NA KRAJU SU ISPALI ŽRTVE Oglasila se UEFA: Hrvati trpe najveće nasilje

16:20 | 01-07-2024

Fudbal 0

Saopštenje vam prenosimo u celosti.

Albanija - Hrvatska
AP Photo/Ebrahim Noroozi

 

 

Evropska kuća fudbala (UEFA) oglasila se po pitanju "sajber nasilja" tokom Evropskog prvenstva, odnosno koliko su koji fudbaleri, treneri, zvanični nalazi reprezentacija dobijali preteće poruke.

Saopštenje vam prenosimo u celosti:

- Tokom UEFA EURO 2024 u Nemačkoj, naš program aktivno prati 622 medijskih platformi i naloge svih pojedinaca koji su uključeni u turnir. U njih spadaju fudbaleri, treneri, kao i zvanični nalozi ekipa koje učestvuju na šampionatu.

- Kao deo naše strategije na poljima zaštite životne sredine, društvenih aktivnosti i upravljanja vezanih za ovaj turnir, verujemo da je ključno zaštititi i podržati igrače, trenere i sudije u borbi protiv njihove izloženosti maltretiranju na internet društvenih mrežama. Oni bi trebalo da budu u mogućnosti da se u potpunosti usredsrede na svoj učinak na terenu, a ne da budu opterećeni neprihvatljivim onlajn zlostavljanima usmerenim prema njima. Zahvaljujemo našim partnerima na platformama društvenih mreža na njihovom proaktivnom pristupu i radujemo se nastavku saradnje sa njima - istakao je Mišel Uva, direktor UEFA za socijalnu i ekološku održivost.

Ukupno je 4.656 objava na društvenim mrežama označeno kao neophodne da se pregledaju (iz pomenutih razloga, onlajn nasilja) tokom grupne faze turnira. Te objave potiču od 4.070 individualnih naloga. Od svih tih objava, njih 308 (7%) ispunilo je uslov da se prijave direktno mreži na kojoj su objavljeni, kako bi se preduzeli dalji koraci. Od prijavljenih objava, 71% njih su sankcionisane, i to prosečno 75 minuta nakon što su prijavljene.

Timovi koji su dosad bili najveće žrtve su: Belgija, Hrvatska, Ukrajina i Holandija.

Od spornih objava, 74% njih su bile usmerene na individualne igrače, 15% na trenere, 7% na zvanične naloge ekipa, a 4% na račun sudija".

Praćenja objava na Fejsbuku, Instagramu, TikToku i Tviteru tokom grupne faze izdvojilo je tipove onlajn nasilja koje trpe fudbaleri, treneri, zvaničnici i drugi nalozi koji imaju veze sa turnirom.

Oko 94% prijavljenih objava su bila maltretiranja opšteg tipa, što znači da nisu specifično bile usmerene na grupu ili neku zajednicu. Uz to, 4,5% spornih objava je sadržalo rasističke poruke, a 1,5% homofobične - ističe se u saopštenju UEFA.

Za više sportskih informacija, zapratite našu Fejsbuk stranicu.

 

Komentari(0)

Loading