FIFA IZBACUJE SUDIJE Spremaju se tektonske promene u fudbalu

11:26 | 17-05-2024

Fudbal 0

VAR revolucija

var
EPA-EFE/ADAM VAUGHAN

Na FIFA kongresu otkrivene su novosti u budućnosti fudbala.

Najveća je promena transformacija VAR tehnologije koja je od svog uvođenja izazvala brojne kontroverze. Predsednik FIFA Đani Infantino je najavio poboljšanje VAR, koje će mnogi poistovetiti sa pravilima tenisa.

“Razvićemo i poboljšati VAR. Tu tehnologiju koristi 65 nacionalnih saveza, ali sad ćemo ga unaprediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju sa manje kamera i bez sudija koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj sastav se već testira“.

Funkcionisaće  po principu dva zahteva po utakmici. Treneri svake ekipe imaće pravo dvaputa po utakmici da zatraže VAR proveru. Ako se nakon izvršene provere promeni inicijalna odluka sudije, ekipa koja je zatražila proveru i dalje će imati pravo na dve provere. Ako se nakon završene provere ne promeni prvobitna odluka sudija na terenu, tim će izgubiti pravo na jednu proveru.

Ima promena i u međunarodnim takmičenjima. Tako će se 2026. održati Svetsko klupsko prvenstvo za žene, a biće uvedeno i Svetsko U-17 prvenstvo svake godine. SP U-20 će biti svake dve godine, a u planu je i Svetsko prvenstvo do 15 godina.

Određen je i domaćin Svetskog ženskog fudbalskog  prvenstva 2027. godine, a to je Brazil.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading