PUSTITE KVALIFIKACIJE Slavni stručnjak iz Nemačke o šansama Piksijevog tima: „Orlovi“ prolaze grupu!

08:00 | 30-04-2024

Fudbal 0

Utakmice u borbi za veliko takmičenje nikad nisu merilo. Grupa je sve osim laka, ali naravno da Srbija ima šta da traži na šampionatu

Aleksandar Mitrović
Alo!/Marko Metlaš

 

Posle više od dve decenije i prvi put od osamostaljenja 2006. fudbalska reprezentacija Srbije igraće na Evropskom prvenstvu. Domaćin je Nemačka, zemlja u kojoj je neizbrisiv trag kao igrač i trener ostavio Dragoslav Stepanović.

Dragoslav Stepanovic Profimedia
 

VIP ulaznice 2.000 evra!

- Neobičan je način dolaska do ulaznica i gotovo svi koje poznajem kukaju. Čak ni u „Bildu“, koji ima tiraž od šest miliona, nije najbolje objašnjena ta lutrija i termini kad se aplicira, tako da je još sve pod velom tajne, pa i moje prisustvo na utakmicama. Nude neke VIP ulaznice po ceni od 1.250 do 2.000 evra! Ako Nemci rano ispadnu, pašće i njihova vrednost.

Popularni Stepi kaže u razgovoru za Alo! da žali što „orlovi“ u grupnoj fazi neće igrati u njegovom Frankfurtu i odmah na startu naglašava da je dobro što na EP, za razliku od prošlog Mundijala, idemo bez euforije.

- To me raduje! Zbog toga i gajim umereni optimizam, jer naša grupa je sve osim laka. Zna se kako smo prošli u Dohi gde nam ni 3:1 protiv Kameruna nije bilo dovoljno da pobedimo. Puno toga mogli smo da naučimo na tom takmičenju, isti nam je selektor i gro ekipe, tako da verujem da su izvukli određene pouke. Verujem da Piksijevi „orlovi“ mogu visoko da polete, u najmanju ruku da prođu grupu.

Evropsko prvenstvo 2024. - grupa C

16. JUN
Slovenija - Danska        18.00
Srbija - Engleska           21.00
20. JUN
Slovenija - Srbija          15.00
Danska - Engleska       18.00
25. JUN
Engleska - Slovenija    21.00
Danska - Srbija           21.00

 

U kvalifikacijama nismo blistali?

- One nikad nisu merilo. Setite se da je Brazil golom u poslednjem minutu otišao na SP 1994. i onda su iz te euforije osvojili titulu. Bezbroj je primera. Čini mi se da kroz kvalifikacije nismo imali igru, a nadam se da će me u Nemačkoj demantovati. Na velikom takmičenju može da proradi inspiracija i poznati srpski inat i da sve legne na mesto.

Dragan Stojković Piksi Alo!/Marko Metlaš
 

Stojkoviću vezane ruke

- Igrači veruju Stojkoviću, to je prednost, međutim, problem svih selektora je što s ekipom mogu da rade u određenim turnusima po 10 dana i tu ništa ne može da se napravi. Jedini pomak može da se dogodi na planu motivacije i verujem da tu nećemo zakazati. Dobar primer imamo u okruženju, Hrvate i Slovence. Treba zaboraviti sve utakmice u kvalifikacijama i tim za EP praviti od okupljanja za to takmičenje.

I dalje smo čudna selekcija?

- Ma... Sećam se da smo u moje vreme odigrali 1:1 na „Vembliju“ protiv Engleza, ali i 0:0 u Podgorici protiv Luksemburga! Nemamo sredinu. Antić u Južnoj Africi pobedi Nemačku, a izgubi od Australije. Treba da vršimo analizu utakmica protiv istih ili malo slabijih selekcija da bismo brže napredovali. Odavno nismo napravili neko čudo na velikom turniru, pa je i to balast.

Jelena i Dragoslav Stepanović Profimedia
 

Kod nas postoje neka nepisana pravila?

- Redovno se dešava da imamo dobar tim, a loše rukovodstvo, ili obrnuto. Prosto neverovatno. Drugi problem je što tim ne čini 11 najboljih igrača, bez obzira što su svi internacionalci, već 11 najbolje uklopljenih momaka koji dišu kao jedan.

Šta su najveće mane?

- Odbrana, to svi znaju, ali i podatak da u veznom redu nemamo igrače sposobne da pravovremeno uposle Mitrovića i Vlahovića, koji je paklen igrač. Odavno nisam video tako startnog špica. I hladnokrvnog.

Dušan Vlahović Alo!/Marko Metlaš
 

Šta je za vas najveća nepoznanica?

- Krilni igrači ne ulivaju poverenje. Čudi me da se Kostić više ne forsira po levoj strani. Ima snage za tri utakmice, a sposoban je da iz centaršuta pogodi u glavu našeg igrača iako je u kaznenom prostoru u tom momentu 15 fudbalera! U Ajntrajhtu je blistao, a čini mi se da i u Juventusu nema dovoljnu minutažu. Možda nije trebalo da ide u Seriju A.

Neko uvek eksplodira

Mnogi veruju da su Englezi glavni favorit za titulu, Stepi smatra da je rano za prognoze.
- Sjajne selekcije imaju Španija, Francuska... a po nepisanom pravilu, uvek neko iznenadi. Počne lagano u grupi, pa eksplodira.

Englezi, Slovenci, pa Danci, to nam je raspored?

- Zajedničke karakteristike su im da su uporni, borbeni, disciplinovani i jaki u duel igri.

Onda nemamo šta da tražimo?

- Naravno da imamo! Tehnika bi trebalo da nadvlada, a tu smo u prednosti. Samo da je pretočimo u delo na terenu.

Aleksandar Mitrović Alo!/Marko Metlaš
 

Ne mogu da zamislim tim bez Mitrovića

Kao i pred Mundijal u Kataru, povreda muči Mitrovića, sad je pod znakom pitanja i Gudelj.
- Ne mogu ni da zamislim naš tim bez Mitrovića. Napadač kakav se retko rađa. Gudelj je polivalentan, ali lakše bismo nadoknadili njegov eventualni izostanak.

Igrali ste u Engleskoj, poznajete ih u dušu?

- Prva utakmica na velikom takmičenju uvek je teška. Niko ne želi previše da rizikuje. Mada, mnogo toga se promenilo u njihovom poimanju fudbala. Više nema „trči i pucaj“. Ipak, i pored očiglednog napretka igraju pod ogromnim pritiskom jer osim 1966. ništa nisu osvojili.

Njihovi aduti?

- Ofanzivni deo s Kejnom, na sredini mnogo rade, imaju solidne bekove, ali naša šansa moraju i nadam se da će biti štoperi, koji su na klimavim nogama.

Florijan Virc EPA/FRIEDEMANN VOGEL
 

Pancerima bar polufinale

- U Nemačkoj još ne vlada euforija, pošto slede raspleti u Ligi šampiona gde imaju dva predstavnika, moj Leverkuzen je već prvak, ali se takmiči još na dva fronta. Poslednji rezultati „elfa“ polako im vraćaju samopouzdanje, a znate da „panceri“ uvek mogu da budu opasni. Verujem da će se probiti bar do polufinala, mada su na tri poslednja velika takmičenja zaustavljani u grupnoj fazi!

Slovenci i Danci?

- Podatak da smo sa Slovencima igrali osam mečeva, pod raznim imenima, i samo jedan pobedili, govori sve. Moramo najozbiljnije da ih shvatimo. Dance još više, jer nas redovno pobeđuju i očigledno nam ne leže, a za prolaz su potrebne dve pobede. Dakle... pamet u glavu - zaključuje uvek šarmantni Stepi.

Komentari(0)

Loading