ROĐEN U HRVATSKOJ, ALI JE SRCE IZABRALO SRBIJU Đuro Đulio Đekić za Sport.alo o tome kako je dobio ime, zašto je izabrao Srbiju pre Hrvatske i kako mu je propao dogovoren transfer u Zvezdu?

07:15 | 25-03-2024

Fudbal 0

Mladi fudbaler u razgovoru za Sport.alo otkrio nam je kako je izabrao Srbiju pre Hrvatske, otkud mu tako neobično ime, kako mu je propao transfer u Crvenu zvezdu...

Đuro Đulio Đekić
Marko Metlaš/Alo

 

Prethodnih dana prilično su aktuelne teme o igračima koji su birali neke druge države čiji će nacionalni dres nositi, a na Srbije čije korene imaju ili su odrasli u našoj zemlji.

Jedan od njih nije momak neobičnog imena, Đuro Đulio Đekić (18). Desni bek hrvatske Gorice rođen je u Zagrebu, ali je zbog svog porekla odlučio da obuče dres srpskog nacionalnog tima, pre svega zbog svog oca.

Mladi fudbaler u razgovoru za Sport.alo otkrio nam je kako je izabrao Srbiju pre Hrvatske, otkud mu tako neobično ime, kako mu je propao transfer u Crvenu zvezdu...

 

 

Karijeru je gradio u Hrvatskoj gde je nosio dres Velebita, a onda kao sedmogodišnjak stigao u Dinamo iz Zagreba. Proveo je dobar period u mlađim selekcijama "modrih", čak zaigrao i za reprezentaciju Hrvatske, ali...

- U Dinamo iz Zagreba sam došao vec sa sedam godina i tako sam kao igrač "modrih" prošao kroz sve selekcije Hrvatske, sve do reprezentacije do 15 godina. Kasnije su se na jednom od završnih turniru u Osijeku birali igrači za reprezentaciju, a ja nisam bio izabran iako sam u tom trenutku mislio da zaslužujem - kaže mladi defanzivac Gorice i nastavlja:

- Nakon tog turnira ubrzo smo stupili u kontakt sa Fudbalskim savezom Srbije i tadašnjim selektorom Mirkom Bunjevčevićem koji me pozvao na okupljanje u Staru Pazovu. Nakon prvog okupljanja svi su me pohvalili, što mi je prijalo i učinilo me srećnim, tako da sam nakon toga znao da je dres Srbije moj izbor.

Otkud baš Đuro Đulio?

 

 

Mnogi odmah zapaze njegovo neobično ime Đuro Đulio, a on nam otkriva i kako je došlo do toga.

- Tata je hteo da mi da ime Đuro po mom pradedi, dok je mama imala želju da nosim neko modernije ime, pa kako nisu mogli da se dogovore našli su kompromis i tako sam dobio ime Đuro Đulijo (Giulio na italijanskom).

Posle sedam godina u Dinamu iz Zagreba shvatio je da je vreme da šansu potraži na drugom mestu, ali ne isključuje povratak na "Maksimir".

- Tako je, kao što sam pomenuo, proveo sam sedam godina u Zagrebu i bio sam jako zadovoljan i srećan. Treneri su me voleli i uvažavali kao igrača, ali sam shvatio da ću priliku za seniorski fudbal dobiti pre u nekom manjem klubu. Teško je reći da li sebe vidim jednog dana ponovo u Dinamu, ali je san svih mladih igrača u HNL-u da jednog dana zaigraju za "modre".

Ne tako davno, 2021. godine Crvena zvezda je bacila oko na Đekića, želela je mladog desnog beka na "Marakani". Sve je već bilo dogovoreno, ali se onda pojavio problem.

- U Crvenu zvezdu je trebalo da pređem pre tri godine i sve je bilo skoro dogovoreno, ali po pravilima UEFA roditelji su morali da budu zaposleni u Srbiji. U tom slučaju čitava porodica je morala da se preseli, a moji roditelji zaposleni su u Hrvatskoj i tako se sve stopiralo.

Prvenac u dresu Srbije - jedan od najsrećnijih trenutaka

Đuro Đulio Đekić Marko Metlaš/Alo
 

Đuro Đulio postigao je i prvi gol u dresu Srbije i to pre nekoliko dana u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo protiv Danske.

- Prvi gol za reprezentaciju je jedan od najsrećnijih trenutaka u mojoj dosadašnjoj karijeri. Teško je opisati osećaj, pomešane su emocije, ali sam jako srećan.

Što se tiče idola, Đekić nema dilemu. 

- Za mene je Ronaldo najveće fudbalsko ime, a kad govorimo o mojoj poziciji onda tu biram Ašrafa Hakimija kao nekoga na koga se ugledam na terenu.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading