CRNO-BELA (NESAVRŠENA) MAŠINERIJA Kako je Duljaj od Partizana uspeo da napravi pravi tim?

09:10 | 21-04-2024

Fudbal 0

Post festum Partizanove igre u derbiju.

Detalj sa meča Crvena zvezda - Partizan
ATA Images

Kao kakva mašinerija je izgledao Partizan u derbiju. Sa gomilom mana (uostalom nijedna mašina nije i savršena), prostorom za popravke, ali i onim najvažnijim. Kada jedan šraf ispadne, tu je drugi podjednako kadar da ga zameni.

Dokazano je to na više primera. Najpre na golu. Zbog povrede Aleksandar Jovanović nije uspeo da se oporavi pa je njegovo mesto zauzeo Miloš Krunić.

I, utisak je, posao odradio - briljantno! Zabeležio je čak pet odbrana. Pride je bio i jako blizu da odbrani oba penala, međutim nedostajalo je malo sreće.

Bio je faktor stabilnosti nekim nemogućim intervenicijama (kao kod poništenog gola Kataija) čuvao Partizan još većeg rezultatskog minusa.

Na najbolji način je odmenio kolegu Jovanovića i pokazao da Partizan ima i više nego dobrog rezervnog čuvara mreže.

Šraf zvani Jovanović je možda ispao iz mašinerije, ali je ušao taj drugi šraf koji ga je briljantno odmenio uprkos tome što je primio tri pogotka.

Na prethodnom derbiju je strelac prvog gola za Partizan bio Mateuš Saldanja koji je takođe zbog povrede sa klupe počeo duel sa Zvezdom.

Zamenio ga je u startnih 11 Samed Baždar i uradio ono što se od napadača i očekuje - pogodio mrežu najvećeg rivala!

Samed Baždar Alo/ Marko Metlaš
 

Mogao je da se osloni Duljaj (mada treba biti pošten i reći da baš nije ni imao drugu opciju) na talentovanog napadača koji je ostavio jako dobar utisak.

Ne samo zbog postignutog pogotka, već i zbog načina kretanja, konstantnog traženja dubine i odlične defanzive, pre svega, na Geloru Kangi kojeg je davio kao zmija žabu.

Iako se činilo da će izostanak Saldanje u utakmici ogromnog značaja biti veliki hendikep, Baždar se potrudio da - ne bude.

Vratićemo se za kratko još jednom na prethodni derbi. Tada je drugi pogodak za crno-bele (u remiju od 2:2) postigao Aldo Kalulu.

I on je ovaj 173. derbi počeo sa klupe. Istina, ne zbog povrede već zato što je Duljaj rešio da poverenje ukaže Ksanderu Severini. I tu je - pogodio!

Odnosno rođeni Holanđanin je pogodio mrežu Zvezde i tako odlično odmenio Francuza. Pored toga je Severina značajno popravio, ono što mu se najviše zameralo, defanzivu. Barem na sinoćnjem meču.

Dakle, trojica heroja Partizana sa prethodnog derbija su bila odsutna, uskočila su tri nova šrafa i upravo su oni bili heroji igri crno-belih na Marakani. Doduše, sa znatno drugačijim ishodom (poraz umesto barem remija).

Samed Baždar Alo/ Marko Metlaš
 

Zato se sa pravom može konstatovati da je Duljaj uspeo da napravi - tim. Nije važno ko počinje, ko ulazi sa klupe ili ko je povređen.

Zamene, odnosno igrački kadar je dovoljno jak da izostanke podnese, istrpi i isporuči, ako ne rezultat, onda barem pristojan utisak.

Samo... Da bi Partizanova mašinerija mogla da ima obrise kvalitetne (da ne kažemo gotovo perfektne) mora puno toga da ispravi. Pre svega u defanzivi. Ali, to je već neka druga tema...

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Tagovi:

Komentari(0)

Loading