PIKSI POSLAO JAKU PORUKU NACIJI Englezi nisu vanzemaljci, Srbija će dobro izgledati u Nemačkoj

12:00 | 31-05-2024

Fudbal 0

Dragan Stojković Piksi izašao je pred novinare i govorio je o prvenstvu Evrope i svemu onome što Srbiju čeka u Nemačkoj

Piksi

Evropsko prvenstvo je sve bliže... Srbija je saznala na koje igrače selektor Stojkovića računa, a sada prvi put posle velike odluke, Piksi je izašao pred novinare i govorio o prvenstvu Evrope i ciljevima. 

Izlaganje selektora mogli ste pratiti uživo na "Sport. alo". 

Na pitanje kojim bi rezultatom bio zadovoljan: 

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

Pročitajte još:

- Uf... Voleo bih da budemo među osam najboljih u Evropi - rekao je Piksi i dodao:

- Ne bih ništa da potpisujem, znam da se to govori žargonski kao kada smo razbili Bugare u Leskovcu 2:2, pa ja vas pitam da li biste potpisali taj rezultat samo da idemo na EP. Svaka dobra partija, požrtvovanje, šta te krasi i rezultat, sve je to u plusu za srpski fudbal. Onda ćeš kroz te rezultate i požrtvovanje na terenu dođi do negde. Setite se kako su se smejali Grcima 2004. godine. 

O Veljku Birmančeviću: 

- Znate ga, pratili ste šta sam i ja, videli ste brojke koje je postigao, učinak koji je imao, forma... To je ono što me je nateralo da ga stavim među 26 igrača. I to je jedan pošten odnos, svi igrači imaju mogućnost da me ubede i uradio je to na jedan perfektan način. Bilo bi nefer da nije ovde. Moj posao je da pratim, da cenim, da zapisujem, a na kraju sam ja taj koji donosi odluke. Ako neko drugačije misli, to je njegov problem. Na kojoj poziciji ga vidim? Brz je, ima brzinske karakteristike i sve što je u napadu, može da odigra. I levo ,desno, iza napadača. To vidimo i na treninzima", rekao je Piksi.

Osvrnuo se i na Katar: 

- Niko više ne priča o tome, sigurno mi je žao jer znamo da smo mogli daleko više. Euforija je bila nenormalna... To su bila stratosferska očekivanja - poručio je Piksi. 

O novom ugovoru selektor kaže: 

- Da li je moguće da se još priča o Piksiju... Da nisam zadovoljan, ne bih potpisao. Niko ovde nije na silu, da mi drže pištolj na čelu da se mora nešto. To je dogovor dveju strana, ja ne mogu da potpišem sam sa sobom. U svakom slučaju mi daje jednu ekstra motivaciju da nastavim da radim, daje mi kontinuitet da mogu da radim - rekao je Piksi nakon što je potpisao ugovor do 2026. godine.

Dragan Stojković Printscreen
 

Vlahović ili Mitrović? 

- Nikad nisam imao neku vrstu dileme, kakvu god odluku budem doneo, to će biti potkrepljeno mojim rešenjima. Sad pričamo da li dva napadača ili jedan, a pre je bilo koliko odbrambenih igrača. Svaki igrač mora da zna svoju funkciju. Jedan ili dva napred, njihove uloge se ne menjaju - kaže Piksi. 

Englezi stavili Piksija i Srbiju na poslednje mesto: 

- To... Nemam komentar na to - nasmejao se Piksi:

- Ja se trudim da dam maksimum i posao koji radim savesno radim na pošten način i da svoje ideje prenosim igračima. Da učinim sve što je u mojoj moći. Da su rekli da sam najbolji trener na svetu, ne bih se promenio, tako da super. Svako ima pravo na svoje mišljenje.

Nije želeo mnogo da priča o meču sa Englezima: 

- Znate kako, Englezi kao Englezi, moraju da budu među dve-tri ekipe koje mogu da osvoje turnir. Mogu da se nađu u završnici. E sad, i ove druge ekipe su dobre i kvalitetne, možda ne na tom nivou po imenima, ali svaka utakmica će biti drugačija. 

Znate li da ja ne razmišljam uopšte o Engleskoj? Naravno da imamo sve podatke, pratimo, gledamo  - poručio je Piksi.

Piksi Alo
 

Fizička sprema fudbalera: 

- I pre dve godine smo imali teškog protivnika u Brazilu, iako smo bili u egalu, problem je bio što u napadačkom smislu nismo bili na nivou zbog problema koje smo imali. Tamo gde smo bili najjači, nismo mogli da odgovorimo na taj izazov. Imamo sad Engleze koji su jaka ekipa, poštujemo ih, ali verujemo da možemo sa njima. Nisu vanzemaljci, fudbal je igra 10 na 10, pa ćemo da vidimo u kakvom smo stanju. Samo da nemamo problema kao pre dve godine", rekao je Piksi i dodao da je fizička sprema jedna od najvažnijih stvari u fudbalu i da na tome moraju da budu iznad maksimuma.

Sada nije bitno da li sam zadovoljan, završili su sezone, imali su i malu pauzu, a sad svi moraju da dođu do istog nivoa. I vrlo ozbiljno shvatamo predstojeće takmičenje. Hoćemo da odigramo najbolji fudbal koji možemo. Ako je neko bolji od nas, pružićemo ruku. Ali, mislim da svima možemo da napravimo problem.

Bio je reči i o prvom golmanu: 

- Da li sam odlučio za prvog golmana? Jesam, ali nije u redu da to kažem sada. Ima vremena, imamo trojicu sjajnih golmana koji su izuzetno kvalitetni i posvećeni svom timu. Srbiji može samo da imponuje to... Pohvalio sam i golmana Partizana Jovanovića koji je imao odličnu sezonu i bio je najbolji igrač svog kluba, ali jednostavno možemo da imamo samo trojicu golmana", rekao je Piksi.

- Da ga nije bilo, pitanje na kom bi mestu Partizan završio. Mislim, malo se šalim, ali imamo izuzetno dobre golmane.

Novinare je zanimao i komentar selektora o Mijailoviću: 

- Bez obzira na ime protivnika, uvek je maksimalno posvećen igri i profesionalac. U pitanju je igrač koji je univerzalan i može da pokrije više pozicija. Moguće da ga više vidim na bekovskoj poziciji - objasnio je selektor Piksi i dodao da će igrati sve što igra i u svom klubu. 

Lepe vesti i Piksija o povređenom fudbaleru: 

- Odlično deluje, već treći dan radimo, ovo što smo zamislili sprovodimo u delo, što se tiče njegove povrede, kao da je nije ni bilo. Sve napore izdržava, razgovaram sa njim svaki dan...", objasnio je lepe vesti Dragan Stojković o povređenom fudbaleru Srbije.

Piksi Alo
 

Srbiju očekuju prijateljske utakmice protiv Austrije i Švedske pred početak EURO 2024: 

- Ozbiljno gledamo na Austriju i Švedsku. Kvalitetne ekipe, situacija nije ista kao u martu, tada je bilo mnogo drugačije, uz ceo ambijent. Nešto što smo želeli i tražili. Ozbiljno shvatamo predstojeće utakmice, nadam se da će sve biti okej i ne treba da pravimo gluposti po pitanju sastava tima kao što vidite i Mitrović i Sergej dolaze tek 2. juna, pa onda Jović i Milenković. Ako neko misli da odmah treba da igraju...", rekao je Piksi.

Potom je pojasnio i šta se dešava sa Erakovićem: 

- Da bi neko došao, neko mora i da ode. Moje razmišljanje je bilo da na spisku bude šest centralnih bekova. Zato je moja odluka takva kakva je. Ja ga cenim, on je budućnost, očekujem da se vrlo brzo vrati u reprezentaciju. Tu su dva nova imena - Spajić i Stojić. Sa osam ili devet štopera je to iluzorno, apsurd. Zato je to tako. Ništa više", objasnio je selektor izostanak Strahinja Erakovića.

Selektor je pohvalio i sjajan uspeh "Orlića": 

- Među četiri su najbolja tima u Evropi. Bio sam tamo da ih podržim, gledao utakmicu. Nekoliko igrača, ne bih o imenima, je pokazalo da su budućnost srpskog fudbala. Ne treba da brinemo u igračkom smislu, imaju potencijal da budu u reprezentaciji jednog dana. Sada im je potrebna podrška - rekao je Piksi.

O brojnim polemikama vezanim za izostanak Nemanje Radonjića: 

- Već sam objasnio spisak. Ne pratim ambijente, tuđa razmišljanja. Nemam nameru da pričam o igračima koji nisu na spisku. To su sve divni momci, nisu zatvorena vrata nikome iz reprezentacije. Odluka je takva kakva je, na osnovu statistika i svega što sam pratio i gledao. Nema nikakvih ličnih problema. I nije samo on, tu su još neki na koji ste navikli. Iz potpuno opravdanih razloga.

Dragan Stojković Printscreen
 

O tome na osnovu čega je izabrao ovakav spisak igrača: 

- To su stariji igrači za dve godine, igrači koji su odigrali i evropska takmičenja, tako da je to ne nagrada, nego moja odluka da ono što sam gledao i doneo odluku. Niko ovde nije na spisku zato što ima lepu firizuru ili jer mi je brat od tetke negpo jer je pokazao kvalitet. Zato je opravdana odluka da bude na spisku. Bar zbog mog ubeđenja. Meni je drago što su igrači iz Superlige tu. Oni su dočekali šansu s pravom. Oni koji nisu, to je pokazatelj da verujemo u njih i da će i oni u dogledno vreme biti deo A tima. To zavisi od njihe forme, ponašanja i tako dalje..."
 -Nikom od igrača nisam vrata nisam zatvorio. Niti ću. I onih koji nisu tu, nisu otpisani, nego ćemo i te kako voditi pažnju oko njihove forme i igara. Kristalno je jasno da ovu vrstu odluka donosim samostalno i savesno - dodao je Piksi.

Selektor istakao kada će svi biti na okupu: 

- Ja sam ovde da odgovaram na sva vaša pitanja kao i uvek. Izuzetno me raduje to što smo ranije počeli s pripremama. Objasnio sam igračima važnost turnira koji je pred nama i svi oni koji su tu, došli su do sada. To je oko 16 igrača. Već 1. juna će stići Vlahović, Kostić, Ilić i Samardžić, pa Mitrović, Milinković-Savić i Živković, pa na kraju Jović i Milenković - rekao je selektor reprezentacije Piksi. 

O spisku Stbije, Piksi kaže: 

- Mislim da je ovo u ovom trenutku najbolje što Srbija ima, ja sam tu da donosim odluke. Za to sam tu, a ne da nekome činim uslugu. Dobro sam razmislio i sa ovom grupom od 26 igrača sam potpuno zadovoljan", rekao je Piksi.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading