TAJNA BROJA 99 Smiljanić i Kaluđerović u redakciji Alo najavili večiti derbi: Srećno, i da izgubite (VIDEO)

12:00 | 08-03-2024

Fudbal 0

Čuveni partizanovac i zvezdaš za naš portal pred fudbalsku svetkovinu.

Milan Smiljanić i Andrija Kaluđerović
Alo/Dejan Briza

Neko vreme se nije dogodilo da imamo ovako značajan fudbalski večiti derbi. Partizan vodi na tabeli Superlige Srbije i ima jedan bod više u odnosu na Crvenu zvezdu, pa prostom matematikom može da se zaključi koliko je važan predstojeći susret spomenutih rivala (subota, 17.00).

Samim tim, utakmica je privukla veliki broj navijača, pa se očekuje da stadion "Rajko Mitić" bude potpuno ispunjen, ulaznica više nema u prodaji. Dakle, očekuje nas svojevrsni spektakl.

U skladu sa čitavom atmosferom koja je nastala oko srpskog "praznika fudbala", odlučili smo da napravimo jedinstvenu najavu pred 172. večiti derbi. Kako bi nam preneli nešto svog iskustva i znanja, u redakciju Alo! novina smo pozvali čuvene fudbalere Crvene zvezde i Partizana, Andriju Kaluđerovića i Milana Smiljanića, inače bivše saigrače iz OFK Beograda prošle sezone.

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Kaluđerović je nedavno odlučio da okonča karijeru i da se otisne u menadžerske vode, a crveno-beli dres je nosio godinu i po dana (2010-2012) i za to vreme je na 43 utakmice postigao 19 golova.

Što se popularnog Lole tiče, on je postao pomoćni trener Simu Kruniću u redovima "romantičara", a u Humskoj je imao čak tri "mandata" - u periodu od 2005. do 2007. godine, u sezoni 2010/11 i od 2018. do 2022, uz napomenu da je prošao sve mlađe selekcije Partizana.

Posebno je zanimljivo što su naši sagovornici igrali jedan protiv drugog u dva prvenstvena večita derbija. Prvi je bio odigran 23. oktobra 2010. godine, kada su crno-beli pogotkom Moreire na "Marakani" slavili sa 0:1, da bi isti rezultat i ishod bio i u Humskoj 23. aprila 2011. Tada je jedini strelac za domaćina bio Prins Tejgo.

Interesantno je da je za taj gol veliku zaslugu imao upravo Smiljanić, koji je šutirao sa više od 30 metara, lopta je stigla Ganijca, a on ju je glavom prosledio u mrežu Bobana Bajkovića. Kaluđerović je na oba večita derbija odigrao celih 90 minuta, ali nije uspeo da učini nešto više kako bi Zvezdi doneo bar izjednačenje, iako se radi o vrsnom golgeteru.

Kada spomenute činjenice uzmemo u obzir, slobodno možemo da kažemo su Smiljanić i Kaluđerović na neki način ostavili trag u Partizanu i Zvezdi, što ih čini idealnim sagovornicima za najavu predstojećeg večitog derbija.

Šta mislite da će, iz ugla kluba za koji navijate, da odluči 172. večiti derbi? 

AK: Kvalitet. Kvalitet je na strani Crvene zvezde, da imaju mnogo više kvalitetnih igrača nego Partizan. Ne kažem da Partizan nema kvalitetne igrače, ali mislim da Zvezda ima veći roster sa kvalitetnim igračima i mislim da to može da odluči utakmicu u subotu.

MS: Ono što bih voleo da vidim su mladi igrači. Što je Andrija rekao - kvalitet. Ne mogu da kažem da Partizan ima veći kvalitet od Zvezde, ali se nadam da će biti pravi dan Partizana i da će kvalitet koji ima da dođe do izražaja.

Koji rezultat prognozirate u večitom derbiju i zbog čega mislite da će tako da bude?

AK: Pobeda Crvene zvezde 2:0. Mislim da će u prvom poluvremenu da postigne sigurno jedan pogodak, a onda će Partizan da krene svim silama u napad da postigne gol, a onda će Zvezda iz neke kontre da da gol za 2:0. Teško je prognozirati, ali voleo bih tako da bude.

MS: Mislim da derbi neće biti toliko kvalitetan i atraktivan za gledanje, pre svega jer je rezultat mnogo bitan, ali ono što bih voleo i što mislim da će se desiti, to je pobeda Partizana od 1:0.

Milan Smiljanić i Andrija Kaluđerović Alo/Dejan Briza
 

Ko vam je omiljeni igrač iz kluba za koji navijate?

AK: Mirko Ivanić.

MS: Svetozar Marković

Ko je vatreniji navijač od vas dvojice?

AK: Lola. On je dete Partizana, ja sam igrao samo u prvom timu Zvezde, on je čitav život u Partizanu.

MS: I on je vatren u tom smislu kada gledamo utakmicu, ali ako gledamo fudbalski, ja sam od kategorije pionira u Partizanu, tako da...

Da li imate savet ili predlog za trenera kluba za koji navijate?

AK: Najviše bih voleo da vidim nekog od ovih mladih momaka u prvoj postavi, pogotovo ove naše klince što su igrali za OFK Beograd sa nama. Ognjena Mimovića bih voleo da vidim kako bi se snašao na derbi, a neki savet neki da dajem Milojeviću oko taktike, glupo je pričati o tome. Ne treba ulaziti u to, jer ja nisam trener, ali voleo bih da vidim Kneževića, Mimovića i te neke naše klince što su igrali sa nama u OFK Beogradu.

MS: Što se tiče saveta, mislim da je glupo da dajem savete Duljaju, ali bih voleo da Partizan izađe, ne mogu da kažem napadački, ali da ne izađe zato što smo prvi na tabeli, pa da se nešto čeka. Voleo bih da od prvog minuta krenu. Svi su svesni da, ako pobede, da su za jedan korak bliže tituli.

Da li planirate da odete na "Marakanu" u subotu?

AK: Možda, još uvek razmišljam.

MS: Ja ne.

Kako je za vas izgledao prvi večiti derbi koji ste odigrali?

AK: Fenomenalan je osećaj bio. Mi se zagrevamo na pomoćnom terenu pred utakmicu, a ono gori ceo stadion tu na 50 metara od mesta gde se zagrevamo. Prvi derbi je pogotovo bio "podgrejan", jer je Stojković prešao u Partizan. Bio je baš nikad puniji stadion. Stvarno, fenomenalan osećaj, samo, izgubio sam taj prvi derbi, pa je to malo pokvarilo utisak, ali uživao sam, pogotovo pred početak derbija.

MS: Derbi sam po sebi nosi veliki pritisak.To je praznik fudbala i te utakmice se igraju dva puta godišnje. To je veliki pritisak i uvek sam govorio da onaj ko manje oseća taj pritisak i taj i pobedi. Kolika god da je razlika na tabeli, kad god se igra derbi, nikad se ne zna.

Milan Smiljanić i Andrija Kaluđerović Alo/Dejan Briza
 

Zanimljivo je da ste obojica nosili broj 99 na dresu kada ste igrali jedan protiv drugog. Zbog čega ste izabrali taj broj?

AK: Kod mene je to bilo sasvim slučajno. Nosio sam broj devet u Radu i imao sam utisak da mi to donosi sreću. Kad sam došao u Zvezdu, Ognjen Koroman je nosio taj broj, koji nije bio napadač, bio je krilo, ali sam onda rekao da želim da mi bude devetka na dresu, pa sam im rekao da dodaju još jednu devetku.

MS: Ja sam se vratio iz Španije te godine i jednostavno, bio sam mlad, imao sam 24 ili 25 godina. Mislim, u nekom svom svetu mlad, pa mi je taj broj 99 delovalo atraktivno i specifično. Ne postoji drugi razlog zašto sam ga uzeo.

Da li je nekada bilo navijačkog "peckanja" između vas?

AK: Znamo se od 14. godine kada sam bio u OFK Beogradu. Uvek smo igrali jedan protiv drugog te omladinske selekcije, a u mladoj reprezentaciji smo bili zajedno. Šalimo se uvek pomalo, on vuče na svoju stranu, ja na svoju i tako.

MS: Mi se uvek šalimo. Stvarno se šalimo. Mi se poznajemo dugo. Igrali smo zajedno za mladu reprezentaciju i uvek smo se poštovali i nikada između nas nije bilo nekih čarki ili ne znam šta. Ali, ovako, kada smo završili karijere, malo se "pecnemo", ali ništa specijalno.

Kako ste reagovali kada se shvatili da ćete da igrate zajedno u OFK Beogradu?

AK: Bilo mi je baš drago kada sam saznao da će i on da odigra u OFK Beogradu tu sezonu kad smo se borili da vratimo klub na nivo profesionalnog fudbala. Spustili smo se u treću ligu da pomognemo velikom klubu. Njegov otac je i igrao u OFK Beogradu, ja sam prošao mlađe kategorije. Bilo mi je drago što je i on bio tu i Kasalica i par momaka koji su imali iskustvo igranja u Superligi. Znali smo da ćemo biti jači sa takvim momcima i na kraju je tako i bilo. Ušli smo u drugu ligu.

MS: Meni je stvarno drago što smo zajedno igrali, jer smo tu negde slična generacija. Slična... Godinu dana je razlika. Ja sam završio karijeru šest meseci pre njega, iako je on mogao još da igra, ali eto... Negde smo zajedno karijeru, uspešnu iz mog ugla, i zajedno smo je završili.

Da li imate da poručite nešto jedan drugom pred večiti derbi?

AK: Srećno i da samo bude fer i korektna igra i da pobedi bolji.

MS: Samo mogu da mu kažem - srećno i da izgubite.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading