Stojković:

- Nisam odlučivao o tome, možda bi trebal oda kažem, ne znam, ali... - rekao je Piksi, pa se Aleksandar nadovezao:

- Uglavnom je ko se kako oseća, kad je Dušan na terenu, on je bio prvi, posle njega sam ja. Neka ga bude, pa ćemo lako. Generalno ako smo obojica tu, on šutira - objasnio je Mitrović.

Tokom meča protiv Engleske, Aleksandar Mitrović je bio zamenjen, pa je novinare zanimalo da li je to dovelo do neke nervoze:

- Mislim da ne znam, recite igrača koji ne voli da bude na terenu pogotovo na Evropskom i kad je bitno, za to se živi. Selektor je tu, donosi odluke, kad ste igrač gledate sve iz svog ugla, jako je jednostavno. Ali kad se stavite u poziciju selektora, morate gledati na više strana. Ja sam bio nervozan, seo sam na klupu, ohladio glavu i nastavio da bodrim. Dosta faktora, to su neke stvari, kad si igrač, želiš da budeš na terenu i da budeš akter. A Dušan i ja... Imamo jako dobru komunikaciju, igramo zajedno, možemo igrati i zatvorenih očiju, razumemo se, pokazali smo u prethodnih par godina, mnoge stvari olakšavaju meni, Vlahoviću i saigračima. Ali opet, mi smo tu da izvršimo zadartke koje selektor postavi. Tim je ispred svakog pojedinca, billo je i biće tako, to je to. Možda je to u nekoj drugoj taktici. Stadion Bajern Minhena, za to se živi, utakmcie koje pišu istoriju i kojih nećeš igrati mnogo, ko god bude istrčo, daće maksimum i preko toga.

fss Fudbalski savez Srbije
 

Za kraj je selektor Stojković dao komentar o Dušanu Vlahoviću i to na pitanje jednog italijanskog novinara:

- Igra, trudi se jako, stvarno sam zadovoljan, čekamo da Mitrović i Vlahović pokažu, da budu na nivou, to je obaveza, on je odradio dobru ulogu za reprezentaciju i nadam se da ćemo nastaviti, da će podržati saigrače i izboriti određene prilike i za njega i za sebe i Mitrovića, kako bi dao gol. Ali, sve je u redu, ono što je bitno je da igraju dobro.

Jedan slovenački novinar je pitao Piksija da li je opterećenje što Srbija ima epitet favorita:

- Nismo favoriti, krenuli ste super, osvojili ste bod, što bismo mi bili? Nije opterećenje, teška utakmica, biće mnogo teška i mislim da je Slovenija jedna jako jaka, ko god misli da je Slovenija lak protivnik, taj se vara, motivisana, Kek je odličan trener, igrači su odlični i ekipa koja svakom može da napravi problem. Sa druge strane, mi gledamo sa naše pozicije, želimo i hoćemo da pobedimo Sloveniju, sportski i ljudski je razmišljati i radimo sve na tome da vas pobedimo sutra. Ako budete bolji i ako zaslužite, mi ćemo čestitati i idemo dalje. Ali da ćemo staviti u problem, to je sigurno. Nemajte dilemu. Ali moramo biti pametni, da vi nas ne kaznite dugim loptom i sa Šeškom i Šporarom, to je to - rekao je Stojković, pa dodao:

- Nema tu favorita, izašli smo da odigramo dobro, nije razmišljanje o rezultatu, izađeš, pokaži šta znaš i koliko možeš, tako će biti i sutra, pa će doći Vikinzi, pa ćeš s njima da se tučeš i da vidiš da ih pobediš. Teška je svaka i ova sutra će biti teška, ali... Ja ne bih bio ovde, ako ne verujem, a onda je sve bezveze, ja verujem u moje momke, verujem u reprezentaciju i mislim da možemo do pobede. To nije potcenjivanje Slovenije, cenim i poštujem ono što igraju i kako igraju.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading