IGRAO U ZVEZDI, DAO DVA GOLA PARTIZANU, PA SE POSVETIO VERI Bio je reprezentativac Jugoslavije, a sada ga nikada ne biste prepoznali (FOTO)

07:55 | 27-04-2024

Fudbal 0

Nekada je bio u tandemu sa Nikolom Žigićem.

Dragan Bogavac
Marko Metlaš/Alo

 

Teško da je u generaciji Crvene zvezde pored Nikole Žigića bilo koji drugi fudbaler mogao da bude centralna figura. Upravo jedan od onih koji su nekako ostali u senci visokog centarfora crveno-belih je i Dragan Bogavac (44).

Rođen u Crnoj Gori, U Bijelom Polju Bogavac je svoje fudbalsko ime stekao na "Marakani", kasnije igrao u u Nemačkoj, a sada je doživeo neverovatno transformaciju. 

Iz Crne Gore na "Marakanu", pa gol Partizanu na Mateusovom debiju

Dragan Bogavac Marko Metlaš/Alo
 

Dragan Bogavac rođen je 7. aprila 1980. godine u Bijelom Polju, ali je svoje prve fudbalske korake imao u dresu Brskova iz Mojkovca, odakle je kasnije prešao u Rudar iz Pljevlja.

Tada je praktično i počela njegova "bajka". Ubrzo je stigao na Draganovu adresu poziv iz Crvene zvezde koji se jednostavno ne odbija. Postigao je 25 golova na 51 utakmici u Crnoj Gori i preporučio se crveno-belima.

Međutim, na "Marakani" je konkurencija bila paklena. Nije uspevao Bogavac da se izbori za svoje mesto pod suncem, ali će zauvek ostati upamćen derbi u sezoni 2003/2004 protiv Partizana kada je na debiju Lotara Mateusa postigao gol i upisao asistenciju Branku Boškoviću za pobedu od 2:0. Pre toga je i na 118. duelu večitih postigao pogodak, pa je od 16 golova za Zvezdu, dva dao Partizanu.

"Div i patuljak u crveno-belom"

Dragan Bogavac Marko Metlaš/Alo
 

Dok je igrao u Zvezdi glavna konkurencija, a nekada i deo ubojitog tandema na terenu, Bogavcu bio je Nikola Žigić. Dok su njih dvojica bili na terenu, mnogima je bilo prilično simpatična ta scena.

Žigić kao div od 202 centimetara, a pored njega omaleni Bogavac koji je visok svega 169. Međutim, ni to mu nije smetalo da bude ubojit napadač.

Nakon tri godine u Zvezdi, Dragan je krenuo put Nemačke. Proveo je pet godina igrajući za Baker, Kolenc, Paderborn i Majnc. Nijedan klub nije napustio bez učinka.

Jednu sezonu proveo je u Astani, a kraj karijere ozvaničio je 2014. godine u dresu OFK Beograda.

Posvetio se veri, pozivao na litije

Bogavac se nakon profesionalne karijere posvetio veri. Čak je pozivao i na litije u Crnoj Gori pre nekoliko godina.

On je tada istakao da je narod u Crnoj Gori dugo trpeo razne vrste nepravdi - od "ćeranja" srpskog jezika i ćirilice, pa priznanja lažne države Kosovo, otcepljenja od Srbije, članstva u NATO, uvođenja sankcija Rusiji, ali napadom na Crkvu je, kaže, režim prešao "crvenu liniju".

- S ponosom ističem da sam i ja deo te priče. I da ću biti i dalje. Nismo sami. Mi sa krstom, oni sa sotonom. Iz rodnog Mojkovca otišao sam 1998. i celo to vreme ništa se nije promenilo u tom gradu. Narod sve teže živi, jedva krpi kraj sa krajem. I sve je spreman da istrpi osim kad mu Boga napadaju, kad mu hramove otimaju i gase krsnu sveću. E to neće moći - rekao je Bogavac za "Novosti" pre nešto više od godinu dana.

Danas ga nikada ne biste prepoznali?

Dragan Bogavac Printscreen
 

Bogavac se pre nekoliko godina pojavio na humanitarnom meču između legenda Crvene zvezde i Partizana za pomoć Radovanu Radakoviću.

Trebalo je dosta vremena čak i najvernijim navijačima Zvezde da prepoznaju Bogavca koji je u potpunosti promenio imidž.

Sa dugom bradom gotovo da ga je nemoguće ustanoviti o kome se radi, ali fudbalske kvalitete još uvek nije izgubio.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Tagovi:

Komentari(0)

Loading