"INVAZIJA" KOREJACA NA SRBIJU Bio je kapiten Srbije, pet godina igra u Južnoj Koreji, a za Sport.alo govori o novajlijama u redovima "večitih", životu u dalekoj zemlji, željama...

08:00 | 09-02-2024

Fudbal 0

Nekadašnji reprezentativac Srbije i vezista Vojvodine Aleksandar Paločević govorio je za Sport.alo o životu u Aziji, uporedio ga sa onim u Srbiji i Evropi, komentarisao "invaziju" fudbalera iz Koreje u Superligu, ali i izneo želju gde bi voleo da završi karijeru...

Aleksandar Paločević
Marko Metlaš/Alo

 

Korejci su za samo šest meseci nagrnuli u srpski fudbal. Prvo se pojačala Crvena zvezda reprezentativcem Južne Koreje In Bom Hvangom, onda je Čukarički doveo Un Ju Jia, da bi se nakon toga i Partizan pojačao Jun Jang Gohom, a pored svega toga crveno-beli žele i Vo Joung Seola iz Ulsana.

Odakle ovolika pomama za fudbalerima iz azijske države?

Koga je bolje pitati nego čoveka koji već pet godina igra u Južnoj Koreji. Aleksandar Paločević izabrao je drugačiji put, obreo se u dalekoj zemlji, ali se i jako dobro snašao. Nekadašnji reprezentativac Srbije i vezista Vojvodine govorio je za Sport.alo o životu u Aziji, uporedio ga sa onim u Srbiji i Evropi, komentarisao "invaziju" fudbalera iz Koreje u Superligu, ali i izneo želju gde bi voleo da završi karijeru...

 

 

Iza tebe je još jedna sezona u Južnoj Koreji, polako ulaziš u petu godinu u ovoj zemlji, čini se da si se lepo privikao na tamošnji život i fudbal? 

- Eto, polako ulazim u petu godinu ovde. Iskreno, nisam mislio da će trajati toliko dugo, nisam u početku imao ambiciju da se zadržim duži period, ali eto, sticajem okolnosti, dobrim igrama, brza adaptacija... Ovde je jako važno da se adaptiraš u prvih šest meseci. Ako to prođe kako treba, onda neće biti problema. Meni se sve namestilo, igrao sam dobro i sve se samo od sebe namestilo. Nakon Pohanga, javio se Seul...  - kaže Paločević na početku razgovora i nastavlja:

Aleksandar Paločević Marko Metlaš/Alo
 

- Eto, mogu i da kažem da sam potpisao novi trogodišnji ugovor sa Seulom. Vodili smo razgovore nekoliko meseci, dugo je postojala ideja i na kraju smo se dogovorili. Tako da planiram u narednom periodu da ostanem ovde, ali to je fudbal, sve može brzo da se promeni.

Kako bi sve uporedio sa Evropom i Srbijom?

- Ne mogu se porediti Srbija, Evropa generalno i Južna Koreja, razlika je baš ogromna. Iako sam ovde već duži period još uvek ih ne razumem po pitanju mnogih stvari, ali je to njihov mentalitet, kultura i način života. Naravno, ja to poštujem.  Što se fudbala tiče, ovde je jako teško, prilično nezgodno za adaptaciju, drugačiji je stil totalno, fizički jako zahtevan, kvalitet je ozbiljan... Mislim da može i bolje od ovoga. Korejci se generalno plaše da napuste svoju zemlju, ovde im je sigurno, zato ih i nema mnogo van Azije, ali eto, izgleda da se i to polako menja.

Da li si nekada razmišljao o povratku u Srbiju, u Evropu...

- Iskreno, jesam razmišljao o povratku u Evropu, naročito nakon prve sezone u Koreji gde sam imao sjajne rezultate, bio sam i u dobrim godinama. Jednostavno, nije se desilo. Jako je teško iz Azije se vratiti u Evropu, bio sam svestan toga odmah. Stigla je brzo ponuda Seula i nisam se mnogo dvoumio, bilo je još ponuda od azijkih timova, ali mislim da sam izabrao najbolju opciju. Da se ne lažemo, novac koji ovde dobijaš, ne bi dobio u Evropi. Naravno, ne igra presudnu ulogu, ali je svima važan.

Aleksandar Paločević Marko Metlaš/Alo
 

Crvena zvezda je dovela Hvanga, Partizan Goha, a sada se pominje da će se Zvezda pojačati i desnim bekom Seolom iz Ulsana, dok je Čukarički doveo Jua iz Daegua. Sigurno da si upoznat sa njihovim kvalitetima, kako bi ih ti analizirao i šta misliš otkud tolika pomama za igračima iz Koreje odjednom?

- Oni stvarno imaju ozbiljan kvalitet. Sa Hvangom sam igrao šest meseci u Seulu, a Goh je ulazio u prvi tim dok sam branio boje Pohanga. Jako ih dobro poznajem i mislim da su odlični igrači. Oni ovde imaju savršen život, infrastruktura, premije, porodica... samo oni koji imaju ambiciju da se oprobaju u Evropi odlaze odavde, svi ostali ostaju. Kao fudbaler ovde možeš jako lepo da živiš. Ima ovde mnogo mladih igrača sa kojima sam razgovarao i koji sebe ne vide nigde van Koreje. Kvalitet je prisutan, tržište je zanimljivo, ali je samo do fudbalera, da li bi oni da odu.

Svedoci smo toga da su Korejci baš ludi za fudbalom, kako se to tebi čini iz prvog lica? Da li ste susreću na ulici i kako proživljavaš sve to?

- Baš su fanatici, to je neosporno. Eto, dobio sam i Lingarda za saigrača, veliki broj fanova ga je dočekao na aerodromu... ludi su za fudbalom. Kad god idemo na neku utakmicu ili se vraćamo, uvek su navijači na aerodromu, da nas isprate i sačekaju, da se slikaju, da dobiju autogram...To je baš karakteristično za Seul koji se nekako baš ističe po pitanju fanova. Jednostavno, milionski grad, glavni grad, svi prate fudbal. Navikao sam na sve to, na zaustavljanje na ulici. Ne prođe dan, a da me neko ne zaustavi kada izađem da prošetam. To je sastavni deo ovog posla, nikada nikoga nisam niti ću odbiti po tom pitanju, ma kakav da je dan meni i klubu, da li smo poraženi ili ne, naša dužnost je da budemo tu za fanove. Ovde ćeš jako retko čuti da neko nekoga proziva. Kulturni su i ljubavni, uvek puni podrške.

Bio si kapiten reprezentacije Srbije, upisao i debi, kako pamtiš taj period i igranje u Vojvodini?

- Ne mogu ka kažem da mi je baš ceo taj period bio najdraži u karijeri, ali poslednja godina u Vojvodini sigurno sa bilo koje strane, fudbalske i ljudske. Svi smo imali velike ambicije u Novom Sadu, ja sam tada igrao jako dobro, stigao je i poziv u reprezentaciju kao nagrada i verovatno kruna karijere. Gospodin Zbiljić je tada preuzeo klub, ali se nažalost zadržao jako kratko. Pod njegovim vođstvom bili smo drugi na tabeli, sve je bilo odlično, ali se njegov odlazak odrazio i na svlačionicu i na teren. Da su on i Nenad Lalatović ostali, možda bismo mogli i da se umešamo u šampionsku trku. Jako dobra generacija koja je pobeđivala i Zvezdu i Partizan. Sada je tim, takođe, jako dobar i verujem da će ostvariti ambicije i dodaje:

- Što se tiče eventualnog povratka na "Karađorđe", Vojvodina je moj klub i voleo bih da tamo završim karijeru.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading