UEFA nema na sraman transparent navijača grčkog AEK-a

06:30 | 07-10-2023

Fudbal 0

Sramotan potez grčkih navijača koji su poruku o Kosovu i Albaniji poslali celom svetu i zgrozili sve u Srbiji, ali i posle utakmice Balkan - Dinamo u Prištini

Transparent
Printscreen

Slogan „Kosovo je Srbija” konstantno je na udaru svetskih medija, a posebno UEFA. Naša reprezentacija i klubovi godinama zbog toga ispaštaju, ali kada se pojavi „Kosovo je Albanija” svi ćute kao zaliveni! Pitamo se, do kada?!

Poslednji skandal dogodio se u Ligi Evrope, a UEFA bi definitivno morala da reaguje zbog ovakvih pojava! Na meču drugog kola između AEK-a i Ajaksa, koji je odigran u Atini, navijači domaćeg tima istakli su transparent „Kosovo je Albanija“ samo nekoliko metara pored ogromne fotografije Mihalisa Kacurisa (29), navijača koji je ubijen u navijačkom sukobu koji su izazvali huligani Dinama iz Zagreba!

Kako se može saznati na društvenim mrežama, poruku na tribini sa najvatrenijim pristalicama AEK-a nisu istakli navijači albanskog porekla! Slika se brzo proširila društvenim mrežama i mnoge je zaintrigirala, prevashodno jer je jasno da su navijači AEK-a napravili zaokret od 180 stepeni! Ostaje nejasno kako su okrenuli ćurak ako se zna koliko se u Srbiji žalila tragična sudbina Mihalisa Kacurisa. Da sve bude bizarnije, oni su pre samo nekoliko meseci imali potpuno drugačiju poruku, pa su tada pisali pogrdno o Albaniji.

AEK se ogradio od parole

Atinski klub izdao je zvanično saopštenje, koje prenosimo:

"AEK izražava gađenje i nedvosmisleno osuđuje pojavljivanje, makar i na nekoliko sekundi, transparenta ekstremno nacionalističkog sadržaja na našem stadionu. To nema apsolutno nikakve veze sa istorijskim poreklom našeg udruženja, niti naravno sa onim za šta se ono zalaže od svog osnivanja.

AEK ne mora ništa da dokazuje rečima, jer je to učinio na delu na način koji se ne može osporiti i inicijativama koje nijedna druga grupa nije preduzela protiv rata.

Povodom konkretnog tužnog i ogorčenog incidenta, AEK navodi da ovako neće ostati. Već pokrećemo akcije da pronađemo odgovorne čak i za trenutnu, ponavljamo sliku koja je s pravom uznemirila veliku masu našeg sveta i navijača, koji su takođe oštro reagovali.

Odgovorne ćemo svakako pronaći i biće im trajno zabranjen ulazak na naš stadion."

Srpski i grčki narod imaju odlične odnose kroz istoriju, a upravo je AEK jedan od klubova koji je to dokazao i na delu. Momci u žutim dresovima u Beograd su protiv Partizana odigrali prijateljsku utakmicu kada je tadašnja Jugoslavija bila u veoma teškom trenutku, tokom bombardovanja od strane NATO alijanse 1999. godine. Čak ni to što su bombe padale i na fudbalske terene širom zemlje nije sprečilo grčkog velikana da doputuje u Jugoslaviju i bratskom narodu pokaže poštovanje.

U isto vreme na stadionu „Fadilj Vokri” u Prištini sastali su se najbolji klub iz tzv. Kosova Balkan iz Suve Reke i Dinamo u LK, a domaćin je slavio sa 2:0. Meč je imao predigru i završni čin. Albanci su susret provokativno najavili porukom: „Stigao nam je bratski klub - Dinamo Zagreb!“

Besplatne karte za bratsku utakmicu

Kako je javio „Jutarnji list“ iz Zagreba, rukovodstvo Balkana je dodelilo 40 karata za hrvatsku zajednicu u Janjevu, „koja stotinama godina živi u tom gradiću na Kosovu“.

Sadašnji i bivši igrači Balkana podsetili su kako su „Dinamo i splitski Hajduk u vreme Jugoslavije uvek imali veliki broj navijača na Kosovu“, a predsednik kluba Asim Kabaši je istakao da je meč protiv Dinama „bratska utakmica“.

Istina je sledeća, Dinamo je stigao na teritoriju Srbije, i to u južnu srpsku pokrajinu Kosovo i Metohiju, da bi igrao protiv kluba iz Suve Reke (Prizrenski okrug) u kome više i nema Srba od dizanja oružane pobune.

Balkan je prvi klub je iz samoproglašene, lažne države Kosovo koji je uspeo da uđe u grupnu fazu jednog UEFA takmičenja, a posebna čast bila mu je dolazak Hrvata. Dobri odnosi lokalnog stanovništva i države koja je njihovu „samostalnost“ priznala 31. na svetu, a Hrvatska je to uradila mesec i dva dana nakon proglašenja, 17. februara 2008.

Balkan je senzacionalno pobedio sa 2:0, golovima Kruezijua i Hamidija koji su sve proslavili tradicionalnim pokazivanjem albanskog orla i širenjem nacionalne mržnje. Da im to nije strano, odnosno da je praksa, pokazuju i detalji sa treninga.

Srbi postavili temelje

Temelje savremenog AEK-a postavili su naši treneri Mirko Kokotović, Branko Stanković, Todor Veselinović, Dragoslav Stepanović, Duško Bajević (igračka legenda), Ljubiša Tumbaković, Vladan Milojević, a igrali su (ili igraju), Rajko Janjanin, Ćirić, Bjeković junior, Petrić, Matijašević, Ilija i Vladimir Ivić, Beli Milovanović koji je bio i sportski direktor, Lukač, Ćosić, Jevtić, Krstičić, Karaklajić, Deletić, Vranješ… golman Cican Stanković i Gaćinović.

Posle inicijalne provokacije „Švajcaraca“ Džake i Šaćirija na Mundijalu u Rusiji 2018. reagovala je UEFA, kao i FS Švajcarske, koji su zabranili tandemu Albanaca koji vode poreklo iz srpske pokrajine Kosovo i Metohija da gestikuliraju i šalju bilo kakve poruke političke sadržine. Međutim, pošast se širi nesmanjenom žestinom, a UEFA, po običaju, ćuti!

@alo_portal EKSKLUZIVNO ZA ALO! Nole: Volim košarku, ali bolje da se držim reketa! Šampion u društvu šampiona. Novak Đoković ekskluzivno za Alo! sa veličanstvenog dočeka u Beogradu, govori s puno strasti 🎥| D. J. Bužić #alo #alodnevnenovine #novakdjokovic ♬ original sound - Alo_portal

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading