VIŠE NIŠTA NEĆE BITI ISTO Ponovo se menjaju pravila u fudbalu - ovo do sada niste videli

11:25 | 25-03-2024

Fudbal 0

Menjaju se pravila

Đorđe Petrović
AP/Kirsty Wigglesworth

Nakon najava o ozbiljnim promenama pravila ofsajda u fudbalu, IFAB, telo koje reguliše fudbalska pravila, najavilo je nove modifikacije, ovog puta fokusirane na golmane, čije ponašanje na terenu često izaziva kontroverze.

Jasno je da golmani često usporavaju tempo igre zadržavanjem lopte, a sada će ta taktika biti ograničena. Iako pravilo koje to reguliše već postoji, retko se primenjuje, pa će biti izmenjeno i sudije će biti podstaknute da ga rigoroznije sprovode.

Prema trenutnom pravilu, golman ne sme da drži loptu duže od šest sekundi, ali često se dešava da taj vremenski limit bude znatno prekoračen.

ISPALA GODINE Prekinuo meč Rusije i Srbije, hteo da uzme veliku lovu, ali je napravio KARDINALNU GREŠKU (VIDEO)

Đorđe Petrović Tanjug/Ap
 

Po novom pravilu, golman će imati dozvoljeno zadržavanje lopte u rukama osam umesto dosadašnjih šest sekundi, a striktna primena počeće od naredne sezone.

Međutim, IFAB želi da ovo pravilo postepeno uvede na svim nivoima takmičenja, počevši od nižih liga. Predloženo je da se prvo testira u takmičenjima ispod drugog ranga nacionalnih liga, što znači od trećih liga pa nadalje.

Takođe, sudije će dobiti zadatak da, nakon tri sekunde zadržavanja lopte, podignu ruku i počnu odbrojavanje prstima kako bi golmanu signalizirali preostalo vreme za oslobađanje lopte. Takođe, razmatra se promena u načinu nastavka igre nakon prekoračenja vremena, mogući su aut ili korner, umesto dosadašnjeg indirekta.

Jan Maksvel, izvršni direktor Fudbalskog saveza Škotske i član upravnog odbora IFAB, dao je detaljno objašnjenje novog pravila.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading