NEMA PREDAJE Leskovčanin pokorio Evropu i svet: Zlata za Srbiju

06:30 | 18-10-2023

Ostali sportovi 0

Svuda i svakom ponosno ističem odakle dolazim, kaže leskovačka legenda u dizanju tegova

Žika Marković
Privatna arhiva

 

Uz zvuke himne, ogrnut srpskom trobojkom i u majici na kojoj piše „Srbija Vučić nema predaje“, leskovačka sportska legenda i preduzetnik Živorad Žika Marković ponosno je stao na najviše postolje primajući zlatnu medalju u Španiji.

Žika Marković Privatna arhiva
 

Marković se tokom minulog vikenda takmičio na Evropskom prvenstvu u dizanju tegova, na kojem je učestvovalo više od 6.000 takmičara iz 40 zemalja u 24 discipline. Pored izuzetno jake konkurencije, osvojio je zlato u disciplini benč pres RAW do 90 kilograma u master kategoriji.

Žika Marković Privatna arhiva
 

Marković se, inače višestruki državni, evropski i svetski šampion, početkom oktobra u NAP federaciji u Jekaterinburgu na Evroazijskom prvenstvu takođe okitio zlatom s podignutih 200 kilograma.

Gde god se takmičio, u Rusiji, Nemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Švedskoj, Americi, uvek je isticao odakle dolazi.

- Ponosan sam što dolazim iz Srbije i što osvajanjem medalja, i to zlatnih, svima dokazujem ko smo i kakvi smo. Uvek kad je teško, stisnemo zube i pobedimo za naš narod. U svetu me znaju, na sportskim takmičenjima gde ponosno nosim majicu na kojoj piše „Srbija Vučić nema predaje“. I nigde i niko mi nije zamerio to što Srbiju toliko ističem - priča Marković.

Žika Marković Privatna arhiva
 

Ceni i gradonačelnika

Na majici koju ponosno nosi piše i „Cvetanović, Leskovac“. Objasnio je zašto.

- Predsednik Vučić kroz politiku svetu pokazuje ko smo i kakvi smo. Moj zadatak je da kroz sport to isto radim i zbog toga koristim slogan „Nema predaje“. Ujedno, cenim našeg gradonačelnika Cvetanovića koji vodi Leskovac najbolje moguće - kaže Marković.

Dodaje da ime predsednika nosi na majici jer vidi koliko je uradio za zemlju.

- Politika me ne zanima, samo sport. Ali, za deceniju koliko je Vučić na vlasti, za našu zemlju je mnogo urađeno, od infrastrukture, bolnica, otvaranja firmi u kojima ljudi imaju gde da rade i zarade za život. Setimo se samo kako smo doskoro živeli. To što je urađeno, kao preduzetnik, vidim kao mogućnost da još napredujemo i privučemo više investitora. Znam da uvek može bolje, ali s obzirom na to da je preuzeo kuću kad je bila pred rušenjem, ovo što je dosad uradio, priznaćete, veliki je uspeh.

Žika Marković Privatna arhiva
 

Kaže Marković da želi da pokaže mladima da jedino kroz disciplinu i rad može da se napreduje.

- Mladim sportistima, deci i omladini, a sportista sam ceo život, trenirao sam džudo, boks, poručio bih da budu istrajni i uporni. Srbija je prepuna talenata, ali talenat nije dovoljan da se postigne cilj. Potrebno je da se mnogo trenira, bude uporan i sve ostalo dođe malo kasnije. Zato, draga deco, verujte u sebe, klonite se ulice i bacite na sport. Kroz sport pokazujete ko ste i od čega ste napravljeni. Poenta bavljenja sportom je jačanje tela i duha i sticanje obrazovanja, jer jedno bez drugog ne ide. Ko se bavi sportom, njemu se otvaraju i vrata u životnim poglavljima koja donose benefite - ističe leskovačka sportska legenda.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading