TITANIK Srpski klupski brod nasukan iza Malte: Zbogom drugom učesniku u Ligi šampiona!

06:00 | 11-11-2023

Fudbal 0

Samo devet minornih fudbalskih nacija je osvojilo manje bodova od nas tokom ove poražavajuće sezone

Frajburg - TSC
EPA/Ronald Wittek

 

Novo kolo, stari problemi i šamari na svakom koraku. Tri srpska kluba (Crvena zvezda, TSC i Čukarički) izašla su u Evropu tokom nedelje i doživela poraze uz samo jedan postignut pogodak.

Mirko Ivanić Foto: EPA/ANDREJ CUKIC
 

Doprinos nacionalnom koeficijentu

Crvena zvezda 5 (1,000), Partizan 1 (0,200), Vojvodina 0 (0,000), TSC 1 (0,200), Čukarički 0 (0,000)

NAPOMENA: četiri od pet bodova Zvezda je dobila plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona.

U igri za nastavak takmičenja u Ligi Evrope ostali su samo crveno-beli, ali od početka sezone beležimo neuspehe koje nisu očekivali ni najveći pesimisti, pa se krah mogao naslutiti.

Crvena zvezda - Lajpcig Foto: EPA/ANDREJ CUKIC
 

Srbija je još u prošlom kolu pala ispod 15. pozicije (ima 27.775 bodova), koja je poslednja sa dva predstavnika za Ligu šampiona, a sad je dodatno pogoršala status. Naši klubovi odigrali su 22 utakmice i ostvarili jednu jedinu pobedu (Partizan protiv Sabaha) i dva remija (Zvezda sa Jang bojsom i TSC protiv Olimpijakosa), koji su samo kozmetička promena očajne statistike i salda na rang-listi nacionalnih koeficijenata.

UEFA koeficijenti Printscreen
 

Po osvojenim bodovima ove sezone Srbija je tek na 45. mestu (od 54), ispred Severne Irske, a samo devet zemalja sa Starog kontinenta sakupilo je manje bodova od Srbije koja je jedan osvojila i pre takmičenja zbog toga što je Zvezda bila direktan učesnik Lige šampiona. Ispod nas trenutno su samo: Crna Gora, Gruzija, Severna Irska, Litvanija, Vels, Lihtenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija. A ispred su: Malta, Finska, Severna Makedonija, Irska, Letonija, Andora (!), Belorusija...

Frajburg - TSC EPA/Ronald Wittek
 

Rezultati naših klubova ove sezone

LIGA ŠAMPIONA: TSC - Braga 0:3, 1:4, Mančester siti - Crvena zvezda 3:1, Crvena zvezda - Jang bojs 2:2, Lajpcig - Crvena zvezda 3:1, 2:1.


LIGA EVROPE: Čukarički - Olimpijakos 1:3, 0:3, Vest Hem - TSC 3:1, TSC - Olimpijakos 2:2,  TSC - Frajburg 1:3, 0:5.


LIGA KONFERENCIJE: Vojvodina - APOEL 1:2, 1:2, Partizan - Sabah 0:2, 2:0, Partizan - Nordsjeland 0:5, 0:1, Ferencvaroš - Čukarički 3:1, Čukarički - Genk 0:2, Fjorentina - Čukarički 6:0, 1:0.


UČINAK: 1 pobeda, 2 remija, 19 poraza, 16:60 gol-razlika.

Srbija je u ovu sezonu ušla kao 11. na rang-listi (splet okolnosti i suspenzija ruskih klubova), a trenutno se nalazi na 16. poziciji u obračunu za sezonu 2025/26. Od početka sezone prestigli su nas Turci, Švajcarci, Česi, Danci i Norvežani.

Čukarički - Fjorentina EPA/GEORGI LICOVSKI
 

Sledećeg leta imamo i dalje garantovanih pet predstavnika od kojih dva u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali za 2025/26, za koju se obračunavaju rezultati iz ove sezone, situacija je alarmantna. Četiri kluba u Evropi, od kojih jedan u kvalifikacijama za Ligu šampiona, naša je realnost s obzirom na kvalitet i organizaciju Superlige i klubova.

Komentari(0)

Loading