SRBIJA DOBIJA NAJMODERNIJU USTANOVU Džajić na sastanku sa Medicinskom komisijom, evo šta je zaključeno

16:15 | 23-02-2024

Fudbal 0

Predsednik FSS-a na zadatku.

Džajić
ALO/Aleksandar Nalbantjan

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Dragan Džajić održao je danas sastanak sa članovima Medicinske komisije na čelu sa predsednikom prof.dr Milovanom Bojićem na kojem je jednoglasno podržana inicijativa da se formira specijalizovana zdravstvena ustanova namenjena brzom, stručnom i najmodernijem lečenju profesionalnih sportista, rane i brze rehabilitacije.

IZRAZ LICA KOJI SVE GOVORI Pogledajte kako su Džajić i Piksi ispratili žreb za Ligu nacija (VIDEO)

Kako se navodi, ova ustanova biće ne samo strateški resurs sportske medicine Republike Srbije već jedinstvena ustanova u ovom delu Evrope. 

- To je nešto što naši sportisti apsolutno zaslužuju, a članovi Medicinske komisije FSS imaju ogromno iskustvo stečeno brojnim međunarodnim adukacijama, koje će im pomoći da se jedna takva ustanova, na najvećem evropskom i svetskom nivou, formira u Srbiji. Predloženo je da ova ustanova bude u okviru jedinstvenog kompleksa Nacionalnog stadiona, odnosno projekta koji je od kapitalnog značaja za našu zemlju, Beograd i Srbiju, „EXPO 2027" - rekla je doc. dr Marija Zdravković.

Ustanova će biti na raspolaganju svim profesionalnim sportistima, a ne samo fudbalerima.

- Inicijativa je potekla od članove fudbalske Komisije našeg nacionalnog saveza, jer možemo reći da je fudbal naš najpopularnijni sport, a njegova Medicinska komisija je uvek prednjačila u raznim idejama i inovacijama. U ovom slučaju sa ovim sveobuhvatnim projektom stavljen je akcenat i na prevenciji od povreda i raznih riziko faktora u sportu, kao i inteziviranju edukacije lekara sportske medicine koji su pri klubovima i reprezentativnim selekcijama. Takođe, i edukaciji trenera koji imaju prvi i najvažniji kontakt sa igračem, uz klupskog ili reprezentativnog lekara, kada se radi o zdravstvenom problemu - naglasila je Zdravković, pa dodala:

- Trener je taj koji najbolje poznaje promenu stanja samog igrača i zbog toga smo danas razgovarali i o inteziviranju značaja edukacije trenera kako bi na vreme prepoznali potrebu upućivanja sportiste na konsultacije sa lekarom i adekvatnim specijalistom. Na kraju želim da ponovim ispred članova Medicinske komisije da je ovo suštinski iskorak u radu ovog tela, ali ne samo za potrebe Fudbalskog saveza Srbije već za sve granske saveze u našem sportu koji nam donosi toliko radosti. Sportiste svi doživljavamo kao ljude koji predstavljaju i najbolje govore o svojoj zemlji, a ovo što činimo verujemo da će im pomoći da budu još uspešniji u promociji naše zemlje - zaključila je Zdravković.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading