ODLAZAK "NEMAČKOG CARA" Ko je bio Franc Bekenbauer, čovek koji je verovao u inkarnaciju i mađioničar sa loptom?

17:38 | 08-01-2024

Fudbal 0

Sigurno da mnogo znaju ko je bio čuveni "Kajzer". Čovek koji je radio šta je hteo s loptom, već neko vreme vodio je bitku sa opakom bolešću, a ovog 8. januara srce je stalo...

Franc Bekenbauer
EPA

 

Franc Bekenbauer, najveći igrač u istoriji Nemačke, preminuo je danas u 78. godini.

Sigurno da mnogo znaju ko je bio čuveni "Kajzer". Čovek koji je radio šta je hteo s loptom, već neko vreme vodio je bitku sa opakom bolešću, a ovog 8. januara srce je stalo...

Rođen je 11. septembra 1945. godine kao mlađi sin poštanskog službenika Franca seniora i njegove supruge Antonije. Dres Bajerna obukao je sa 18 godina iako je pre toga bio veliki navijač gradskog rivala Minhena 1860. Kasnije je kao razlog zašto nije obukao dres voljenog kluba naveo sukob sa jednim igračem Zeksciga u mlađim kategorijama.

Franc Bekenbauer EPA
 

Bajern je u početku bio u senci gradskog rivala, ali je upravo generacija koju je predvodio Bekenbauer, zajedno sa golmanom Sepom Majerom i golgeterom Gerdom Milerom, a pod vođstvom jugoslovenskog trenera Zlatka Čika Čajkovskog, utabala put slave koji će od Bajerna stvoriti ne samo najbolji bavarski i nemački klub, već i jedan od najvećih u Evropi i svetu.

Bekenbauer je kao kapiten Bajerna četiri puta bio šampion Bundeslige, isto toliko puta je osvojio Kup Nemačke i tri puta uzastopno bio šampion Evrope, uz jedan osvojen Kup kupova i titulu klupskog prvaka sveta.

Čak 12 godina uzastopno biran je u Idealni tim Bundeslige i u četiri navrata proglašavan za Fudbalera godine u Nemačkoj. Dva puta je, 1972. i 1976. godine, izabran za najboljeg fudbalera Evrope.

Franc Bekenbauer EPA
 

Titulu prvaka Nemačke je kasnije osvajao i sa Hamburgerom, a igračku karijeru je završio u njujoškom Kosmosu sa kojim je tri puta bio šampion Severnoameričke profesionalne lige.

Podjednako uspešan bio je i sa reprezentacijom Zapadne Nemačke. Igrao je na tri uzastopna Svetska prvenstva i nakon izgubljenog finala 1966. u Engleskoj i trećeg mesta četiri godine kasnije u Meksiku, konačno je 1974. u Minhenu kao kapiten podigao pehar prvaka sveta. Dve godine ranije u Briselu je takođe kao kapiten bio i šampion Evrope, a onda 1976. godine u Beogradu igrao u finalu Starog kontinenta.

Jedan je od retkih, uz Brazilca Zagala i Francuza Dešana, koji je titulu prvaka sveta kasnije osvojio i kao selektor. Bilo je to 1990. godine u Italiji u finalu protiv Argentine pošto je četiri godine ranije u Meksiku izgubio u borbi za titulu od Maradone i Gaučosa.

Bajern je bio i do danas ostao njegov klub iako je kao funkcioner imao i druge važne uloge u nemačkom i svetskom fudbalu. Godinama je kasnije bio predsednik Bavaraca i zauvek ostao fudbalska ikona u Minhenu i Nemačkoj.

Bekenabuer je u više navrata izjavio da veruje u inkarnaciju i da je u nekom prethodnom životu možda bio biljka ili nešto slično. Ono što je sigurno je da, ako bi se ponovo rodio, poželeo bi da opet bude fudbalski car.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading