POLA DECENIJE OD MAGIČNE NOĆI Tadićev ples na Bernabeu koji se i danas prepričava

16:51 | 05-03-2024

Fudbal 0

Podsećanje na jednu od najvećih noći u karijeri kapitena reprezentacije Srbije.

Dušan Tadić
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Imali su srpski fudbaleri veliki broj uspešnih nastupa u Ligi šampiona. Međutim, utisak je da nismo u prethodnoj deceniji videli dominantniji do onog Dušana Tadića na travi Santijago Bernabeua.

Em je tada Ajaks neočekivano prošao u polufinale Lige šampiona (kasnije ga Lukas Moura onim golom ostavio bez borbe za trofej), em je kapiten reprezentacije Srbije izdominirao protiv najvećeg evropskog kluba.

A koliko je Real bio dominantan u tom periodu govori i činjenica da je tri sezone uzastopno osvajao Ligu šampiona?! 

Dakle, vraćamo se u taj 5. mart 2019. godine. Ajaks je stigao u Madrid sa golom minusa (2:1) i trebalo mu je pravo čudo da prođe dalje.

Kreator tog podviga je bio baš Tadić. Prosuo je magiju na kultnom stadionu. Rašrafio je odbranu Real Madrida na sitne komade.

Plesao je po travnatom tepihu Reala. Vezivao čuvare u čvor. Delio asistencije kao rukom i prosto izluđivao direktne čuvare.

Na kraju je Ajaks slavio sa 4:1. Kapiten srpskog nacionalnog tima završio utakmicu sa golom i dve asistencije i naterao čitavu Evropu da mu se pokloni.

Pred Tadićevom magijom je i Bernabeu zanemeo. Publika na stadionu mu je aplaudirala, svesna i sama da je prisustvovala istoriji i jednom od nezaboravnih momenata.

Posle utakmice je Dušana ugledni L'Ekip nagradio ocenom 10 što se prethodno desilo samo devet puta u istoriji za decenije postojanja jednog od najprestižnijih evropskih magazina.

Odmah su sutradan krenuli natpisi da bi Tadić mogao u Barselonu, Bajern, Real Madrid i ostale evropske gigante.

Ali, on je ostao veran Ajaksu, postao i tamo kapiten kluba pre nego što je prošlog leta odlučio da pojača turski Fenerbahče.

Ipak, noć na Santijago Bernabeu će ostati zauvek urezana među ljubitelje ne samo slavnog holandskog kluba, već i čitave Evrope.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading