ONI SU OBELEŽILI 2023. Imamo šampione, rekordere, heroje bez bubrega, a i one druge... O njima drugi put

07:05 | 31-12-2023

Fudbal 0

Srbi su u godini za nama, većinom, pisali istoriju svetskog sporta, potvrdivši da na brdovitom Balkanu ima bogomdana nacija za sport

Novak Đoković
Profimedia

 

Imamo mnogo šampiona planete, rekordera, dičimo se čudesnim rezultatima, podvizima, herojima koji su bukvalno sebe davali za nacionalni dres... Doduše, bilo je i razočaranja, ali o njima neki drugi put. U danima kad jedni drugima želimo sve najbolje, šta će nam podsećanje na ono najgore...

Košarkaši Srbije EPA/Rolex Dela Pena
 

PODVIG GODINE Novak Đoković

Novak Đoković EPA/Justin Lane
 

Vratio se u Australiju i vratio im za ono onomad, sraman tretman i proterivanje. Čekao je potom, i mi s njim, kad će taj 23. grend slem. Osvojio ga je odmah, na Rolan Garosu, i ušao u večnost. U njoj se razbaškario posle US Opena. Tamo se vratio posle dvogodišnje zabrane ulaska i pokazao Amerima koliko su (z)grešili. Dvadeset četiri trofeja s najvećih turnira. Ej, bre, 24! Podvig za tenisku, pardon, istoriju sporta.

HEROJ GODINE Boriša Simanić

Boriša Simanić FIBA
 

Otišao je na Mundobasket da bude deo tima. Uvek je to i bio, veran vojnik. Uvek na raspolaganju, za razliku od umornih, uvređenih, povređenih... Vratio se iz Manile kao vicešampion sveta, zajedno sa svojim „orlovima“, ali pre svega kao - heroj. Dobio je Boriša najvažniju borbu tamo daleko od Srbije, od svog Bratunca, preživeo je! Ostao je bez bubrega, posle naizgled bezazlenog udarca nasred meča, i tako ranjen se vratio. Heroj ovenčan srebrom ispunio je naciju ponosom.

ŠAMPION GODINE Nikola Jokić

Nikola Jokić Profimedia
 

Imali su Srbi i pre njega NBA prvaka, svetskog zapravo, kako bi naglasili Amerikanci. Niko, međutim, pre Jokića nije bio šampion u pravom smislu te reči. I Peđa Stojaković je imao epizodnu ulogu. A on, iz teg Sombora, gospodario je najjačom ligom. Vodio je Denver do prve titule u istoriji, kroz plej-of čak i galopirajući. Na kraju, MVP finala. Morao je da bude i u regularnom delu sezone, nisu dali zlikovci. Svejedno, šampion kakav se retko rađa, među Srbima pre njega nikad.

RADOST GODINE Košarkaši

Bogdan Bogdanović Profimedia
 

Nismo ih ispratili na Daleki istok s nadom da će biti blizu medalje. A vratiše se umalo kao prvaci sveta. Šteta, baš, za tim zlatom, čekanim duže od dve decenije. Čekaćemo još, ali smo, eto, dočekali da košarkaši probude u naciji tu sportsku ljubav broj 1. Zato je narod onako dočekao Bogdanovića i ekipu ispred kultnog skupštinskog balkona. Kao nekad, radovasmo se zajedno.

SREĆA GODINE Fudbaleri

Dragan Stojković Piksi Alo!/Marko Metlaš
 

Šampionsku titulu košarkaša ne dočekasmo, ali da gledamo fudbalsku reprezentaciju na šampionatu Evrope, e vala jesmo. I neka smo, dosadili smo bili i sebi, i bogu i narodu, podsećanjem na to naše poslednje EP sa sve Piksijem kapitenom. A on sad selektor. Srećni smo, naravno, a i sreća je da smo imali onakvu grupu. Da je zere bila teža... No, sad kad smo u Nemačkoj, da slavimo. Dosta je bilo tuge, jada i čemera s klubovima jesenas.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading