ŠOK PROSLAVA Dao gol pa pokrio usta i "pucao" sebi u glavu, ovo je razlog (FOTO)

10:32 | 16-02-2024

Fudbal 0

Romelu Lukaku je dao gol za Romu, a onda ga proslavio tako što je prekrio usta i "pucao" sebi u glavu

Romelu Lukaku
AP Photo/Peter Dejong

On je zapravo iskopirao reprezentativce Demokratske Republike Kongo, tima koji je stigao do polufinala Kupa afričkih nacija ove godine. Reprezentativci te zemlje su na ovaj način složno stali pred početak polufinalnog meča sa Obalom Slonovače i tako pokušali da pridobiju bar malo pažnje za sve ono što se dešava u ovoj državi poslednjih 30 godina. 

Iako je Romelu Lukaku rođen u Antverpenu i Belgiji njegova porodica vodi poreklo iz Konga, gde je Belgija kolonizacijom uspela da dovede do smrti desetina miliona ljudi. Tamošnji rudnici bakra, zlata, dijamanata, tantala i drugih metala su privukli belgijsko kolonijalno carstvo, a u njima su milioni ljudi ostavili živote. 

 Lukaku ne zaboravlja svoje poreklo, a na društvenim mrežama je objavio poruku: "Stop gencoidu" i apelovao da se obrati pažnja na 6.000.000 umrlih i 6.000.000 raseljenih tokom prethodnih nekoliko decenija građanskog rata u Kongu. 

Zapravo u ovoj državi od 1960. stalno izbijaju pobude i konflikti, a trenutno je u toku rat porkrata 23. mart sa vladinim snagama. Sa jedne strane uz DR Kongo i trenutnu vlast su Rusija, Pakistan, Indija, Maroko, Tanzanija, dok Ruanda podržava pobunjenike.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading