DA L' JE MOGUĆE? Broje se dani do žreba za EP, Srbija trlja oči i ne veruje: Albanci lak(ši) protivnik!

07:00 | 24-11-2023

Fudbal 0

Ukoliko bi se gledao plasman na listi FIFA, „orlovima“ bi u najpoželjnijoj grupi bili još posrnuli velikan i bivša braća

Srđan Babić
Tanjug/Ap/Darko Vojinović

 

Do subote, 2. decembra, u 18 časova, dok ne počne žreb za Nemačku 2024, sedam miliona selektora - kako se to popularno kaže za ljubitelje fudbala u Srbiji - baviće se grupom na Evropskom prvenstvu.

Pehar šampiona Evrope EPA/SASCHA STEINBACH
 

Zavlačiće se od Subotice do Surdulice ruke u šešire, izvlačiće se kuglice, sve u želji da se Piksiju i „orlovima“ podari najlakša grupa. Ako je takva, kakva god da bude, uopšte moguća za reprezentaciju koja je prošla na šampionat uz više sreće nego...

Dragan Stojković Piksi Alo!/Marko Metlaš
 

U moru kalkulacija, simulacija, traženja mišljenja superkompjutera, evo još jednog kriterijuma po kojem bi Srbija mogla da dobije najlakšu grupu. I najtežu.

Najteža grupa

Francuska (2. na FIFA listi)
Danska (19)
Holandija (7)
Srbija (29)

Rang-lista FIFA je taj parametar, a gledajući položaj učesnika EP na njoj, Srbiji bi najbolje bilo da zapadnu Nemačka (prvi šešir), Albanija (drugi) i Slovenija (treći). Kako trenutno igraju „panceri“, možda i ne bilo loše da nam dođu, ali pošto su domaćini, a njih nikad ne treba otpisivati, ko zna... S Albancima bi, znamo, bilo rata i na terenu i na tribinama, pa... Slovenci su svakako među poželjnijim protivnicima.

Najlakša grupa

Nemačka (16. na FIFA listi)

Albanija (59)
Slovenija (54)
Srbija (29)

A u najtežem društvu, ukoliko se gleda FIFA rangiranje, Srbija bi bila s Francuskom, Danskom i Holandijom. Zaista, teško da bi iko u takvoj grupi našao bilo kakvu olakšavajuću okolnost.

Komentari(0)

Loading