KOSOVARKA BRANI DEMIRALA Supruga stala u odbranu suspendovanog štopera Turske, za primer uzela američkog orla, a spomenula i Ruse

07:00 | 06-07-2024

EP2024 0

Heidi Demiral, supruga turskog reprezentativca Meriha Demirala, oglasila se nakon što je UEFA suspendovala njenog muža na dve utakmice zbog onoga što je uradio posle utakmice osmine finala EURA protiv Austrije.

Demiral

Upravo je Demiral sa dva pogotka bio junak Turske, koja je sa 2:1 savladala Austriju i tako prošla u četvrtfinale, ali Merih Demiral neće moći da igra sve do eventilanog finala.

Merih je na meti kritika jer je tokom proslave istakao simbol Sivog vuka, što se smatra desničarkom ekstremističkom gestom. Ovaj gest okarakterisan je političkim i zbog toga je UEFA odlučila da ga pošalje na hlađenje.

Simbol grupe "Sivi vukovi" zabranjen je u Austriji, pa su Austrijanci zaključili da ih je htio isprovocirati nakon utakmice. Sada su se turski navijači odlučili pozvati na solidarnost s Demiralom i namjeravaju tokom intoniranja himne uoči sutrašnje utakmice istaknuti "zabranjeni simbol".

"Pozivamo sve naše navijače na tribinama da pokažu da znak Sivih vukova nije 'rasizam' već 'nacionalni simbol Turaka' tako što će znak Sivih vukova postaviti tokom nacionalne himne", stoji u objavi turskih navijača.

Demiral EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE
 

 

U međuvremenu se na društvenim mrežama oglasila Merihova supruga Heidi Luštaku. Ona tvrdi da njegov pozdrav nema nikakve veze sa rasizmom ili fašizmom.

"Moj muž nije rasist. On je pun ljubavi, otvoren i tolerantan" napisala je Heidi koja je odrasla u Švajcarskoj, nejni su sa Kosova, poreklom je iz Turske i pre mnogo godina bila je kandidat za Mis Švajcarske.

Merih i Heidi imaju dvoje dece. Heidi je rekla da njen suprug nema nikakve veze s desničarskim ekstremizmom.

Ona dalje navodi da "životinje su oduvek korišćene da predstavljaju nacije - kao što je orao za Ameriku ili medved za Rusiju. Vuk je nacionalni simbol za Tursku. Ovo nema nikakve veze sa rasizmom ili fašizmom".

Turski savez učinio je sve što je u negovoj moći da opovrgne verziju da je Demiralov pozdrav bio pozdrav "Sivih vukova". Pristaše desničarskog ekstremističkog "Pokreta Ülkücü", koji je pod nadzorom Kancelarije za zaštitu ustava u Nemačkoj, nazivaju se "Sivi vukovi".Uprkos silnim naporima, UEFA nije bila nimalo predusretljiva.

Ovaj 26-godišnjak je na četiri nastupa na EP postigao dva gola i bio je bez dileme jedan od ključnih igrača Turske. Trenutno nastupa u Saudijskoj Arabiji za Al Ahli u koji je otišao letos, a godinama je igrao u Seriji A za Atalantu, Juventus i Sasuolo. Bio je još član portugalskog Sportinga, a u Turskoj je igrao za Fenerbahčeove omladince i za Alanju.

Turci su imali veoma uspješan turnir, ali neće biti favoriti u duelu s Nizozemskom, no učiniće sve da se nađu među četiri najbolja tima na Starom kontinentu. U ostalim četvrtfinalnim mečevima sastaju se Španija i Njemačka (petak 18h), Francuska i Portugal (petak 21h), te Engleska i Švicarska (subota 18h).

Finale se igra 14. jula u Berlinu, a polufinala su na programu 9. i 10. jula na stadionima u Minhenu i Dortmundu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading