LEGENDARNI TRENER BEZ DLAKE NA JEZIKU Dragoslav Stepanović za Alo! o šansama Zvezde u Lajpcigu, zamerkama Baharu i Piksiju i stvarima kojima se posvetio Luka Jović

07:00 | 24-10-2023

Fudbal 0

Nekadašnji trener Ajntrahta iz Frankfurta, Bajera iz Leverkuzena, Atletik Bilbaa i mnogih drugih (uglavnom nemačkih) klubova, analizirao je za Alo! ekipu Lajpciga i izneo svoja očekivanja pred duel sa Zvezdom, a pored toga govorio o lošoj formi crveno-belih, odlasku reprezentacije na Evropsko prvenstvo, Luki Joviću...

Dragoslav Stepanović
EPA

 

Kada kažete Lajpcig, šta vam prvo padne na pamet? Nemački grad, Red Bul, fudbal... ili možda čovek koji je radio u ovom gradu i vodio nekada čuveni klub, Lokomotivu, od koga je danas ostalo samo ime i istorija koju mu niko ne može oduzeti.

Reč je o čoveku koji nemački fudbal ima u malom prstu, Dragoslavu Stepanoviću (75), čoveku za koga je Džej Džej Okoča rekao da ga je upravo on otkrio, a pored toga i čoveku koji je lansirao Dušana Tadića u zvezde još dok je nosio dres Vojvodine.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Nekadašnji trener Ajntrahta iz Frankfurta, Bajera iz Leverkuzena, Atletik Bilbaa i mnogih drugih (uglavnom nemačkih) klubova, analizirao je za Alo! ekipu Lajpciga i izneo svoja očekivanja pred duel sa Crvenom zvezdom (sreda, 21.00), a pored toga govorio o lošoj formi crveno-belih, odlasku reprezentacije na Evropsko prvenstvo, Luki Joviću...

SVE JE DETALJNO OBJAŠNJENO Evo kako "delije" treba da se ponašaju u Lajpcigu

Krećemo od onoga što je najaktuelnije, a to je duel šampiona Srbije sa osvajačem kupa Nemačke i ekipom koja je za kratko vreme postala strah i trepet u Evropi i pored toga što je osnovana 2009. godine.

- Mislim da je Zvezda u velikom problemu. Pripreme su pokazivale jedno, a sada je ova igra nešto sasvim drugo. Pored toga, mislim da su crveno-beli dobili najtežu moguću grupu u Ligi šampiona. Znate, nije to više kao nekada kada je bilo pitanje samo kojom razlikom će Zvezda dobiti ekipe poput Jang Bojsa. Velika je sreća što je na kraju završeno 2:2 protiv Švajcaraca na "Marakani" u drugom kolu grupne faze i što srpski tim nije izgubio taj meč. Jedina šansa im je revanš u Bernu kako bi došli do nekih bodova, a za tako nešto će morati baš dobro da se spreme - kaže Stepanović na početku razgovora.

(Ne)očekivano dobra igra Lajpciga

Ni legendarni trener nije očekivao da "bikovi" igraju ovako dobro, naročito nakon što su prodali nosioce igre, ali...

- Svi su iznenađeni igrom Lajpciga, pa i ja lično. Ostali su bez nekoliko sjajnih igrača, otišli su Nkunku, Gvardiol, Soboslai, Lajmer... međutim, fudbaleri koji su stigli kao zamene su već premašili očekivanja. Loik Openda me je impresionirao, njegov dolazak je pravi potez. Ćavi Simons, takođe, sjajan, mlad... vidi se veliki potencijal i mislim da će napraviti veliku karijeru, a šta tek reći u Slovencu Benjaminu Šešku. Gol mašina, jednostavno, poseduje sve kvalitete za vrhunskog napadača i mislim da bi trebalo da počne utakmicu protiv Zvezde. Siguran sam da bi bio najveća pretnja po gol Beograđana uz Opendu.

Ono što mnoge zanima i pitanje svih pitanja glasi: Može li Zvezda do iznenađenja?

- Ne očekujem nikakvo iznenađenje, iskreno. Mislim da Zvezda ne može mnogo da uradi u Nemačkoj. Gledajući prethodne utakmice, primećujem slabu igru, mučenje protiv Javora, Radničkog iz Niša i Kragujevca, poraze od Voždovca i Čukaričkog... Sećam se da sam tokom pripremnog perioda jedva čekao svaki sledeći meč Zvezde, toliko su dobro igrali i onda se desi nestvaran pad. Sada već postoji šansa i da ostanu bez šampionske titule. Ako nastave sa ovakvom igrom, ne isključujem i takav scenario - priča nam Stepanović i nastavlja u dahu:

- Ove sezone je Zvezda uložila mnogo u tim, najviše u novijoj istoriji. Pratio sam Baraka Bahara, svidelo mi se kako je spremio dvomeč sa crveno-belima prošle sezone kao trener Makabija. Imao je ozbiljne rezultate i velike uspehe gde god je radio, osvajao trofeje... Međutim, do sada se nije snašao. Treba i njega razumeti, nova zemlja, novo okruženje, prvi put je van Izraela, nije lako. Mada, mislim da je napravio jednu veliku grešku, a to je što nije trebalo da menja dobre stvari koje je iza sebe ostavio prethodni trener Milojević, a bilo ih je...

"Osveta" Rozea i Liverpul kao znak da je u fudbalu, ipak, sve moguće

Trener Lajpciga Marko Roze ne pamti po lepom Crvenu zvezdu jer ga je srpski predstavnik eliminisao u onoj magičnoj noći u Salzburgu 2018. godine u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

- Marko Roze je bio moj igrač kada sam trenirao Lokomotivu iz Lajpciga. Sećam se da nije bio srećan što nije bio dovoljno brz, ali je to nadomestio drugim kvalitetima (a-ha-ha). Sada kao trener radi dobar posao, ne bi ga Lajpcig tek tako doveo. Mislim da se neće svetiti za eliminaciju u Salzburgu 2018. godine, nije on takav.

Da li postoji makar tračan nade za Zvezdu?

- Znate kako se kaže, nada umire poslednja. Ne očekujem katastrofu, svakako, ali kada pogledate da je Zvezdin najbolji igrač u Mančesteru bio golman koji je zaustavio dvocifren broj šuteva, onda vam to ne uliva samopouzdanje. Mislim da treba voditi računa i o gol razlici jer je jasno da će meč u Bernu odlučivati o trećem mestu, ne očekujem da će Lajpcig i Siti prosuti bodove protiv srpskog i švajcarskog tima - ističe Stepanović i dodaje:

- Ono što bi moglo da ohrabri navijače jeste činjenica da Zvezda ume da odigra odlično protiv velikih timova. Svi se sećaju Liverpula, Napolija... Fudlbal je čudna i zanimljiva igra, baš zato je sve moguće.

"Piksi ima moju podršku, ali mi neki potezi nisu jasni"

Srbija je jako blizu plasmana na Evropsko prvenstvo, a popularni Stepi je analizirao ono što je do sada video od "orlova", pre svega u Kataru, ali i kvalifikacijama za odlazak u Nemačku na takmičenje koje nismo igrali više od dve decenije.

- Mislim da bih izdanje u Kataru nazvao krahom. Grupa je bila po meri, ali je nas uvek pratilo to da protiv "slabijih" igramo loše, a da pobeđujemo jake kao Portugal, Nemačku... Mislim da rešenje postoji, ali vidim i nekoliko nelogičnosti. Nije mi jasno kako Kostić nije startna postava. Njemu su u Ajntrahtu oprostili razne "ispade" i pustili ga da igra jer je sjajan, nemaju boljeg od njega, a mislim da ni u reprezentaciji ne postoji bolji igrač na toj poziciji. Takođe, Vlahović i Mitrović moraju da igraju zajedno, nestvarna su kombinacija i mogu jedan drugog da upotpunjuju... Znate, nismo mi fudbalska zemlja kao Nemačka ili Francuska, moramo da iskoristimo igrače koje imamo.

Ali, da ne ostane sve na "kritikama"...

- Da me neko ne shvati pogrešno, Piksi ima moju podršku, samo neka se ne ljuti na nas malo starije kada nešto sugerišemo ili predlažemo. Verujem da među savetima naših iskusnih trenera ima i onih koji mogu da se iskoriste.

"Luka Jović se posvetio nebitnim stvarima, a ne svom talentu"

Nezaobilazna tema je i Luka Jović, koga Stepanović jako dobro poznaje.

- Žao mi je zbog njega, zaista. Pratio sam ga u Ajntrahtu, pokazao je kakav je golgeter u sistemu koji je stvoren za napadače. Sada kada pogledam njega, Rebića, Silvu... svi su oni igrali sjajno u Bundesligi, a sada su rezerve, ne igraju... šteta. Što se Jovića konkretno tiče on se nije posvetio svom talentu već nekim nepotrebnim stvarima van terena. Da neko stigne do Reala, a onda ne uspe tamo, pa ni u Fjorentini, a sada ni u Milanu se ništa nije promenilo... On je još mlad momak, još uvek ima vremena da se nešto promeni, ali plašim se, sve manje...

 

 

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading