SA PIKSJEM SU "ORLOVI" POLETELI VISOKO, PA DOŽIVELI BOLAN PAD Ovih sedam momenata obeležili su Stojkovićev mandat na klupi Srbije

20:00 | 26-06-2024

Fudbal 0

Od sjaja do očaja

epa
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Dragan Stojković Piksi nije više selektor Srbije, javljaju brojni beogradski mediji. Kap koja je prelila čašu bio je neuspeh "orlova" na Evropskom prvenstvu, gde nije izboren plasman u osminu finala.

Takođe, Stojkoviću su "presudili" i nezadovoljstvo reprezentativaca, odnosno loši odnosi unutar tima. Fudbalski savez Srbije odlučio je da zbog svega toga raskine ugovor sa njim, iako je on neposredno pred Evropsko prvenstvo produžio saradnju do leta 2026. godine.

Piksi je na klupi "orlova" nasledio Ljubišu Tumbakovića u martu 2021. godine.

Počeo je Stojković sjajno, nizao uspehe na početku mandata, ali je usledilo bolno prizemljenje i niz neuspeha. Izdvajamo sedam momenata koji su obeležili Piksijev mandat.

1. Odveo Srbiju na Mundijal

Fudbaleri Srbije su bili impresivni u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje se 2022. godine odžalo u Kataru. Završili su prvi u grupi ispred Portugala, Irske, Luksemburga i Azerbejdžana sa šest pobeda i dva remija.

Piksi EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
 

 

Igrali su "orlovi" fenomenalno, napadački, srčano, borbeno, a vrhunac je bio poslednji meč u grupi, kada su kao gosti srušili Portugal u poslednjim trenucima susreta i u velikom stilu izvadili vizu za Katar.

Posle dugo vremena Srbija je igrala atraktivan fudbal i video se Piksijev pečat.

2. Krah u Kataru

U Katar se otišlo sa velikim očekivanjima. Osokoljeni odličnim izdanjima u kvalfikacijama "orlovi" su važili za favorita iz senke.

Ipak, nisu znali da se nose sa pritiskom i razočarali su naciju. Na startu su poraženi od Brazila, zatim ispustili pobedu protiv Kameruna iako su vodili 3:1, te ponovo izgubili od Švajcarske u utakmici odluke.

Samo jedan bod i poslednje mesto u grupi prilično su razočaravajuć rezultat.

3. Ulazak u A diviziju

Pod Piksijevim rukovodstvom Srbija je izborila ulazak u A diviziju Lige nacija. 

Do ulaska u "elitu" fudbaleri su došli zahvaljujući tome što su bili najbolji u grupi u kojoj su se nalazili zajedno sa Norveškom, Slovenijom i Švedskom. 

Fudbaleri EPA-EFE/RONALD WITTEK
 

 

Sada će "orlovi" odmeriti snage sa najboljim ekipama Evrope, Španijom, Danskom i Švajcarskom, ali izgleda sa novim selektorom.

4. Plasman na EURO 

Posle 24 godine Srbija se napokon plasirala na Evropsko prvenstvo. Tako je Dragan Stojković Piksi postao prvi selektor u istoriji Srbije koji je reprezentaciju odveo na Svetsko i Evropsko prvenstvo.

Istini za volju, grupa u kvalifikacijama je bila prilično laka, a završili smo je na drugom mestu iza Mađarske, a ispred Crne Gore, Litvanije i Bugarske.

Ipak, sam plasman na EURO je uspeh sam po sebi, naročito kada se ima u vidu da toliko dugo nismo učestovali na prvenstvu Starog kontinenta.

5. Debakl

Još u kvalifikacijama se videlo da fudbaleri Srbije nemaju onu tečnu igru, kao što su je recimo imali u kvalifikacijama za Svetsko. Postojala je opravdana bojazan, ali se očekivalo da se prođe makar grupa, naročito kada se ima u vidu da dalje idu tri od četiri ekipe.

EP 2024 EPA-EFE/MOHAMED MESSARA
 

 

Međutim, "orlovi" su ponovo razočarali. Poraz od Engleske, remi sa Slovenijom i Danskom uz samo jedan postignut i dva primljena gola.

Ponovo kao u Kataru Srbija je bila poslednja u grupi.

6. Pobuna fudbalera

Mnogi igrači, pre svih kapiten Dušan Tadić nezadovoljni su tretmanom u reprezentaciji. 

Nakon ispadanja reprezentacije sa EURO 2024 u javnsot su isplivali neki od problema koje ima Srbija. Pojedini igrači kritikovali su pripremu za mečeve na turniru, Aleksandar Mitrović je istakao da taktički nismo bili na potrebnom nivou, a kapiten Dušan Tadić još tokom turnira žalio se na svoju ulogu u timu. 

Dušan Tadić AP Photo/Ariel Schalit
 

 

Pored njih dvojice, Sergej Milinković-Savić i Predrag Rajković su navodno najavili da neće igrati za reprezentaciju dok je Piksi selektor.

7. Mentalitet gubitnika

Na dva velika takmičenja pod dirigentskom palicom Dragana Stojkovića Piksija, Srbija nije upisala nijednu pobedu. Porazi od Brazila, Švajcarske i Engleske, uz remije sa Kamerunom, Slovenijom i Danskom prilično su razočaravajuć rezultat.

Nisu naši igrači uspeli da razviju mentalitet pobednika, da trijumfuju i kada im ne ide. Delovali su suviše smušeno na terenu, bez jasne ideje i plana igre, a za to Piksi snosi najveću odgovornost.

Sve u svemu, Stojkovićev mandat se može okarakterisati kao prilično turbulentan.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

Komentari(0)

Loading