"U Engleskoj je tmurno, TO JE BILA ŠANSA KOJA SE NE PROPUŠTA" Nikola Jojić za Alo Sport: O razlikama u Čempionšipu, domaćoj ligi...

18:00 | 23-03-2024

Fudbal 0

Momak oko koga se podigla velika prašina letos sada je uspeo da se konačno prilagodi uslovima u engleskom Čempionšipu.

Nikola Jojić
FK Stouk siti

Poziv Stouk Sitija i kasniji potpis Nikole Jojića za ovaj tim iz drugog ranga engleskog fudbala bilo je ozbiljno iznenađenje za mnoge ljubitelje "najvažnije sporedne stvari na svetu" u Srbiji.

On je, ipak, od starta verovao u sebe, što ga je dovelo do toga da sada bude na oku brojnim premijerligaškim klubovima, dok istovremeno gradi karijeru u jednoj od najzahtevnijih liga u Evropi.

Sa Nikolom smo imali prilike da pričamo u bazi fudbalske reprezentacije Srbije do 21 godine, gde nam je otkrio kako je izgledao odlazak u Englesku, ali i mnoge druge stvari.

 

 

O pozivu Stouka

Kako je uopšte došlo do poziva jednog takvog kluba, i to na adresu Mladosti iz Lučana?

- Imao sam dobru sezonu iza sebe u Mladosti iz Lučana, postigao sam osam golova i podelio deset asistencija. Stigao je poziv Stouka, koji je za mene bio izuzetno neočekivan. Nisam razmišljao, to je šansa koja se ne propušta.

Nema govora o tome da je Čemšionšip možda i najzahtevnija liga na fizičkom polju na svetu, ali Nikola uspeva da se prilagodi svim uslovima odlaska iz domaćeg šampionata u jedno takvo takmičenje.

- Utisci iz Čempionšipa i Stouka su meni izvanredni. Bilo je jako teško na početku navići se na intenzitet treninga, jezik, bio sam sam i to je sve dodatno uticalo na mene. Kada se na sve to doda i tmurno vreme, bilo je nezgodno. Sada sam se navikao i sve je super.

 

 

Iskustvo znači mnogo

U svom timu ima nekoliko prilično iskusnih domaćih igrača, koji su u svojim karijerama nastupali i ozbiljan broj sezona u Premijer ligi. Upravo oni bi mogli da Nikoli daju jedno novo iskustvo.

- Imam nekoliko saigrača koji su igrali u Premijer ligi u svojim karijerama. Naravno da mi znače, daju dosta saveta i izuzetno je lepo igrati pored njih. Oni su igrači koji znaju da igraju i sve je na sjajnom nivou.

O kvalitetu nema nikakvog govora, ali smo Jojića morali da pitamo o razlikama između domaćeg fudbala i onog koji se igra u Čempionšipu.

- Fudbal je dosta brži, jači, intenzitet je mnogo drugačiji, tako da mislim da je dosta jači Čempionšip od našeg domaćeg šampionata.

 

 

Mladost otišla na viši nivo

U protekle dve sezone Mladost iz Lučana imala je dva velika transfera na Ostrvo, pošto je nakon prelaska Miloša Gordića u Mančester siti, kasnije i Jojić krenuo put Stouka. Ćini se da klubovi iz Engleske i te kako imaju šta da vide u Lučanima.

- Mislim da je nakon mog i Gordićevog transfera i Mladosti iz Lučana sada dosta lakše, jer veliki klubovi dolaze da prate domaće igrače. 

Svoj debi za seniorski sastav Mladosti Jojić je imao na Marakani, protiv Crvene zvezde. Seća se svega sa tog meča.

- Bilo je to jedno nezaboravno iskustvo, izaći pred 15.000 ljudi i zaigrati protiv Zvezde na Marakani, za mene je bilo sjajno iskustvo.

Kako ističe, i u redovima lučanskog kluba je imao igrače koji su ga naučili mnogo toga.

- Ima više igrača koji su mu bili mentori, među najiskusnijima Ivan Milošević i Milan Bojović, koji su davali najviše saveta nama mladim igračima. Milanu sam asistirao za jubilej i 100. pogodak u Superligi.

 

 

Fudbalski put - od Čačka do Stouka

Kako ističe, danas ne stiže da gleda mečeve bivšeg kluba zbog brojnih obaveza.

- Gledam hajlajtse mečeva Mladosti iz Lučana, ali vidim da je sada tamo jako iskusna ekipa, sa dvojicom ili trojicom mlađih igrača, koji imaju ozbiljan kvalitet i potencijal da napreduju. Nadam se da će uspeti da i oni ostvare neki veliki transfer.

Otkrio je i kako je izgledao njegov fudbalski put, od malena pa sve do danas.

- Krenuo sam da igram sa četiri godine u FK Mladost iz Čačka, nakon čega sam sa 13 prešao u Apolon iz Kraljeva, gde sam proveo jednu sezonu, nakon čega sam dobio poziv iz Lučana. Nisam se dvoumio kada je stigao poziv Superligaša, da bih kasnije završio u Stouku.

Za kraj razgovora, otkrio nam je Nikola i kakvi su mu planovi i ambicije za budućnost.

- Trenutno razmišljamo samo o reprezentaciji, to nam je najvažnije. Za ostale stvari ćemo videti dalje.

Komentari(0)

Loading