OTAC MI JE REKAO DA UZMEM PIŠTOLJ I IZAĐEM NAPOLJE Ispovest Salihamidžića šokirala sve: Imao sam kalašnjikov ispod kreveta sa 15 godina

16:42 | 02-01-2024

Fudbal 0

Braco pričao o ratu u Jugoslaviji

Braco
EPA-EFE/ANNA SZILAGYI

Hasan Salihamidžić (47) igrao je u karijeri za Hamburg, Bajern Minhen, Juventus i Volfsburg, osvojio je Ligu šampiona sa Bavarcima, sa njima je imao i najviše titula, do skoro je bio sportski direktor kluba. Ko zna u kom bi smeru sve to išlo da nije doneo neke teške odluke tokom rata u Jugoslaviji. Upravo je o tome i sam pričao.

Prisetio se devedesetih godina prošlog veka.

- Rođen sam u Mostaru, tamo gde je čuveni most. Imao sam bezbrižno detinjstvo, otac policajac, majka učiteljica, ja sam hteo da budem fudbaler. Jugoslavija je bila država koja je funkcionisala, bilo nam je dobro, imali smo jednostavan i srećan život. Sa osam godina sam počeo da igram fudbal, otac mi je bio prvi trener, igrao je u drugoj ligi. Igrao sam za mlađe selekcije Jugoslavije i posle utakmice sam morao kući, ali nije bilo letova iz Beograda za Sarajevo. Vraćao sam se autom i shvatio sam da je situacija ozbiljna - počeo je priču za nemačke medije Salihamidžić.

Nastavio je da priča u istom dahu.

- Na oko 10 kilometara od moje kuće bila je ratna linija, posle dva meseca otac je došao i rekao 'imamo kalašnjikov u kući i pištolje, uzmi ih i pretraži dva dela ulice'. Rekao mi je da povedem majku i sestru, da probaju da pobegnu. Kada sa 15 godina imaš kalašnjikov ispod kreveta... To nije normalno.

Nedugo posle svega toga otišao je u Nemačku.

- Jedno jutro me sestra probudila i rekla da se obučem i da idem u Nemačku. Odbio sam, nisam hteo da se odvajam od porodice, bilo je teško. Međutim, autobusom sam otišao u Dortmund, pa sam odatle stigao u Hamburg. Moram da priznam da je istina da ako se u Nemačkoj posvetiš i naporno radić, dobićeš priliku. Ja sam iskoristio šansu o kojoj sam toliko sanjao. Uspeo sam jer sam se borio - zaključio je Salihamidžić.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Komentari(0)

Loading