POTRAGA ZA MINUTIMA PRED EP Ovi Srbi su privukli najveću pažnju u prelaznom roku

12:51 | 03-02-2024

Fudbal 0

Prelazni rok za nama su obeležili srpski igrači koji su u velikom broju promenili klubove ponajviše kako bi imali više minuta u novim sredinama.

Nemanja Radonjić
EPA-EFE/MASSIMO PICA

Zimski prelazni rok za nama je bio prilično miran. Gotovo nijedno od "jačih" imena nije promenilo klub. Koliko je bilo "zanimljivo" najbolje svedoči podatak da je najskuplji transfer bio Saša Boe kojeg je Bajern Minhen platio 30.000.000 evra.

Ipak, kada govorimo o srpskim fudbalerima bilo je i više nego zanimljivo. Mnogi su promenili sredine. Neki su već sada potpisali ugovore sa novim poslodavcima kojima će se priključiti od leta.

Uglavnom su naši igrači prelazili u klubove kako bi imali veću minutažu i tako se eventualno nametnuli selektoru Draganu Stojkoviću Piksiju za Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Treba reći i da su pojedini dobrim izdanjima prerasli sredinu u kojoj su i izborili se za ugovore u platežno moćnijim klubovima. Idemo redom...

Nemanja Radonjić

Zbog loših odnosa sa trenerom Ivanom Jurićem, Radonjić je morao da napusti Torino. Hteli su "bikovi" da ga prodaju u MLS ligu i redove San Hozea koji je bio spreman najviše da plati, ali igrač nije hteo u Ameriku.

Navodno je tome kumovao i razgovor sa selektorom Stojkovićem koji je savetovao 27-godišnje krilo da pronađe jaču sredinu u po mogućstvu ostane u Evropi.

To je Radonjić i učinio i kako vam je Sport Alo ekskluzivno otkrio, Radonjić je potpisao sa Majorkom ugovor na tri i po godine vredan 1.100.000 evra godišnje. Sam Torino je na ime obeštećenja inkasirao 3.000.000 evra.

Stefan Mitrović

I Stefan Mitrović je otišao iz Hetafea u potrazi za minutima kako bi bio u miksu igrača koji bi mogli da se nađu na EP u Nemačkoj.

Kako nije redovno igrao kod Hosea Bordalasa, iskusni 33-godišnji štoper se vratio u belgijski Gent kod trenera Hejna Vanhazenbruka sa kojim je već ranije sarađivao.

Hetafe je za samo 500.000 evra pustio Srbina koji je u novoj sredini već zadužio dres sa brojem dva.

Kosta Nedeljković

Najavio je ranije selektor Stojković da bi desni bek trebalo da dobije šansu u martovskim prijateljskim utakmicama kako bi se eventualno i on nametnuo za Nemačku.

Da je zaista veliki potencijal, potvrđuje i to što je Nedeljković izboksovao transfer u Aston Vilu od kojeg će Crvena zvezda da zaradi 9.000.000 evra plus 15 odsto od naredne prodaje.

Talentovani desni bek će ostati do kraja sezone na pozajmici na Marakani, a od leta se preseliti u Premijer ligu.

Jovan Mijatović

Ne bi bilo iznenađenje da možda i njega "proveri" selektor Stojković u martovskim utakmicama. Jeste da ima tek 18 godina, ali je privukao pažnju Mančester sitija koji je za njega istresao 10.000.000 evra!

Zvezda će dobiti i 15 odsto od naredne prodaje, a sam igrač će za početak igrati u Njujork sitiju, dok bi od leta, izvesno, trebalo da se preseli u neki od evropskih klubova pod vlasništvom Siti grupe (Troa, Palermo, Đirona...).

Andrej Ilić, Stefan Mitrović, Nemanja Matić...

Još su pojedini srpski igrači obeležili prelazni rok za nama. Verovatno je najveće iznenađenje na ovom spisku Andrej Ilić.

Nekadašnji omladinac Partizana (u čijem prvom timu nikada nije dobio šansu) je preko norveške Valengre izborio transfer vredan 4.000.000 evra u francuski Lil.

A poznato je već kako dobre procene imaju "doge" na primerima Rafaela Leaa, Edena Azara, Džonatana Dejvida...

Pomalo iznenađujuće je Crvena zvezda prodala i Stefana Mitrovića. Iako se ranije pominjalo da ga prate Barselona, Atletiko Madrid i brojni drugi evropski velikani, krilni fudbaler je završio u - Veroni.

Ni suma dobijenog novca nije bila očekivana. Pominjalo se da je berlinska Herta ranije bila spremna da plati 5.000.000 evra. Na kraju je klub sa Marakane od ovog posla prihodovao 1.300.000 evra uz takođe procente od dalje prodaje.

Najmanje iznenađenje je bio odlazak Nemanje Matića. Odavno nije bio zadovoljan u Renu gde su ga čelnici kluba prevarili da postoji Internacionalna škola u koju bi mogao da upiše decu.

Na kraju je Matić ostao u Francuskoj. Otišao je u redove posrnulog Liona za 2.600.000 evra sa kojim je potpisao dvogodišnji ugovor.

Da ne zaboravimo i da su dvojica srpskih igrača iz Partizana ostvarila lepe transfere. Mihajlo Ilić je otišao u Bolonju za 4.500.000 evra (sa bonusima ceo posao može da izađe na 5.500.000 evra), dok je Kristijan Belić za 3.700.000 evra pojačao AZ Alkmar, ali u tom slučaju crno-beli dele obeštećenje sa Čukaričkim. 

Komentari(0)

Loading