PIKSI NE MOŽE DA NAKRIVI ŠEŠIR Ozbiljan zadatak za "orlove" do kraja godine

06:55 | 18-10-2024

Fudbal 0

Moraju da se izbore za poziciju broj dva u grupi jer u suprotnom imaće gotovo nepremostive probleme na putu ka SAD, Meksiku i Kanadi, a visio bi im i opstanak u A diviziji Lige nacija.

Dragan Stojković Piksi

Kada bi se selektor Srbije Dragan Stojković obreo u Skadarliji, sigurno bi otišao u kafanu „Tri šešira“, gde bi ga na ulazu dočekali muzikanti i na uvce mu zapevali:

„Šešir moj, šešir moj nakoso

nosio bih, al' mi ne da moj poso.“

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Što bi rekli u „Maratoncima“:

„Takav je posao, ni ja ga ne volim.“

Ali Piksi voli posao iako mu baš ne ide sve od ruke. Posle oktobarskih mečeva u Ligi nacija može da bude zadovoljan samo rezultatom protiv Švajcarske dok je sve ostalo za glavobolju i teže oblike mučnine.

Liga nacija kod neobaveštenih u Srbiji shvaćena je kao propratno takmičenje, ali to je ogromna greška. Na osnovu nje se određuju šeširi skorašnjeg žreba (13. decembar, Cirih) za Mundijal 2026. i uopšte nije periferno kakav ćemo plasman ostvariti.

Drugi par obuće je takmičenje u okviru Lige nacija, divizije i ostale zanimljivosti. Slede nam mečevi u Švajcarskoj (bez Erakovića, Pavlovića…) i protiv Danske na domaćem terenu sa dva osnovna zadatka: izboriti se za drugo ili bar treće mesto.

Drugo nas stavlja u privilegovanu poziciju na žrebu za SP (nosioci) dok treće vodi u baraž za opstanak u A diviziji jer se samo poslednjeplasirana selekcija direktno seli u B diviziju.

Ukoliko se Srbija ne domogne nekog od prva dva mesta u grupi, gotovo sigurno će se naći u drugom šeširu kvalifikacija kao 35. reprezentacija na FIFA listi.

FIFA rang-lista neće biti jedini kriterijum za šešire. Osam reprezentacija koje se plasiraju u četvrtfinale Lige nacija A biće automatski svrstane u prvi šešir. To znači da će prvoplasirani i drugoplasirani timovi iz sve četiri grupe Lige nacija biti povlašćeni. Prvi šešir će, osim osam timova iz Lige nacija, popuniti i četiri najboljerangirane ekipe na svetskoj listi. Drugi šešir će popuniti sledećih 12 timova, i tako redom.

Šeširdžije

Trenutno su članovi prvog šešira Francuska, Španija, Engleska, Belgija, Holandija, Portugal, Italija, Nemačka i Hrvatska.

U drugom su sigurno: Ukrajina, Turska, Švedska i Vels čekaju se Mađarska, Srbija, Poljska, Grčka, Slovačka, Rumunija, Češka i Norveška.

Treći šešir: R. Irska, Finska, Gruzija, Albanija, Makedonija, Island, Severna Irska i Crna Gora možda Škotska, Slovenija, BiH i Izrael.

Četvrti šešir: Luksemburg, Belorusija, Jermenija, tzv. Kosovo, Kazahstan, Azerbejdžan, Estonija, Kipar, Letonija, Farska Ostrva i Litvanija i eventualno Bugarska.

Peti šešir: Moldavija, Malta, Andora, Gibraltar, Lihtenštajn i San Marino.

Evropske kvalifikacije za SAD, Meksiko i Kanadu 2026. počinju u martu 2025. godine. Zna se da će Evropa na sledeći Mundijal poslati 16 selekcija, pa će zbog toga biti 12 grupa u kvalifikacijama, pobednici će ići direktno u SAD, Meksiko i Kanadu, dok će svi drugoplasirani uz četiri najbolja tima Lige nacija igrati baraž, iz kojeg će ići još četiri selekcije.

Kroz sito i rešeto

Svetsko prvenstvo 2026. biće prvo sa 48 selekcija, od kojih će 45 obezbediti kroz kvalifikacije, dok su domaćini automatski učesnici završnice. U evropskim kvalifikacijama 55 reprezentacija boriće se za 16 mesta, ranije 13.

Formiraće se 12 grupa sa četiri ili pet reprezentacija, a samo će pobednik ići direktno na Mundijal. Svi drugoplasirani, uz četiri najbolja tima Lige nacija koja nisu kroz kvalifikacije izborila prolaz, boriće se za preostala četiri mesta.

Čak 38 od 54 evropska nacionalna tima već sada znaju u kojim su šeširima, a Srbija je jedna od onih koja će do novembarskih utakmica biti na žeravici. Realno, sledi nam žestoka borba za poziciju broj dva u grupi, što bi Srbiju usmerilo u prvi šešir na žrebu.

Sa igrom koju smo prikazali na dve poslednje utakmice realno nemamo čemu dobrom da se nadamo.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading