DETONACIJA U EVROPSKOM FUDBALU Otkriveno kada počinje zloglasna Superliga, bogati će postati još bogatiji!

15:28 | 02-02-2024

Fudbal 0

Iako je ideja prvobitno bila sasečena u korenu, ona nastavlja da živi.

Đoan Laporta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Te 2021. godine se digla velika frka zbog osnivanja Superlige. Plan je bio da se oformi takmičenje u kome će da učestvuju samo najbogatiji klubovi, čime bi oni sa "plićim džepom" bili stavljeni u zapećak. Naravno, tada se digla "i kuka i motika", pa je odbijen prvi nalet tvoraca spomenute ideje.

Ipak, oni ne odustaju od toga da proguraju svoju priču, žalili su se Evropskom sudu u Luksemburgu, koji je u decembru 2023. godine doneo odluku da su FIFA i UEFA nezakonito sprečavali klubove da osnuju Superligu.

Zapravo, čitava stvar je otišla toliko daleko da je zakazan i termin kada će početi takmičenje, kao i ko će učestvovati i koliko će novca zaraditi. Ove podatke je otkrio predsednik Barselone, Đoan Laporta, koji po svaku cenu želi da svoj klub izvadi iz ozbiljne finansijske krize i koji u Superligi vidi spas:

- Ako Superliga ne krene od sledeće sezone, krenuće od 2025. godine. Svaki klub bi dobio 100 miliona evra, a taj novac ne može da se zaradi ni osvajanjem UEFA Lige šampiona - rekao je Laporta. 

TO JE FORMULA KOJU PRIHVATAM Oglasio se predsednik Barselone o odlasku Ćavija iz kluba

Potom je otkrio koji će klubovi učestvovati:

- Ko bi igrao? Barselona, Real Madrid, Inter, Milan, Napoli, Roma, Marsej, Benfika, Sporting, Porto, Anderleht, Klub Briž i još tri kluba iz Holandije. Superliga bi imala 16 ili 18 klubova. Prisetimo se da je i UEFA Kup evropskih šampiona iz 1955. godine igralo vrlo malo klubova.

Iako su prvobitno bili za nastup u Superligi, Englezi su kasnije postali nepokolebljivi u odluci da ne učestvuju:

- Nije me briga za njih, oni već imaju svoju Superligu. Naše takmičenje bi se borilo s Premijer ligom. Mislim da Englezi neće odmah ući, ali želimo da nam se pridruže. Puno smo razgovarali s Liverpulom, Čelsijem, Junajtedom i Sitijem - rekao je Laporta i otkrio da PSŽ neće igrati jer im UEFA "čuva leđa".

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading