PARTIZAN U PROBLEMU Duljaj o stanju povređenih igrača pred Napredak, pa posebno pohvalio jednog

11:53 | 12-03-2024

Fudbal 0

Opširno izlaganje.

duljaj
Printscreen/Youtube/FK Partizan

Trener Igor Duljaj je na konferenciji za medije opširno govorio pred susret Partizana i Napretka. Pre nego što su novinari postavili pitanja, trener crno-belih je želeo nešto da poruči:

- Pre nego što odgovorim na vaše postavljeno pitanje, moram da kažem jednu stvar, da se zahvalim navijačima Zvezde i Partizana koja je obišla Evropu i svet, pokazalo se da možemo da napravimo jednu sportsku priču, pravu fudbalsku atmosferu, tako da su najbolji akteri pored igrača bili navijači. Nije bilo problema osim polomljenih stolica, ali svaki problem koji može da se reši parama je dobar problem. Nikom nije razbijena glava, niko nije izgubio oko, tako da... Svaka čast i severu i jugu i svim učesnicima tog večitog derbija - rekao je Duljaj, a prenosi "Telegraf".

Potom, on se osvrnuo na kadrovske probleme, gde je otkrio da neće biti Mateusa Saldanje, Gajasa Zahida, a ni Svetozara Markovića:

-  Što se utakmice tiče sledeće koja je već sutra, mi imamo dosta problema, postavljalo se pitanje zašto sam vršio izmene, ali neki su igrali polu-zdravi, tako da... Imamo sa problema sa igračima kao što su Saldanja, Zahid i pod znakom pitanja je Svetozar Marković. Saldanja neće biti u protokoolu, on je jedva izdržao i onoliko koliko je igrao. Zahid vuče neke probleme sa zadnjom ložom, tako da smo tu u problemu. Izuzetno važna utakmica, najvažnija po meni, posebno posle derbija gde su igrači ispražnjeni, međutim, oni su onom utakmicom protiv Zvezde kada smo ostali sa igračem manje koliko im je stalo do kluba, do navijača, tako da verujem da ćemo imati snage uz podršku publike, navijača, da ostvarimo naš cilj.

Osim gorenavedene trojice koja imaju probleme sa povredama, u timu nema ni Ksandera Severine koji je dobio crveni karton na derbiju.

- Suspendovan je, juče je Kovačević doživeo nezgodnu povredu te će odmoriti nekoliko dana. Ima veliku posekotinu, tako da... Videćemo da li smemo da rizikujemo s njim ili ne, to zavisi od toga da li će doktor dati zeleno svetlo ili ne. Severina neće biti, Saldanja, Svetozar Marković i Zahid. Ali opet, šta je tu je... Mnogo važna utakmica za nas, ovom prilikom još jednom moram da pozovem navijače, znam da je nezgodan termin, znam da se radi do pet, dođite na drugo poluvreme, nama znači.

- Ako se dobro sećam, Napredak kada smo igrali pre nekoliko godina, kada je Partizan imao pet bodova prednosti, upravo su oni osvojili bod protiv Partizana ovde, imaju iskusnog stručnjaka Gaćinovića koji gde god da je radio, ostvarivao je odlične rezultate, da li je to Spartak, Pazar, a sada je u Napretku. Biće nam mnogo teško, ali imamo svoje ambicije i svoj cilj.

Šta će Partizan promeniti u odnosu na derbi?

- Pod jedan, sastav. Pod dva, moramo da budemo dosta oprezni kada su prekidi u pitanju, to je moja krivica, moja odgovornost, to su neke stvari koje moramo da ispravimo i radićemo na tome, kao što znate, Partizan igra napadački, to smo pokazali protiv Zvezde iako smo imali 3-4 šuta, a ona dva gola su na evropskom nivou. Može da se očekuje Partizan koji će od prvog zvižduka krenuti napadački.

Šta očekujete od Napretka, jer oni tradicionalno ne leže Partizanu?

- Znam da imaju dosta problema, Đeković je doživeo težu povredu i ovim putem bih voleo da se oporavi što pre, mlad štoper. On je bio na oku Partizana, želim da se što pre oporavi, znam da imaju nekolicinu igrača koji imaju tri kartona i ubeđen sam da će igrati protiv Partizana jer je to odličan motiv da se pokažu i dokažu, što je legitimno i njima su potrbeni bodovi. Očekujem da budu otvoreni, želim da pokažemo otvoren fudbal i da publika može zadovoljna da ode sa stadiona Partizana.

Čini se kao da će Partizan morati da promeni i štoperski tandem, jer nema Svetozara Markovića, a sve je izvesnije da neće biti ni Bojana Kovačevića.

- To sve zavisi od današnjeg treninga i od onoga što doktor bude rekao. Nikad neću tražiti da igrači igraju na silu, protiv Zvezde su sami tražili da igraju, ako su povrede bile nisu toliko ozbiljne, ali nisu mogli da pruže maksimum. Zato su neki tražili izmene. Posle današnjeg treninga ću videti koji su to igrači koji su spremni da izađu protiv Napretka, to je teška utakmica, jer su to momci koji su spremni da pruže ono što se od njih zahteva.

Ponovo Duljaj nije želeo da govori o tome da li je titula prioritet, odnosno, cilj ovog kluba.

- Moramo da se vratimo u blisku prošlost, a to je da kada smo počeli pripreme, vi ste svi svedoci nisu nam davali šanse da budemo treći ili četvrti, a na osnovu iskustva od prošle godine, ni u klubu nisu verovali da ćemo biti ovde. To je istina, to je činjenica. Ja stvarno razmišljam od danas do sutra, jer to je tako. Ja sam imao ideju sa stručnom štabu i igračima samo o utakmici koja je naredna. Partizan ne trpi neuspehe i bilo bi  pogubno da Partizan i ove godine ostane bez Evrope, bez finansijske injekcije, prošle godine sam ja to oduzeo, mislim da sam sa Belićem i Ilićem vratio Partizan na nulu i da sad Partizan u budućnosti ima igrače na koje može ozbiljno da računa, a na koje može i da profitira. Pokazalo je to čitavo ovo prvenstov, za nas je najvažnija evropska karta i prva sledeća utakmica. Ništa nisam obećavao, ni titulu, ni Kup, samo borba, fer, pošteno i sportska priča.

Ističe da ni njima ne dozvoljava isto.

- Mi svaki dan razgovaramo, ako se neko zanese, moramo da se spustio na zemlju, jer kad misliš da si najjači, tada si najslabiji.

Pohvalio je i Alda Kalulua, fudbalera koji je postigao gol protv Zvezde.

- Odlično radi, fantastičan posao je napravio protiv Zvezde, sprint, pretrčao je, to nije lako protiv nekog kao što je Zvezda koja ima u svojim redovima sjajne igrače, odličan tim. Vredno radi, on ima 28 godina, veliki je profesionalac, kao i svi, koji igraju i koji ne igraju. Oni se trude da ova ekipa bude crno-bela familija, jer i jesmo, jer bez toga ne bismo postigli ovo što smo do sada postigli. Radimo svi dobro, maksimalno su svi skoncentrisani i znamo sve što je bilo juče, već je sutra utakmica.

ata ATA Images
 

Sa ove distance da li bi promenili nešto u večitom derbiju?

- To je završeno. Postavlja se mnogo pitanja, nekima nisu bile jasne izmene, ali pre nego što se da neka "sportska dijagnoza", morate napraviti analizu zašto je Saldanja promenjen. On nije trenirao 10 dana, da je u derbi ušao sa jednim treningom. Da li neko zna da Svetozar Marković nije trenirao sedam dana, da je imao jedan pred derbi. Da li znaju da Zahid ima problem duže vreme, tako da uskratiti momcima, to je veliki rizik, ali uskratiti da ne igraju derbi. Oni su tražili, insistirali, injekcije, tabelete... Za mene, svi igrači koji su izašli na teren i oni koji su sedeli na klupi su heroji i ja sam spreman za njih dušu da dam.

Koliko će za vas predstavljati izazov da se nadmećete sa Gaćinovićem.

- Nemamo mi šta da se nadmećemo, gospodin Gaćinović je stariji kolega koji je duže u fudbalu od mene, ima veće iskustvo, dug niz godina je u fudbalu... Ne mogu ja njega da nadmudrim, opet, igrači su ti koji na terenu, koji svojim potezima mogu da reše utakmicu. Poznajemo mi njih, poznaju oni nas, biće pretpostavljam dobra utakmica i još jednom, molim navijače Partizana da dođu u što većem broju, jer ste potrebni, istok i zapad da budu puni. Klub je prepoznao važnost utakmice, hvala što su obezbedili da ova utakmica može da se gleda bez karte. Ulaz je besplatan.

Da li ste i kako ste kao čovek, a onda i sportista oko halabuke posle derbija?

- Znate kako, sve je legitimno. Da se neko valja, ne valja. Ali morate da imate u vidu da su igrači Partizana igrali protiv Crvene zvezde i to koliko minuta sa igračem manje pored svih problema koje smo imali. Što zdravstvenih, što zbog crvenog karotna, ipak smo igrali protiv Zvezde. Tim koji je igrao Ligu šampiona, tim koji fantastične pojedince u svojim redovima, tim koji ima ogormnu podršku navijača. Ja da zamerim igračima da se valjao? Ne... Mogu da kažem da su igrači Partizana veliki junaci, da nisu prodali ni mene, ni sebe, svoje ime, navijače i Partizan.

- Opet, to je prava sportska priča. Mi nikad nikome ne pretimo, uvek apostrofiram, to pričam od srca. Mi treba da budemo primer generacijama koje dolaze iza nas, jer stasavaju nove generacije. Bilo je prelepo videti decu koja su došli da gledaju svoje idole. Roditelje, o tome treba da se priča, a ne da se priča o sudiji. Treba da se priča o prelepim golovima, atmosferi, o ljudima koji su došli iz inostranstva da vide odlične igrače i u jednom i u drugom timu. Ljudi se interesuju za igrače. To je ono što mogu da kažem.

BONUS VIDEO:

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.
Tagovi:

Komentari(0)

Loading