DFL odustao od plana privatizacije nemačkih klubova pod pritiskom onih zbog kojih se i igra

21:21 | 21-02-2024

Fudbal 0

Pobeda navijača za istinski fudbal

Bundesliga
Profimedia

Navijači u Nemačkoj su pobedili. Čelnici Bundeslige odustali su od ideje o ulasku investitora u klubove posle brojnih protesta na stadionima širom zemlje i prekida utakmica izazvanih ubacivanjem žutih patkica, teniskih loptića, „zlatnih“ čokoladica u obliku evra…

Nemački navijači su u prethodnom periodu prekidali utakmice u dva najjača ranga takmičenja. Razlog je bio protest protiv plana čelnika Bundeslige (DFL) da izglasaju ulazak investitora u klubove po kojim bi jedan čovek mogao da kupi tim, što trenutno u Nemačkoj nije moguće.

Pokušali su u DFL-u da promene pravilo o investitorima, odnosno da klubovi mogu postati privatno vlasništvo, ali su naišli na žestok otpor među navijačima.

Utakmice su u prethodnom periodu iz protesta redovno prekidane. Zbog toga je na sastanku DFL odlučio da su navijači pobedili i da, za sada, od ulaska investitora neće biti ništa.

Čelnici Bundeslige oglasili su se saopštenjem i priznali su poraz.

- Čini se da nastavak procesa s obzirom na trenutna dešavanja više nije moguć - naveo je DFL na početku saopštenja i nastavio:

- Iako postoji velika većina za ulazak privatnika u klubove i smatra ih neophodnim, nemački fudbal je na ispitu koji se ne odvija samo unutar lige između klubova, već delom i unutar timova, igrača, trenera, funkcionera... Navijačke grupe velika su prepreka. Zbog toga je ugrožena igra, a time i integritet takmičenja. Održivost ideje više se ne može garantovati s obzirom na okolnosti.

U Bundesligi privatnik može da poseduje samo 49 posto vlasništva određenog kluba. Većinski vlasnici ostaju grad, navijači i drugi investitori i to se očigledno još neko vreme neće menjati.

Nemački navijači me žele da im se u dvorištu stvaraju timovi poput PSŽ., Mančester sitija, Njukasla …u kojima oni ne bi mogli ništa da odlučuju i zbog toga su iz sedmice u sedmicu izazivali velike proteste i prekide utakmica.

Na kraju su odneli pobedu. Bundesliga je odustala od plana o investitorima i bar za sada sve ostaje po starom.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading