FUDBALSKI LUVR U "GRADU MODE" Čudo arhitekture koje je bilo pred rušenjem, dva ljuta rivala koja se svađaju oko njegovog imena i zvuci istorije (FOTO)

07:55 | 01-10-2024

Fudbal 0

Dobrodošli na stadion koji ne treba posebno predstavljati. Dobrodošli na mesto gde se istorija godinama pisala i još uvek se piše, mesto koje je moglo da bude srušeno do temelja, a ipak je pronašlo svoj spas - dobrodošli na stadion "San Siro" ili "Đuzepe Meaca", kako vam je draže.

San Siro

 

Fudbaleri Crvene zvezde odigraće meč drugog kola Lige šampiona protiv Intera upravo na kultnom stadionu u "gradu mode". Mesto koje odiše istorijom, pravi fudbalski muzej na otvorenom. Ono što je Luvr u svetu muzeja, to je "San Siro" u svetu stadiona - riznica istorije.

Stadion je otvoren 1. avgusta 1925. godine i pre svega bio je dom fudbalera Milana, a onda od 1947. i fudbalera Intera. Što se Italije tiče ništa neobično da dva velika rivala igraju na istom mestu jer je ista situacija u Rimu gde "Olimpiko" dele Roma i Lacio.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

San Siro EPA

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Ime stadiona bilo je "San Siro" po delu grada koje nosi taj naziv da bi 1980. godine bio preimenovan u "Đuzepe Meaca" po legendarnom fudbaleru koji je nosio dres oba kluba. Svakako, nećete pogrešiti ako ga nazovete i jednim i drugim jer je opšte prihvaćeno da on bude "San Siro".

Stadion je renoviran više puta, a trenutno ima 76.000 sedećih mesta. Bio je domaćin Svetskog prvenstva 1934. i 1990. godine kao i Evropskog prvenstva 1980. Četiri puta se na njemu igralo finale Lige šampiona (Kupa Šampiona) i četiri puta finale Kupa UEFA. 

Rekord za najveću posećenost drži ragbi meč između Italije i Novog Zelanda kada je 2009. godine na tribinama bilo 82.000 navijača. Takođe, bio je i mesto odigravanja boks meča Loija i Ortiza, a svoje koncertu su na "San Siru" držale svetske zvezde poput Boba Marlija, Majka Džeksona, Roling Stonsa...

San Siro EPA
 

Zanimljivo je da Inter i Milan dele gotovo sve prostorije, zaradu i troškove na stadionu. Tako je recimo fan šop podeljen na dva dela, kao i muzej. Kada kupujete kartu za stadionsku turu, ona obuhvata oba kluba i vi tako pomažete ne samo Interu, već i Milanu. Dakle, plaćate kartu za dva kluba u jednoj turi. 

"San Siro" je čuven po svojim "prstenovima" koji se nalaze sa sve četiri strane. Iako možda deluju kao ukras ili parking oni su zapravo osmišljeni kako bi se smanjila gužva i kako bi gledaoci brže mogli da uđu na stadion.

Zvezda je na stadionu igrala četiri puta do sada. Još uvek ne zna za pobedu, a ostvarila je tri remija uz jedan poraz. Poslednji put susrela se sa Milanom 2021. godine kada je bilo 1:1.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading