DŽELAT NEPOBEDIVIH Ko je junak Atalante? Uradio je ono što i naši „orlići“ na Novom Zelandu...

07:00 | 24-05-2024

Fudbal 0

Nigerijac iz Londona je u finalu Lige Evrope naneo Leverkuzenu prvi poraz u sezoni

Fudbaleri Atalante
EPA/ADAM VAUGHAN

 

Pre 10 godina za Ademolu Lukmana niko nije čuo, igrao je Nedeljnu (amatersku) ligu na Ostrvu, a sad o njemu bruji cela Evropa. I „kolevka fudbala“, gde je ponikao, a ponajviše Italija, dabome.

Ademola Lukman s porodicom AP/Kirsty Wigglesworth
 

Nigerijac rođen u Londonu 1997. - za ljubitelje „Mućki“, školu je pohađao školu u Pekamu - dao je sva tri gola u finalu Lige Evrope i takoreći sam naneo prvi poraz Leverkuzenu u sezoni - 3:0! I ostali igrači Atalante, naravno, imaju zasluge za evropski prvenac, ali najveći deo slave ipak pripada junaku Boginje provincije, kako zovu plavo-crne iz Bergama. Krilnom napadaču kupljenom pre dva leta za 9,3 miliona od Lajpciga, a sad vredi 30...

Đanpjero Gasperini AP/Frank Augstein
 

Prvenac u 67. godini

Krotone, Đenova, nakratko Inter, pa Palermo, opet Đenova... Pređašnje stanice Đanpjera Gasperinija, koji je, eto, tek u 67. godini dočekao trenerski prvenac - Ligu Evrope s Atalantom, na čijoj klupi je od 2016.

- Ispisali smo istoriju i to na impresivan način - rekao je Gasperini.
Najboljeg trenera Serije A za 2019. i 2020. želi Napoli, na šta on kaže:
- To je kao kad si oženjen i imaš decu, ali upoznaš prelepu ženu. Videćemo, pričaću s predsednikom kluba...

Pre ubedljivog trijumfa nad do preksinoć nepobedivim „aspirindžijama“ jedini pehar u vitrini Atalante bio je Kup Italije iz daleke 1963, pa se ovaj iz Dablina tim više proslavlja širom Apenina, ponajviše u Lombardiji.

Fudbaleri Atalante AP/Alberto Mariani
 

Lukman je golovima u 12, 26. i 75. minutu ujedno obezbedio Ligu šampiona u narednoj sezoni, bez obzira na plasman u Seriji A. Ukoliko Atalanta ne bude treća ili četvrta na kraju, u elitno takmičenje ide i šesti italijanski klub (Roma). Rekord!

- Jedna od najboljih noći u mom životu. Moramo da slavimo, stvorili smo istoriju - rekao je junak Boginje provincije.

Ademola Lukman AP/Kirsty Wigglesworth
 

Pre decenije amater, a sad... I da, Lukman je prošao mlađe selekcije Engleske, sa U20 je bio šampion sveta, dve godine pošto su naši „orlići“ osvojili titulu na Novom Zelandu. Od 2022. je reprezentativac zemlje roditelja...

Tagovi:

Komentari(0)

Loading