DINASTIJA, AL' NE ŽIKINA Nije retkost da otac trenira sina, čak i dvojicu, a Mađar je svetski prvak

06:30 | 29-12-2023

Fudbal 0

Bivši as berlinske stare dame u isto vreme komanduje Palku (24), Martonu (21) i Benceu (17)

Pal Dardai
AP/Matthias Schrader

 

Poslednjih decenija roditelji imaju ogroman uticaj na decu koja treniraju sport, posebno fudbal. Veći je broj onih koji su naslednicima uništili karijeru nego što su im pomogli u razvoju, a klubovi se na razne načine dovijaju da distanciraju mame i tate koji, po pravilu, imaju negativan uticaj.

Pal Dardai EPA/CLEMENS BILAN
 

Brat umro na terenu

Pal je imao brata Balaža (23), koji je igrao za Barč, a preminuo je 20. jula 2002. tokom turnira usled pucanja arterije. Skočio je u nameri da dohvati loptu... Balažov i Palov otac, takođe Pal, kao trener je gledao tu utakmicu.

Kod nas je poznat „slučaj Živković“, koji je uzdrmao temelje Partizana, ali u profesionalnom fudbalu brojni su primeri uspešne saradnje na terenu. Pored najpoznatijih očeva trenera i sinova igrača, poput porodica Krojf, Maldini, Zamer, Zidan, Topmeler (sin krenuo očevim stopama i vodi Ajntraht), ima nekoliko veoma zanimljivih primera.

Bivši mađarski reprezentativac Pal Dardai otisnuo se u trenerske vode i većinu karijere je proveo u Herti, na čijem kormilu je i sad. Neko je trenirao sina ili dvojicu, a strateg iz Pečuja radi s čak trojicom: Palko (24), Marton (21) i Bence (17)!

Bence, Marton i Palko Dardai Profimedia
 

U anale će ostati upisana utakmica Fortuna - Herta (1:0) odigrana 29. jula 2023, kad su se na terenu našla tri brata Dardai. 

- Kao trener zadovoljan sam što sva tri sina imaju kvalitet za ovu ligu, ali kao otac ne osećam ništa, osim jedno - da je gol izostao - rekao je Pal Dardai posle meča u Diseldorfu.

Pal Dardai EPA/RAINER JENSEN
 

Život posvećen Herti

Pal Dardai je od 1997. do 2011. odigrao 297 utakmica za Hertu (17 golova), bio je selektor Mađarske, a onda je počeo da radi kao trener mlađih kategorija u berlinskom klubu. Na kormilu profi pogona trenutno je u trećem mandatu.

Hertin šef je tad ubacio i trećeg sina Bencea u tim. Marton i Palko su ranije odigrali nekoliko utakmica pod vođstvom oca.

- Ovo je istorija moje porodice. Otac (takođe Pal) igrao je s mojim bratom u Mađarskoj, to je za nas normalno. Nisam ja kriv, moja žena je kriva - rekao je uz osmeh 47-godišnji trener.

Još zanimljiviji je podatak da su njegovi sinovi, svi rođeni u Berlinu, članovi nemačkih mlađih selekcija. Inače, Marton je u Herti stasao s našim reprezentativcem Lazarom Samardžićem, koji se kasnije otisnuo put Lajpciga i Udinezea.

Ćezare i Paolo Maldini Profimedia
 

Očevi treneri, sinovi igrači

KLAF - Brajan i Najdžel: Notingem Forest 331 meč. TOPMELER - Klaus i Dino:  Sarbriken 18. GREGORIČ - Verner i Mihael: Kapfenberg/Austrija U21 75. DARDAI - Pal i Marton, Palko, Bence:
Herta 39, 19, 9. KONSEISAO - Seržo i Francisko, Rodrigo: Porto 63, 25. ZAMER - Klaus i Matijas: Dinamo Drezden 24. MALDINI - Ćezare i Paolo: Italija 23. ZIDAN - Zinedin i Enco, Luka: Real 24, 2. FERGUSON - Aleks i Daren: Mančester junajted 28. GERBER - Franc i Fabijan: S. Pauli i Hanover 22. BURDENSKI - Herbert i Diter: Verder 22. INS - Pol i Tom: Blekpul, Reding i Nots kaunti 92. KROJF - Johan i Đordi: Barselona 53. BLIND - Deni i Dejli: Holandija 14. LARSON - Henrik i Džordan: Helsingborg 63. BREDLI - Bob i Majkl: SAD, Njujork i Toronto 128. GASTIJEN - Joan i Paskal: Šamoni i Klermon 274. REDNAP - Hari i Džejmi: Sautempton 17. GURKUF - Kristijan i Joan: Ren 28.

Porto je jedinstven koliko i Herta. U prvom timu Seržo Konseisao brine o dva od četiri sina.
Nekadašnji igrač Hanze,Igor Pamić kao trener je vodio svog sina Zvonka u četiri različita tima. Iranski trener Akbar Misaghijan je povezan sa sinom Behtašem u najmanje osam klubova, uključujući sadašnji Šahrdari Novšahra.

I putevi Ratnikovih su izuzetni. Bivši estonski internacionalac Sergej Ratnikov, kasnije trener svojih sinova Eduarda i Danila, radio je u pet klubova gde je oba sina slao na teren. Danil je pratio tatu i do šestog kluba.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading