U JEDNOM DANU SMO DVA PUTA PREBILI GROBARE I TO JE PROMENILO SVE: Nastavlja se serijal "Ultras - Timina priča"

20:50 | 10-02-2024

Fudbal 0

Veliku pompu izazvao je serijal "Ultras - Timina priča", u kom nekadašnji vođa navijača Crvene zvezde - Zoran Timić Tima govori o navijačkim danima.

Zoran Timić Tima
Printscreen/Youtube

U prvoj epizodi je otkrio da je postojao plan da se Draženu Petroviću polome noge, kao i da su Zvezdini navijači imali "štek" stan u Medulićevoj ulici u Zagrebu, a sada se podsetio sukoba sa navijačima Partizana koji su u jednom danu, dva puta dobili batine, a Bata Trlaja dva puta bio nokautiran.

- Kafana "Beli grad" se nalazila na mestu gde je sad MekDonalds na Zelenom Vencu. U tom kraju je živeo tada veliki mangup sa naše tribine, koga nisam poznavao, ali sam čuo priče o njemu - Boža Robija. Ljudi su spontano počeli da se okupljaju zbog njega i to je postalo mesto Zvezdinih navijača. Grobari su se okupljali na Terazijskoj česmi, i često je dolazilo do tuča. Ključni događaj kada smo preuzeli primat što se tiče navijanja se desio 1987. godine. Tada je naša generacija stasala, a o toj grobarskoj ekipi se i dan danas pričaju bajke - kaznena ekspedicija i slično. Te priče su naravno prenaglašene. Naših 15, 20 je sedelo u kafani "Beli grad" pre utakmice i pilo. Grobari su došli s česme i predvodio ih je Pampi, ali je bio tu i Bata Trlaja, koji je posle otišao u kriminalne vode. Već tad je bio jedan od žešćih momaka u gradu. Oni su došli, ali nisu hteli da se biju, jer nas je bilo malo. Pampi je rekao momku iz Australije - Pjeru koji je dolazio na naše utakmice da ustane i dođe da popričaju, znajući na šta se aludira time. Ipak, Pjer je njega prvi udario, Pampiju su pale naočare i on je izvadio nož, nakon čega je krenula opšta frka. Neko je nokautirao Batu Trlaju, a grobari su počeli da beže po tezgama, dok smo ih mi jurili po pijaci. Bili su besni posle utakmice i spremali se da krenu u osvetu. Na Slaviji su naleteli na istu našu ekipu, bili su tu Kajman, Gangula, Crv, Zelja, Pjer, Toma, Stane, Žika doktor... I onda su posle nekog natezanja i tu dobili batine. Bata Trlaja je ponovo završio na zemlji. Ispao je hrabar, hteo da se bije, ali nije imao sreće, a ni dovoljno dobru ekipu da izađe kao pobednik. Posle toga smo preuzeli primat u potpunosti.

Prisetio se Tima i čuvenog časopisa - Sprint, čiji je dodatak o navijačima izazvao veliko interesovanje i uticao na formiranja navijačkih grupa, koji je potom stopirala policija.

- Zagrebački časopis Sprint je podigao navijačku scenu. Sećam se da je 1988. godine izašao intervju sa nekim policajcem koji je ocrnio navijače, bukvalno nas je nazvao običnom bandom. Nas je to zabolelo, i neformalni dogovor između nas, grobara, Splićana i Zarepčana bio je da odreagujemo i pošaljemo pismo demantija. Sprint je objavio sva četiri pisma, za divno čudo. Posle mi je pričao sportski urednik tog zabavnog dela Sprinta da su počela da stižu navijačka pisma u džakovima maltene. Oni su ih objavljivali, a tiraž je krenuo da raste. Toliko je to krenulo da ide, da su napravili navijački dodatak, a pomama za tim je bila takva da smo ustajali u 7 ujutru i išli na trafike, da se ne prodaju. Taj časopis je odigrao ključnu ulogu u stvaranju navijačkih grupa u svim gradovima, ali je policija potom zabranila da se taj navijački dodatak objavljuje.

Epizoda će se emitovati u nedelju, 11. februara od 20 časova na Jutjub kanalu FK Crvena zvezda.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading