„AKO ME SE SETE...“ NEKI NISU Bivši defanzivac Reala za Alo! o životu, povratku u fudbal: Madriđani me ispoštovali, Partizan nije!

07:00 | 06-01-2024

Fudbal 0

Posle brojnih problema, shvatio da mnogo toga mogu da pokažem, preuzeo sam ekipu u Kragujevcu, kaže nekadašnji fudbalski reprezentativac

Predrag Spasić
Alo!/Aleksandar Đorđević

 

Kad je, u 31. godini, okačio kopačke o klin, nažalost nije ostao u fudbalu. Kako kaže, nije bilo poziva ni iz njegovog Radničkog ni iz Partizana.

Predrag Spasić Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Predrag Spasić se ipak nedavno dohvatio trenerskog posla. Otkriva to bivši defanzivac slavnog Real Madrida u našem božićnom trobroju.

- Nisam imao ponuda. Nisu bili zainteresovani da me angažuju. Mislio sam da i nije to za mene, ali sam, posle brojnih životnih problema, shvatio da mnogo toga mogu da pokažem u fudbalu. Preuzeo sam ekipu Korićana, člana Prve gradske lige Kragujevca, upisao sam se i na trenerski kurs, koji treba da počne u februaru. Vodio sam ekipu na dve utakmice. Zauzimamo četvrto mesto na tabeli i za prvoplasiranim Divostinom zaostajemo 10 bodova - priča za Alo! 58-godišnji Kragujevčanin, koji iz skromnosti nije napomenuo da su njegovi puleni pobedili u obe utakmice.

Predrag Spasić i Jirgen Klinsman Profimedia
 

Umesto fudbalskih tema, u javnosti se prethodnih godina pričalo o privatnim i poslovnim problemima bivšeg reprezentativca Jugoslavije (31 utakmica), koji nije uspeo da se odbrani od finansijskih neprilika.

- U najtežim trenucima, posle pogrešnog ulaganja, biznis mi je potonuo, propao sam i psihički i fizički. Tad mi je najviše pomogao brat Bojan, koji ima auto-servis, a sad radi sa mnom kao pomoćni trener.

Predrag Spasić i brat Bojan Alo!/Aleksandar Đorđević
 

Saznavši za probleme svog bivšeg igrača, Real se pokazao zaista kraljevski. Spasić je za Madriđane odigrao 22 utakmice tokom te jedne sezone (1990/91).

- Emilio Butragenjo me je pozvao. Izašli su mi u susret. Ono što su obećali ispunili su u mesečnom finansijskom iznosu. I Partizan je obećao, ali nije ispunio.

Neka se „kolju“ sami u Humskoj

Predrag Spasić retko biva pozvan na neku utakmicu ili svečanost crno-belih.

- Bio sam na koktelu i utakmici kad je Partizan, koji je vodio Mateus, igrao protiv Reala. I to možda više zbog Reala.
Dodaje i da ne želi da iznosi mišljenje o previranjima u Humskoj:
- Nisam na licu mesta, u Beogradu, ne znam dovoljno pojedinosti. Zato ne želim da se mešam, neka se „kolju“ sami.

Prisetivši se odlaska na „Santjago Bernabeu“, Spasić naglašava:

- Pravi bum. Iznenađenje i za mene i za javnost. Teže je da odbrambeni igrač dođe u Real nego napadač. Ali imao sam tu nesreću da sam došao kasnije, nisam prošao kompletne pripreme, a uz to je bio jedan zdravstveni peh, pa u sezonu nisam ušao u potpunosti spreman.

Predrag Spasić Alo!/Marko Metlaš
 

Nesrećan je bio i taj autogol u derbiju s Barselonom, koji su „kraljevići“ izgubili s 2:1.

- U Realu mi je najpre trener bio Tošak, potom Di Stefano i Kamačo, a zamenio ih je naš Radomir Antić. Rekao mi je da računa na mene. Igrao sam do kraja sezone i na poslednjoj utakmici savladali smo Barselonu s 1:0, a pošto su znali da odlazim, navijači su me toplo pozdravili.

Ostao je u španskoj elitnoj ligi. Tri godine je igrao za Osasunu iz Pamplone, potom je živeo u Marbelji i tamo malo igrao za tamošnji istoimeni drugoligaški klub, odakle se vratio i zaigrao za Radnički iz Novog Beograda. Bio je i na probi s Radmilom Mihajlovićem u Portsmutu i čekao radnu dozvolu, ali su Englezi u međuvremenu promenili trenera i saopštili da bi njegovo angažovanje, ipak, bilo preskupo.

Dragan Stojković Piksi Alo!/Marko Metlaš
 

Verujem u Piksija

Spasić je na Svetskom prvenstvu 1990. odigrao svih pet utakmica. U reprezentaciji su jedini iz Srbije bili on i Dragan Stojković Piksi, a igrali su još Prosinečki, Pančev, Baždarević, Sušić, Savićević...
- S Piksijem sam se čuo i poželeo mu sreću. Verovao sam da može da nas odvede i na SP i na EP, verujem i dalje u njega. Od ostalih saigrača čujem se najčešće s Gordanom Petrićem, Stanojkovićem i Budom Vujačićem.

Popularni Spale sad radi u jednom uvoznom preduzeću, zahvaljujući porodičnoj povezanosti.

- U Radničkom se nikad nisu interesovali da budem deo kluba i to me iznenađuje. I ostali asovi se ne hvale baš. Nismo pozvani na obeležavanje stogodišnjice - sa setom kaže Spasić, koji je za Radnički odigrao 123 utakmice i postigao četiri gola, a noseći dres tog kluba postao je omladinski reprezentativac Jugoslavije.
Ne zaboravlja da kaže da je ponikao u Srbiji iz Ilićeva, kragujevačkog naselja u kojem je njegova porodica živela. Tek da se zna.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading