HTEO DA OTVORI PICERIJU U SRBIJI, A ONDA TRAGIČNO PREMINUO Igrao finale Kupa UEFA sa Zvezdom, "pobegao" u Ameriku, a na sahranu mu došao ceo grad

11:05 | 01-12-2023

Fudbal 0

Nestvarna priča o velikom talentu i čoveku koji je bio veliki potencijal jugoslovenskog fudbala, nažalost, nema srećan kraj.

Srboljub Stamenković
Printscreen/Youtube

 

Kada u Užicu kažete "Majstor", zna se na koga se misli. Svi će vam odmah pričati o čuvenom Srboljubu Srbi Stamenkoviću, odnosno Stenu, kako su ga zvali u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nestvarna priča o velikom talentu i čoveku koji je bio veliki potencijal jugoslovenskog fudbala, nažalost, nema srećan kraj.

Srboljub Stamenković rođen je 31. januara 1956. godine u Užicu, gradu koji je za njega bio sve. Još kao mali njegova majka je napustila oca, velikog alkoholičara, i odvela ga sa sobom.

Od malih nogu znalo se da će Srboljub postati fudbaler, a njegov talenat prepoznala je Crvena zvezda koja je 1975. godine nakon završetka školovanja dovela u svoje redove.

Evropska titula izmakla za dlaku

Stamenković je proveo šest godina u Zvezdi, ali je imao nesreću da legendarni trener crveno-belih Branko Stanković kome se nisu dopali lucidni driblinzi i igrački kvaliteti Srboljuba koji je uglavnom šansu dobijao sa klupe. Morao je na operaciju meniskusa zbog koje nije mogao da pokaže svoj potpuni potencijal.

Bio je član generacije koja je igrala finale Kupa UEFA protiv Borusije iz Menhengladbaha 1979. godine. Odigrao je 44 utakmice za Zvezdu i postigao 13 golova, da bi se 1981. odlučio na veliki zaokret u karijeri.

Srboljub Stamenković Printscreen/Youtube
 

Sa velikog, na mali fudbal

tamenković je krenuo put Amerike gde je trebalo da potpiše za Njujork, ali su u ekipi dobili informaciju da "nije sposoban da igra fudbal". Ipak, tračak nade pojavio se kada je stigao poziv da zaigra mali fudbal. Tada prilično dobro plaćen sport lansirao je Srboljuba u zvezde. Amerikanci su ga toliko zavoleli da su ga prekrstili u Sten Stamenković.

Postigao je 231 gol uz 311 asistencija za sedam godina, koliko je trajala njegova karijera. Nosio je dresove dva kluba Memfis Amerikansa i Baltimor Blestsa. Pokušao je da se 1994. godine vrati malom fudbalu kada je obukao dres San Hose Grizlisa, ali je zbog povreda morao da prekine karijeru posle svega osam utakmica. Čak tri puta bio je član Ol-star ekipe, a jednom je osvojio MVP titulu za najboljeg igrača MLS lige u malom fudbalu.

Sten "Pizzaman"

Tada je Sten odlučio da je vreme da pokrene sopstveni biznis. Želeo je da otvori piceriju u rodnom Užicu i upravo zbog toga dobio je nadimak Sten "Pizzaman" (Čovek pica). Međutim, baš kada se smirio i počeo da uživa u životu nakon karijere Srbo je doživeo tragediju. Pao je tokom šetnje Užicem, udario u ivičnjak i preminuo od posledica povrede dva dana pred 40. rođendan.

Čitav grad došao ja na sahranu kako bi ispratio Stamenkovića, a i dan danas živi legenda o jednom jedinom - Majstoru.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu

Komentari(0)

Loading