ŠUMADIJSKA AKCIJA Okupili se zaljubljenici, zasukali rukave i poručili: Vaskrsenje Karađorđa!

06:00 | 22-12-2023

Fudbal 0

Cilj nam je da obnovimo rad kolektiva kako bi igrala naša deca, a i mi da ne idemo u Markovac, Saranovo ili Natalince, kažu u Rači

Fudbalski teren

 

Najvažnija sporedna stvar na svetu stigla je u Raču, sedište opštine u Šumadiji, 1928. godine. Naravno, klubu je dato ime Karađorđe, jer se u blizini rodio vožd Prvog srpskog ustanka.

FK Karađorđe Rača Privatna arhiva
 

Sedamdesetih godina prošlog veka račanski Karađorđe je igrao - iako je to teško porediti zbog razlike u veličini tadašnje i sadašnje države - u rangu sada srpske lige, ili najmanje zone. Protivnici su bili Prva petoletka iz Trstenika, Šumadija iz Aranđelovca, Radnički iz Svilajnca, Sloga iz Despotovca, Jedinstvo i Borac iz Paraćina, Temnić iz Varvarina, Kolonija i Jadran iz Kragujevca...

Međutim, u sezoni 2015/16. klub je ugašen. Prestao je da postoji i Rača kao opštinski centar nema fudbalski klub, pojeli su ga dugovi. Tadašnja vlast nije imala sluha da sačuva Karađorđa od druge pogibije.

Od opreme ni traga

Kako Karađorđe sedam-osam godina, ipak, postoji samo na papiru, pokretači zahteva za obnavljanje rada, jasno je, nisu bili mnogo obavešteni o trenutnom formalno-pravnom statusu, kao i svim činjenicama zbog kojih je klub ugašen za vreme prethodne vlasti, ne sadašnje. Ne zna se ni šta je s opremom, kojoj nema traga.

Mada je oživljavanje uvek težak i neizvestan proces, nekadašnji fudbaleri okupili su kolege i ljubitelje fudbala i uz 89 potpisa obratili se, najpre, opštinskim vlastima, sa zahtevom za pomoć u pokretanju rada FK Karađorđe. Izabrana je i radna grupa koja bi trebalo da se izbori za vaskrsenje kluba. U njoj su Nenad Đurić, Goran Ilić, Ivan Miljković, Nenad Milenović, Ivan Stevanović, Darko Ćoralić, Dejan Petrović, Matija Milošević, Miroslav Đorđević i Marko Petrović. Skupom je predsedavao Milovan Ikodinović, jedan od najboljih igrača iz zlatnog doba račanskog Karađorđa.

FK Karađorđe Rača Privatna arhiva
 

- Cilj nam je da obnovimo rad kluba kakav je potreban ovom mestu. Kako bi igrala naša deca, a i da ne idemo u Markovac, Saranovo ili Natalince da bismo gledali fudbal. Rača uopšte nema klub u seniorskoj konkurenciji. Ali, za to je neophodno da nam se vrate teren, svlačionice i kancelarija, da se otpišu ili otplate dugovi, koji su s kamatom premašili milion dinara i obezbede normalni uslovi za rad - naglašava Ikodinović.

Smatrali su da je Mesna zajednica osnivač, pa su zahtev za podršku i pomoć uputili opštinskim vlastima.

- U septembru smo umesto odgovora o načinu rešenja problema kluba dobili odgovor od Opštinskog veća da pribavimo dokument da je MZ Rača osnivač kluba. U Ministarstvu sporta smo naišli na razumevanje uz čuđenje da neko traži dokument iz 1928. godine, uz opasku da je vrlo mali broj klubova s takvom tradicijom i da to treba da bude čast i služi za ponos svakoj sredini koja ga ima - dodaje Ikodinović.

FK Karađorđe Rača Privatna arhiva
 

Ekipa iz zlatnog doba

Sedamdesete godine prošlog veka bile su zlatno doba račanskog Karađorđa. U ekipi su bili Zoran Nikolić, Miroslav Stoiljković, Milovan Ikodinović, Slaviša Ignjatović, Dragan Simić, Vladan Đoković, Velizar Obradović, Vladeta Miljojković, Vojislav Vasić, Dragan Mijatović, Slavoljub Milosavljević, Dragutin Andrejić, Dragan Mikić, Žarko Radović, Dragan Mikić...

Iz Ministarstva je stigao dopis iz kojeg se vidi da se klub transformisao i održao kontinuitet postojanja, kao i da je  opštinski klub sa sedištem u Rači i da raspolaže igralištem i svlačionicom.

Usledio je odgovor Nenada Savkovića, predsednika Opštinskog veća opštine Rača.

„Iz dokumentacije koju ste nam dostavili, jasno se može utvrditi da je osnivač FK Karađorđe grupa građana, da je upisan u Registar sportskih organizacija, pa samim tim, kao i na sve druge sportske klubove i sportska udruženja na teritoriji opštine Rača, na FK Karađorđe primenjuju se odredbe važećeg Zakona o sportu“, piše u odgovoru Savkovića, koji je napomenuo da Karađorđe nije konkurisao ni na jedan javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta.

„Uzimajući u obzir bogatu istoriju i značaj FK Karađorđe za opštinu Rača, spremni smo da u važećim zakonskim okvirima pružimo podršku u svakom pogledu za ponovno pokretanje rada kluba, jer je to u obostranom interesu, a jedino vas molimo da baratamo realnim činjenicama i predlozima, onim činjenicama koje zakon prepoznaje i omogućava“, dodao je Savković.

Komentari(0)

Loading