EU(RO)FORIJA Kako je FSS izabrao bazu tokom EP u Nemačkoj i zašto će „orlovi“ iz baš tog hotela odleteti u nokaut rundu? Alo! otkriva...

06:30 | 06-01-2024

Fudbal 0

Augzburg je izabran zbog idealne lokacije, posebno za mečeve sa Slovenijom i Danskom koji se igraju u Minhenu, a „Maksimilijan“ pruža maksimalne uslove

Orlovi
AP/Darko Vojinović

 

Zahvaljujući maestralnom Mići Tomiću moj „predak“ Maksimilijan ušao je u anale srpske kinematografije kao jedan od Topalovića u kultnom filmu „Maratonci trče počasni krug“. Nije pričao, ali se hrabro uhvatio ukoštac s kućnom pomoćnicom u koritu, kao što će „orlovi“ morati na EP 2024.

Miroslav Tanjga Alo!/Marko Metlaš
 

Atmosfera preduslov dobrih rezultata

- Svi se decenijama poznajemo, a našli smo se na istom zadatku, da unapredimo FSS i ne dozvolimo da u godinama koje dolaze propustimo neko veliko takmičenje. Ulažem iskustvo i znanje, međusobno se pomažemo i svi smo na raspolaganju za dobrobit srpskog fudbala i dobre atmosfere, jer ona je preduslov dobrog rezultata.

Tu dolazimo do savremenog „Maksimilijana“, hotela u Augzburgu, gde će biti smeštena reprezentacija Srbije u vreme trajanja šampionata u Nemačkoj.

Tokom izbora idealnog objekta i lokacije u delegaciji FSS bio je Miroslav Tanjga, koga je Izvršni odbor u junu postavio za direktora sportskog sektora saveza.

- Iskreno, srce je govorilo Majnc, a praktični razlozi Augzburg, i zbog toga je izabran. Gubićemo manje vremena i energije na putovanja. To je u krajnjem slučaju bila želja selektora Stojkovića i članova stručnog štaba. Majnc nije bio realan, jer bi se ekipa izlagala većim naporima - priča Tanjga za Alo! u prazničnom trobroju.

Jirgen Klop EPA/PETER POWELL
 

Klopov saigrač i ortak

Tanjga je ostavio dubok trag u Majncu, gde je igrao sa sada poznatim trenerima Jirgenom Klopom, s kojim je i veliki prijatelj, zatim s Liberknehtom i Švarcom. Stigao je posle Buvača, a pre Baljka, Pekovića, Bogavca... Cenjen je i poštovan u Nemačkoj, sjajno govori njihov jezik, uostalom kao i italijanski, tako da je njegovo angažovanje za našu krovnu fudbalsku kuću pun pogodak.

Englezi u Gelzenkirhenu, pa dva meča u Minhenu?

- Od starta je bilo jasno da baza mora da nam bude u južnoj Nemačkoj. Izabrali smo Augzburg iz koga ćemo imati samo jedno duže putovanje, za prvu utakmicu, jer do Gelzenkirhena ima 600 kilometara, što je oko šest sati vožnje. Ali zato ćemo na utakmice sa Slovenijom i Danskom putovati kraće od sat jer do bavarske prestonice ima samo 80 kilometara.

Evropsko prvenstvo 2024.

GRUPA C
16. JUN: Slovenija - Danska (18.00), Srbija - Engleska (21.00).
20. JUN: Slovenija - Srbija (15.00), Danska - Engleska (18.00).
25. JUN: Engleska - Slovenija (21.00), Danska - Srbija (21.00).

Kakvi su uslovi u „Maksimilijanu“?

- U avgustu 2019. vodio sam Bolonju na prijateljskoj utakmici protiv Augzburga i osim pobede 3:2 taj period pamtim i po baš tom hotelu, u kojem smo bili smešteni. Upamtio sam ga kao objekat idealan za ono što je nama iz FSS bilo potrebno za EP. „Maksimilijan“ poseduje apsolutno sve sadržaje koji su nam neophodni. Treninzi će se obavljati na stadionu „Rozenau“ koji ima prirodnu travu i koriste ga ženski drugi tim Augzburga. Tu je bundesligaš igrao od 1951. do 2009. kad je izgrađena Augzburg arena, sad poznata kao WWK. Što se tiče uslova, ništa neće i ne može da fali.

Srbija dugo nije bila na EP?

- Brojni prijatelji iz Nemačke s oduševljenjem su primili vest da smo se plasirali, ali ne samo oni, već i veliki broj ljubitelja fudbala u Nemačkoj. Bilo je prirodno da se izborimo za završnicu s tolikim brojem selekcija.

Prisustvovali ste žrebu u Hamburgu?

- Primetio sam da nas niko nije želeo u grupi. To je dokaz naše snage, kvaliteta, poštovanja koje se u Evropi oseća prema reprezentaciji Srbiji.

Jagma za ulaznicama

- Već u potražnji je prevaziđen kapacitet ulaznica koji sleduje našim navijačima. Čak tri-četiri puta više od kontingenta koji ćemo dobiti. Žao mi je što mnogi neće moći da gledaju utakmice, a žarko žele.

Da li nešto nedostaje ekipi ili samo treba da se izbrusi i dotegne?

- Imamo sve objedinjeno u timu, a kvalitet je isplivao na površinu. Da ga nemamo, ne bismo ni prošli u Nemačku. Normalno je da uvek može bolje i da ka tome stremimo. Očekujemo da prođemo grupnu fazu i to bi za nas bio veliki uspeh, ali ne možemo očekivati da igramo u finalu EP. Treba biti realan. Naš tim je još u stvaranju i moramo da priznamo da ima i boljih u ovom momentu. Na terenu to ne mora ništa da znači, da bolja ekipa uvek mora da pobedi. Treba da negujemo pobednički mentalitet. Naši momci, sa selektorom na čelu, imaju ga. Samo treba da ga nadograđuju, da veruju u sebe i možemo daleko da doguramo.

Stadion Rozenau Profimedia
 

Kako ste zadovoljni rasporedom?

- Na to se ne treba obazirati. Lično volim što najpre igramo protiv Engleske, naročito zbog činjenice da su u prvim utakmicama uvek mogući neočekivani ishodi. Mada, smatram da ne bi ni bilo veliko iznenađenje da Srbija pobedi Englesku. S njima uvek možemo da igramo i mislim da ćemo to pokazati u Nemačkoj.

Komentari(0)

Loading