SRPSKI ZET Bivši Zvezdin štoper pun pogodak: Nisu ćorci, s Brazilcem tuku Saraorci

06:30 | 29-10-2023

Fudbal 0

Lepo mi je ovde, u Beogradu se lepo živi. Sviđa mi se i hrana, najbolji su sarma, ćevapi i punjene paprike, kaže „karioka“ za Alo!

Fabio da SIlva
Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Selo Saraorci, koje doduše od 1896. ima i status varošice, uvek se po nečemu isticalo. U njegovom ataru, pored Velike Morave, nekad su živeli saraori. To su ljudi koji su u Turskoj bili oslobođeni poreza ali su morali da obavljaju neke radove, a u ovom slučaju zidali su Smederevsku tvrđavu.

FK SASK Saraorci Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Selo je dalo i više poznatih ljudi, na primer pesnika i političara Tanasija Mladenovića, čak i gradonačelnika Ljubljane - Zorana Jankovića.

Fabio da Silva Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Saraorci su poznati i po tome što su neke „uvezli“. Tako je Brazilac Fabio Karleandro da Silva (43), nekadašnji igrač Crvene zvezde, postao verovatno prvi stranac koji je zaigrao u timu petog fudbalskog ranga u Srbiji. Doduše, za SASK ne igra kao stranac jer ima i srpsko državljanstvo.

Fabio da Silva Alo!/Marko Metlaš
 

Fabio je igrao za veterane Partizana u obližnjoj Osipaonici, pa su Saraorčani, posredstvom prijatelja, s njim stupili u kontakt. Došao je na nekoliko treninga, kaže da su mu se svideli ljudi, ambijent, hemija u klubu, pa je prihvatio poziv. Ovo mu je prvi seoski klub u Srbiji, prethodno je igrao za Rad, Crvenu zvezdu, Napredak iz Kruševca i Hajduk s Liona. U Brazilu za Resife i Nautiko, a u SAD za San Hoze.

Fabio Žunior na Marakani

Brazilčev sin, Fabio da Silva Žunior, prve fudbalske korake je napravio u Partizanu, u vreme kad mu je otac igrao za crno-bele veterane. Međutim, od leta 2022. je na „Marakani“.

- Igra za pionire Crvene zvezde i stručnjaci kažu da je izuzetno talentovan. Nadam se da će da uspe.

Uz konstataciju da može da govori srpski, ali da slabo stoji s padežima, Fabio je Alo! na ipak na dobrom srpskom otpočeo razgovor:

- Važnu ulogu da prihvatim da igram ovde odigrao je moj drug Uroš Komrakov i nisam se pokajao.

Fabio da Silva Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Nisu se pokajali ni Saraorčani. U duelu desetog kola Podunavske okružne lige SASK je savladao Omladinac iz Rakinca sa čak 15:0, a Da Silva je, iako je štoper, komandant odbrane, u 81. minutu postigao gol, naravno glavom.

Oženjen je Beograđankom Alisom, što je jedan od razloga zašto je ostao da živi u Srbiji, ali, kako kaže, nije jedini.

- Lepo mi je ovde, u Beogradu se lepo živi. U odnosu na moj rodni Resife, to je izuzetno miran grad.

Da je Beograd miran u odnosu na glavni grad brazilske države Pernambuko, govori i podatak da Resife ima najveći indeks ubistava u Brazilu, čak veći od metropola kakve su Rio de Žaneiro i Sao Paulo.

Dalibor Višnjić Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Nije skup za SASK

Odbrana SASK je čvrsta, čemu veliki doprinos daje Da Silva.
- Čast mi je što sam trener takvom čoveku i profesionalcu - kaže Ivan Golubović, strateg Saraorčana.
I u Upravi kluba su prezadovoljni Brazilcem.
- Mi smo dugogodišnji član okružne lige, igrali smo svojevremeno i u zoni. Uvek smo pri vrhu tabele, kao i sad, ali nam viši rang nije imperativ. Ako se ukaže prilika, pokušaćemo da je iskoristimo. To što za nas igra Brazilac koji iza sebe ima solidnu internacionalnu karijeru nije zahtevalo velika sredstva. To je samo malo više od onoga što u seoskim klubovima uzimaju igrači koji dođu sa strane - kaže Dalibor Višnjić, predsednik SASK.
Član uprave Radomir Petrović kaže da se u Saraorcima konstantno igra dobar fudbal, a posebno se sećaju kvalifikacione utakmice za plasman u Srpsku ligu, kad ih je na penale pobedilo Jabučje iz okoline Lajkovca.

 

Ima i nešto zbog čega mu nedostaje njegov Resife.

- Klima. Ovde nema mora, a u Brazilu se živi, maltene, na plaži.

U Srbiji se Fabiju, što nije iznenađujuće, sviđa i hrana.

- Najbolji su sarma, ćevapi i punjene paprike.

Fabio da Silva Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Fabio živi u Beogradu. Zaposlen je u firmi jednog druga, koja prodaje masažere i sasvim je zadovoljan. Saraorci i ostala podunavska sela dođu mu kao dobar nedeljni izlet i zabava.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading