FUDBAL TRPI NEVIĐENU KRIZU Prvi čovek Reala opleo po UEFA

13:02 | 11-11-2023

Fudbal 0

Smatra da je Superliga potrebnija nego ikad

Florentino Perez
EPA-EFE/FERNANDO ALVARADO

Predsednik Real Madrida i najmoćniji čovek španskog fudbala Florentino Perez održao je govor koji je bio i nova oštra kritika za Evropsku fudbalsku federaciju.

Perez je na godišnjoj Skupštini "kraljevskog kluba" sa bine, pored ostalog, poručio da je novi format Lige šampiona apsurdan i da će otuđiti navijače od fudbala.

Prvi čovek Reala rekao je da je evropski fudbal u velikoj krizi i da se mora pod hitno reagovati kako fudbal kakvog poznajemo ne bi nestao.

Sebe i Real vidi kao perjanicu preokreta iz ove, kako je nazvao, krizne situacije.

- Real Madrid ima odgovornost za Evropski fudbal. Za Real bi bilo mnogo lakše da nije poveo ovaj projekat (Superlige) koji nije popularan, ali dragi partneri, istorija to zahteva od nas. Mi imamo obavezu da ponudimo navijačima najbolji mogući šou. Takođe želimo da pojeftinimo pristup fudbalu preko televizije gde se danas nudi sve gori spektakl. Besmisleno je da pristup gledanja utakmica na TV-u košta 10% od minimalne plate. Superliga je stvorena da reši sve te probleme. Nastaviću da verujem u pravdu Evropske unije jer UEFA nema pravo na monopol u fudbalu i na evropske slobode - poslao je oštru poruku Peres i ujedno najavio borbu do kraja za Sueprligu najjačih evropskih klubova.

UEFA EPA-EFE/LAURENT GILLIERON
 

 

Isto tako ne misli ništa dobro o novom formatu Lige šampiona koji će od naredne sezone umesto dosadašnja 32 kluba imati četiri više.

- Novi format je neuobičajen i apsurdan projekat. Takav model će samo da još više udalji navijače od fudbala, posebno one najmlađe. Novi format najviše odgovara onima kojima od toga zavise izvori prihoda. To je sistem koji je u interesu menadžera, dok potrebe igrača i navijača nisu uzeti u obzir. Tako će ugasiti evropski fudbal, tu nema inovacije, oni nisu svesni rasta ostaih sportova.

Perez kaže da fudbal kao sport doživljava najveću krizu.

- Fudbal trpi dosad neviđenu institucionalnu krizu. Situacija je veoma ozbiljna. Ili ćemo reagovati sada ili fudbal neće preživeti. Najveći problem je taj što postoje ljudi koji vode fudbal koji ne misle na navijače. Evropski fudbal ne pripada predsedniku UEFA niti španski fudbal pripada La Ligi. Superliga je sada potrebnija fudbalu više nego ikad. Cilj je da se ponudi najbolji fudbal i klubovi su ti koji moraju da sami kontrolišu svoju sudbinu. Sve je više klubova koji iz godine u godinu gube milione bez obzira na to koliko novca imaju njihovi vlasnici. Zahtevam takođe uvođenje novih fer-plej regulativa, koje neki klubovi ne poštuju i niko ih ne kažnjava zbog toga. Situacija nije stabilna, niti može biti. Optužuju nas da želimo da napustimo nacionalni šampionat, što je laž - naveo je Perez.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading