FIFA PUŠTA RUSE DA IGRAJU, ALI UZ JEDAN USLOV Ekipa ne sme da se zove "reprezentacija Rusije" već ovako

17:44 | 04-10-2023

Fudbal 0

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) odobrila je ruskim selekcijama uzrasta do 17 godina povratak u međunarodna takmičenja i ublažila dosad potpunu suspenziju Rusije zbog rata u Ukrajini, ali... Uz jedan novi uslov.

FIFA
EPA-EFE/WALTER BIERI

Kako javlja ruska novinska agencija "RIA Novosti", povratak pomenutih ruskih mladih ekipa biće moguć samo ako budu pristali da igraju bez zastave, himne, ali i naziva "reprezentacija Rusije" - već će te selekcije morati da nose naziv "Tim Ruskog fudbalskog saveza".

Uz to, igraće u "neutralnim bojama", odnosno onim koje ne simbolizuju rusku zastavu (belo-plavo-crvena trobojka), a neće moći da budu domaćini na teritoriji svoje države.

Savet FIFA, kojem predsedava predsednik svetske kuće fudbala Đani Infantino, održao je onlajn sastanak i tom prilikom, pored pomenute odluke o kadetskim selekcijama Rusije, još jednom je "osuđena invazija na Ukrajinu", koju ruska strana zove "specijalnom vojnom operacijom" i potvrđeno da će tek po okončanju tog sukoba - biti dozvoljeno odraslim osobama da se, u ime Rusije, ili kao članovi tamošnjih klubova, nadmeću u FIFA takmičenjima.

Podsetimo, Savet FIFA broji 37 članova, uključujući i devet iz Evropske fudbalske unije (UEFA).

Sastanak je održan osam dana otkako je UEFA izazvala podele među svojim članicama, kada je odobrila ruskim mladim selekcijama povratak u takmičenja (prva pruilika da se to desi su kvalifikacije za naredno Evropsko prvenstvo do 17 godina, koje počinju ovog meseca).

Rusija je suspendovana iz međunarodnih takmičenja od napada na Ukrajinu u februaru 2022. godine, a osam država (baltičke, skandinavske, te Poljska, Švajcarska i sama Ukrajina) su najavile da će bojkotovati utakmice protiv ruskih timova.

Odluku o vraćanju mladih selekcija Rusije UEFA je obrazložila da deca ne bi trebalo da budu kažnjena zbog postupaka odraslih.

@alo_portal EKSKLUZIVNO ZA ALO! Nole: Volim košarku, ali bolje da se držim reketa! Šampion u društvu šampiona. Novak Đoković ekskluzivno za Alo! sa veličanstvenog dočeka u Beogradu, govori s puno strasti 🎥| D. J. Bužić #alo #alodnevnenovine #novakdjokovic ♬ original sound - Alo_portal

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading