JSD Partizan i FK Partizan danas slave 79. rođendan

10:48 | 04-10-2024

Fudbal 0

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan i fudbalski klub Partizan danas slave 79 godina od osnivanja. Fudbalski klub, koji je bio pokretač JSD, osnovan je 4. oktobra 1945. godine kao Fiskulturno društvo Centralnog doma Jugoslovenske armije

Stadion Partizana

Istovremeno, osnovane su i sekcije za košarku, atletiku, šah i odbojku.

Tokom skoro osam decenija postojanja "crno-beli" su ostvarili brojne zapažene rezultate, vaterpolisti su sedam puta bili prvaci Evrope, košarkaši jednom, dok su članovi Partizana osvojili brojne medalje na najvećim svetskim takmičenjima.

FK Partizan je osvojio 27 šampionskih titula, poslednju 2017, a trijumfovao je u Kupu 16 puta, poslednji put 2019. Partizan je 1966. godine bio vicešampion Evrope, a 1978. godine osvojen je Srednjeevropski (Mitropa) kup.

Partizan je odigrao prvi meč u istoriji Kupa šampiona protiv lisabonskog Sportinga, kad je tad elitno takmičenje tek osnovano 1955. godine.

Saša Ilić je rekorder Partizana po broju nastupa u crno-belom dresu – odigrao je 873 utakmice, a rekorder u broju postignutih golova je Stjepan Bobek sa 425 pogodaka.

Košarkaši Partizana takođe su izuzetno trofejni deo JSD. Osvojili su titulu prvaka Evrope 1992. godine, a na Fajnal foru Evrolige/Kupa šampiona igrali su četiri puta. Tri puta su osvajali Kup Radivoja Koraća kad je to bilo treće po snazi evropsko takmičenje. Državni prvaci bili su 21 put, regionalni šampioni sedam puta, a 16 puta osvajači državnog kupa.

JSD Partizan spada u red najvećih sportskih društava na planeti. Crno-beli su po rezultatima, ostvarenjima i broju vrhunskih sportista iz 27 sekcija, jedno od najuspešnijih u svetu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading