PREDSTAVLJAMO NOVE STADIONE SRBIJE - LESKOVAC Ovo je naš teatar snova

18:30 | 28-11-2023

Fudbal 1

Leskovački „Old traford“ već opravdao otmeni nadimak i posrećio se reprezentaciji koja je odatle otišla na Evropsko prvenstvo

Stadion Dubočica u Leskovcu
Tanjug/Sava Radovanović

 

Leskovac lepši scenario nije mogao da očekuje. Dobio je supermoderan stadion, ali i privilegiju da navijači baš s ovih tribina isprate reprezentaciju Srbije na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj 2024.

Srbija - Bugarska Tanjug/Nemanja Jovanović
 

„Orlovi“ su 19. novembra u kvalifikacijama igrali 2:2 sa Bugarskom, u VIP loži je bio i predsednik države Aleksandar Vučić, a sve to je bilo dovoljno da se naš nacionalni tim plasira na EP, na kojem nas nije bilo duge, duge 24 godine.

Na mestu sadašnjeg stadiona u Leskovcu svojevremeno se nalazio Gradski stadion, koji je imao zapadnu tribinu kapaciteta 2.514 gledalaca, dok je istočna primala oko 4.500 ljudi. Stadion je bio u vlasništvu grada i decenijama je bio u zapuštenom stanju zbog oskudnih sredstava za održavanje.

Predsednik Vučić s leskovačkim mališanima Tanjug/Sava Radovanović
 

Srećan i za Dubočicu

Novoizgrađeni stadion u Leskovcu zvanično je otvoren utakmicom trećeg kola Prve lige Srbije između Dubočice i ekipe RFK Novi Sad. Domaći tim je slavio sa 2:1.

Projekat novog stadiona uradili su konzorcijum firmi CEP i Synthesiz iz Beograda, dok je investitor UNDP. U martu 2021. počelo je rušenje starog, a u julu iste godine započeta je izgradnja novog stadiona, koja je poverena novosadskoj firmi GAT. Vrednost radova na stadionu iznosi skoro 2,5 milijarde dinara, a novac je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

Izgradnja Gradskog stadiona „Dubočica“ završena je u proleće 2023. godine, a novi objekat sastoji se od četiri tribine ukupnog kapaciteta 8.136 mesta. Visina objekta stadiona je 16,3 metra, visina stubova reflektora 32 metra, dimenzije fudbalskog terena su 105x68 metara, a teren sa okolinom pokriva ukupno 121x85 metara. Fasadom objekta dominiraju naizmenično smaknuti mrežasti paneli u zlatnoj boji, koji daju dinamiku i odaju zanimljivu igru senki. Na stadionu je postavljena hibridna trava, mešavina veštačke i prirodne trave (30/70), a sam teren ima drenažu i mogućnost grejanja.

Stadion Dubočica u Leskovcu Tanjug/Sava Radovanović
 

Stadion je izgrađen u tri faze - prva je bila izgradnja stadiona sa parkingom, potom je usledila gradnja sportskog objekta uslužnog karaktera na severnoj strani, dok je treća faza podrazumevala izgradnju sportskog objekta s pratećim administrativnim i edukativnim sadržajem.

Tribine su postavljene obodno u odnosu na sportski teren sa sve četiri strane. Zapadna tribina ima tri nivoa. Na prvom nivou ispod tribina su sadržaji vezani za potrebe kluba: nezavisni prilazi autobusom za domaće i gostujuće igrače, svlačionice i sale za zagrevanje, prostorije za sudije i delegate, prostrani hol, centralni ulaz za VIP goste i novinare, sala za pres konferencije, sala za prvu pomoć i doping kontrolu, te prostorija za smeštaj opreme za rad stadiona.

Filip Kostić na meču s Bugarskom Profimedia
 

Na drugom nivou su ulazi na tribine, i to kroz sedam prolaza. Na trećem nivou projektovani su prostori za upravu kluba, novinare, TV reportere, TV studio, kontrolna soba, VIP kafe. Sa istoka, juga i severa posetioci će kroz kontrolisane ulaze ulaziti u koridor ispod tribina. Duž koridora biće postavljeni punktovi za ketering, prvu pomoć i toaleti. Projektovani su i nezavisni ulazi na tribine za osobe s posebnim potrebama, i to s jugoistočne i severoistočne strane.

Zarada kroz koncerte, lokale, bioskope...

Predsednik Vučić je u avgustu rekao da će biti izabrani najbolji operateri za održavanje, ne samo stadiona u Leskovcu već svih stadiona u zemlji.
- Oni će upravljati s više objekata, mi ćemo kao država postići ugovor, deo troškova će se vratiti kroz lokale, a deo kroz sadržaje, koncerte, bioskopske projekcije. To će raditi najbolji ljudi na svetu, ja to ne znam - rekao je Vučić, i objasnio da održavanje trave na leskovačkom stadionu košta 12.000 do 15.000 evra mesečno, da će to u početku preuzeti Fudbalski savez Srbije, a potom operater iz inostranstva.

Za stadion postoji i projekat ozelenjavanja čiji je cilj ekološko i estetsko unapređenje prostora, sa željom da se formiranjem zasada na slobodnim površinama upotpuni vizuelni doživljaj kompleksa. Krovna konstrukcija kompletno pokriva sve tribine stadiona. U kompleksu je ukupno predviđeno 198 parking mesta. Stadion će moći da služi za pripremu reprezentacije i ekipa jer će pored terena imati i dodatnu salu za pripremu igrača. Na njemu će moći da igraju mlađe selekcije i B reprezentativna selekcija, s obzirom na to da će ispuniti određene standarde UEFA.

Tagovi:

Komentari(1)

Loading
Deni Tani

29.11.2023 12:44

Na zapadu u četvrtu ligu imaju lepse i vece stadione.