RIZIK Španac ne sluša doktore da miruje posle stravične povrede: Braniću makar umro!

06:00 | 04-02-2024

Fudbal 0

Bio je u komi 26 dana, izgubio više od 20 kilograma, jedva je preživeo, ali ne želi da se distancira od terena

Kilijan Mbape
EPA/Christophe Petit Tesson

 

Golman PSŽ Serhio Riko (30) doživeo je tešku nesreću na jahanju u maju 2023. Imao je opasne povrede glave i život mu je visio o koncu.

Serhio Riko AP/David Ramos
 

Španac je nedavno ispričao koliko je bio blizu smrti i kako je reagovao kad su mu doktori „izričito savetovali da prekine karijeru“. Uzvratio je rečima:

 „Ne pada mi na pamet.“

Navijači PSŽ AP/Michel Euler
 

Prisetio se nemilog događaja.

- U stvari je pravo čudo da sam u ovom stanju. Idem korak po korak i napredujem svakim danom ka potpunom oporavku. Kad su mi doktori rekli da najverovatnije više neću moći da branim, hteo sam da skočim iz kreveta. Pa radije bih umro nego odustao od fudbala - rekao je Riko u intervjuu za Canal+ i pojasnio kakve je probleme imao posle nesreće:

- Jedna arterija mi je bila veća od nekoga ko nije toliko trenirao. Smatram se zbog toga veoma srećnim što sam živ, jer sam bio u teškom stanju i doktori su se borili da mi spasu život. Bili su zaista iznenađeni kad su otkrili da se na kraju osećam tako dobro.

Hvala ti, ljubavi moja

Riko se svaki dan zahvaljuje supruzi Albi Silvi na stalnoj podršci i bodrenju u najtežim danima koje su zajedno proveli u bolničkoj sobi.

„Nemam izbora nego da ti se zahvalim, osobi koja mi pomaže i podržava me ne samo u onome što se dogodilo već i od dana kad smo se upoznali pre skoro osam godina, ljubavi moja, jer ti to zaslužuješ“, napisao je Riko na Instagramu tokom oporavka, a supruga je odgovorila:
„Ne ostavljaj me, ljubavi moja, jer se kunem da ne mogu niti znam kako da živim bez tebe!“

Riko je otkrio da su mu postavljene određene granice.

- Savetovano mi je da ne radim aktivnosti koje podižu otkucaje srca iznad 130 u minutu - istakao je golman rođen u Sevilji i naglasio da mu je doktor potvrdio da bi najverovatnije bio mrtav da nije aktivni sportista.

Riko je pretrpeo moždani udar, uz slomljene vratne pršljenove. Zahvaljujući brzom transportu u bolnicu i hitnoj reakciji doktora, iako je bio u komi 26 dana i izgubio više od 20 kilograma i blizu 30 odsto mišićne mase, teško govorio po izlasku iz kome... na kraju je preživeo.

- Želim da se vratim rutini i ponovo se osećam kao fudbaler - optimista je Riko, uz opasku:

- Imao sam oko 92 kg, pao na 73, a sad imam 88.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading