"Ponovo smo na početku sreće..."

08:30 | 01-01-2024

Fudbal 0

Možda je Vladan Milojević suđen Zvezdi...

Vladan Milojević
Marko Metlaš/Alo

"Ponovo smo na početku sreće", tako glasi naslov pesme Šabana Šaulića.

Neki novi početak, neke nove sreće dešava se na "Marakani".

Vladan Milojević pred sam kraj 2023. godine po drugi put je postao trener Crvene zvezde. Prvi mandat otvorio je baš kada ništa nije išlo na ruku crveno-belima. Izostanak iz Evrope zbog dugova, prilično "slab" igrački kadar, trener koji do tada nije ulivao poverenje navijačima, a onda...

Tri uzastopne titule, ulazak u Evropu posle skoro 15 godina i to na magičan način, pa Pu istoj već prve sezone, a onda... Salcburg i grupna faza Lige šampiona, prva u istoriji od kako takmičenje nosi to ime. Remi protiv Napolija i pobeda nad Liverpulom o kojoj će generacije i generacije navijača crveno-belih prepričavati svojim naslednicima.

Vladan Milojević Marko Metlaš/Alo
 

Naredne godine ponovo grupna faza u Ligi šampiona, a onda i odlazak sa mesta trenera i to na "debelom" plusu koji je ostavio Dejanu Stankoviću u amanet.

Dakle, sve to, ukratko, stvorilo je oreol Supermena, Klarka Kenta, kako navijači zovu Vladana Milojevića. Zaista, sa ozbiljnim razlogom. Teško se takve pohvale i takvi hvalospevi zaslužuju u Ljutice Bogdana, a Milojević je otišao i ostao u prelepom sećanju svima. Mnogima je popravio detinjstvo, učinio im uslugu i dao razlog da i narednih godina i decenija pričaju o Zvezdi koja je pobedila moćni Liverpul, klub koji je kasnije iste sezone postao prvak Evrope.

Sve je zvučalo kao bajka, kao priča koju deci pričate za laku noć, ali je u njoj sve pisano po istinitom događaju.

Otišao je tiho, oprostio se od navijača u velikom stilu i rekao.

- Vratiću se. Zvezda uvek može da računa na mene.

Ovosezonskoj Zvezdi bio je potreban Supermen. Možda to zvuči grubo, ali je tako. Nikada bolji tim, bar na papiru, ali na terenu to nije bilo tako. Samo jedan remi uz pet poraza u Evropi i drugo mesto na tabeli Superlige na kraju 2023. godine. Teško da je to bilo ko mogao za zamisli. Naročito ne nakon sjajnih priprema i rezultata i partija koja su obećavale neki novi Liverpul, novi Napoli, Jang Bojs, Olimpijakos, Krasnodar...

Vladan Milojević Marko Metlaš/Alo
 

Svaki trener koji je vodio crveno-bele u proteklih pet godina, imao je nešto za šta bi mogao da "se uhvati", da se kaže "pobedio je tog i tog". Milojević je takvih mečeva imao najviše, ali neka bude Liverpul taj primer. Dejan Stanković bio je prvi u grupi u Ligi Evrope, pobedio je Bragu, Ludogorec, Rendžers, ali kada bi se uzeo jedan meč za pamćenje to će biti onaj duel sa Milanom i pored eliminacije (2:2 u Italiji).

Miloš Milojević je takvih mečeva imao najmanje, ali je uspeo da odbrani duplu krunu i pobedi Partizan, uspeo je da savlada i Ferencvaroš i Trabzon. Dakle, imao je materijala da mu se kaže "pobedio je neki veliki meč".

Bahar, ipak, to nije uradio i jasno je zašto je Milojević ponovo tu.

Sada prelazimo na ono glavno, a to je kako su se generalno provodili treneri koji su se vraćali na "Marakanu", a takvih je kroz istoriju bilo. Milojević će biti 15. trener koji je u najmanje dva navrata vodio crveno-bele. Samo je Ljupko Petrović imao tu čast da taj posao radi čak tri puta.

Vladan Milojević Alo/Vladimir Marković
 

Ako pogledamo njihove uspehe, samo su Gojko Zec i Ratko Dostanić uspeli da nadmaše svoj prvi mandat na "Marakani". Legendarni Zec vodio je Zvezdu prvo od 1976. do 1978. i tada osvojio jedan trofej nacionalnog šampiona, da bi onda od 1983. do 1986. uspeo da popravi saldo i donese u Ljutice Bogdana još jedan trofej domaćeg prvenstva, ali i Kup. Tada je, sa druge strane, imao i duži mandat, a i naravno, teško je meriti tadašnju ligu u Jugoslaviji sa sadašnjom.

Ratko Dostanić nije mnogo vremena provodio na "Marakani" u oba mandata, ali je uspeo da 2010. godine osvoji Kup sa crveno-belima, dok je u sezoni 2004/05 ostao kratkih rukava.

Vojin Lazarević imao je identičan učinak, pa je tako i 1997, odnosno 1998/99 osvajao po jedan Kup.

Jedini trener koji je u oba mandata imao sličan učinak, a svakako trofejan oba puta, bio je Slavoljub Muslin i nekako u njemu treba tražiti najbolje poređene sa Vladanom Milojevićem. Muslin je prvo od 1999. do 2001. oba puta bio šampion države, a jednom je došao i do duple krune.

Kasnije je u sezoni 2003/04 ponovio uspeh i ponovo došao do prvenstva i Kupa, ali se tada kraće i zadržao. Nekako bi se reklo da je on poslednji koji je uspeo da opravda očekivanja u drugom mandatu i donese radost, onda i pobedu nad PSV-om u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali mu je glave došao tada prilično šokantan poraz od Zenita u plej-ofu Kupa UEFA. Kasnije će se ispostaviti da je to bio početak uspona ruskog fudbala. Međutim, za Muslina je bilo kasno tada.

Vladan Milojević Marko Metlaš/Alo
 

Pomenuti Ljupko Petrović u tri mandata je bio šef stručnog štaba Zvezde, ali, jasno, nikada nije ponovio uspeh iz sezone 1990/91 i pored toga što je u drugom mandatu 1994. do 1996. osvojio po jednu titulu prvaka države i Kup.

Prvi trener u istoriji Zvezde Žarko Mihajlović, pa Milovan Ćirić, Branko Stanković, Vladimir Petrović Pižon, Milorad Kosanović,  Aleksandar Janković i Boško Đurovski (mada drugi mandat ne treba uzimati u obzir jer je vodio klub samo privremeno na nekoliko utakmica, prim.aut.) nisu uspeli da nadmaše svoje prve mandate, ili nisu osvajali trofeje u oba navrata.

Kakva onda sudbina čeka Milojevića na njegovom povratku?

Čovek koji je "zvezdašima" dao mnogo razloga za pamćenje, doneo im Liverpul, Napoli, Kopenhagen, Krasnodar, Jang Bojs, Keln... neke sada već čuvene pobede. Biće teško tako nešto nadmašiti i "pobediti samog sebe".

Ali... ne nosi Milojević bez razloga nadimak Supermen, a baš on je trenutno potreban posrnulom šampionu.

Možda je Vladan Milojević suđen Zvezdi. Možda je taj spoj morao da se ponovo desi.

Ili kao što bi tekst pesme Šabana Šaulića sa početka teksta glasio:

- Dođe vreme da priznamo sebi, ne možemo jednog bez drugoga.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading