DA LI JE 21. DECEMBAR SUDBONOSNI DAN ZA FUDBAL? Sud doneo presudu: UEFA i FIFA krivi, Superliga ima otvoren put ka osnivanju

10:55 | 21-12-2023

Fudbal 0

Sud pravde Evropske unije saopštio je danas da su Evropska fudbalska unija (UEFA) i Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) zloupotrebile dominantan položaj blokirajući pretnjom sankcijama stvaranje alternativnog turnira, Superlige, prenosi Rojters.

UEFA
EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

 

Rojters takođe navodi da ova presuda znači da će u budućnosti biti dozvoljeno osnivanje Superlige. Kompanija A22, koja je osnovana da sponzoriše i podrži Superligu, konsultovala je gotovo 50 evropskih klubova od oktobra prošle godine i razvila 10 principa zasnovanih na tim konsultacijama kako bi se napravila liga novog izgleda.

UEFA i FIFA su se protivile osnivanju Superlige i zapretile su da će kazniti sve klubove, koji budu učestvovali, izbacivanjem iz sopstvenih takmičenja, a fudbalere izbacivanjem iz reprezentacija.

- Pobedili smo! Monopol UEFA je gotov, a fudbal je besplatan. Klubovi su sada slobodni i mogu sami da odlučuju o svojoj budućnosti - rekao je izvršni direktor Superlige Bernd Rajhart.

Kompanija A22 je tužila UEFA-u i FIFA-u za sukob interesa. Rojters prenosi da je Sud Evropske unije presudio da su se UEFA i FIFA prekšile zakon o takmičenju kada su pre dve godine zabranile osnivanje Superlige.

Evropsku Superligu zatvorenog tipa u aprilu 2021. pokušalo je da osnuje 12 klubova, ali je taj plan propao za 48 sati. Od projekta još nisu odustali Real Madrid, Barselona i Juventus.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading